skip to Main Content
Spaanse regering moet zich gaan bemoeien met staking cabinepersoneel Ryanair
Stock

Spaanse regering moet zich gaan bemoeien met staking cabinepersoneel Ryanair

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spanje moet zich met Staking Ryanair bemoeien

Stock

MADRID – De situatie rondom de komende twee dagen stakingen van het cabinepersoneel in o.a. Spanje op woensdag 25 en donderdag 26 juli wordt steeds grimmiger. Terwijl de vertegenwoordigers van de Ierse vliegmaatschappij niet willen luisteren naar de vertegenwoordiging van het cabinepersoneel, is er ook onenigheid over de minimumdienstverlening die men verplicht moet bieden. Beide partijen komen er niet uit dus moet de Spaanse regering ingrijpen.

We hebben het hier dan alleen over de situatie die de staking van het cabinepersoneel in Spanje zal gaan genereren. In Spanje alleen zijn er 1.700 personeelsleden van Ryanair die het werk kunnen gaan neerleggen (niet iedereen zal meedoen) maar in de vier deelnemende landen, te weten Spanje, Portugal, Italië en België, loopt het aantal cabinepersoneelsleden op naar meer dan 4.500.

Er wordt gesproken van een effect op meer dan 400.000 passagiers vanwege de staking van cabinepersoneel op meer dan 600 vluchten in twee dagen tijd (met op elke dag zoń 230.000 passagiers).

Ingrijpen ministerie

Net zoals (in principe) bij elke staking moet er een minimumdienstverlening zijn en juist daarbij gaan de onderhandelingen niet goed tussen Ryanair en het cabinepersoneel. Daarom is de kans groot dat het Spaanse ministerie van Ontwikkeling, die verantwoordelijk is voor o.a. de vliegvelden en het luchtruim, moet gaan ingrijpen waarbij zij de minimumdienstverlening in Spanje moeten gaan bepalen.

Minimale dienstverlening

De vakbond Unión Sindical Obrera (USO) en het syndicaat van cabinepersoneel Sindicato Independiente de Tripulantes de Cabina de Pasajeros de Líneas Aéreas (Sitcpla) hebben het volgende voorgesteld.

100% dienstverlening op de vluchten tussen de eilanden van Spanje, 25% service op de vluchten die tussen de eilanden en het Spaanse vasteland gaan en zonder minimumdienstverlening op alle binnenlandse vluchten van minder dan 500 km en alle internationale vluchten. Voor de binnenlandse vluchten van meer dan 500 km hebben de vakbonden voorgesteld om een 25% dienstverlening te bieden.

Ryanair weigert

De vertegenwoordiging van Ryanair ging daar niet mee akkoord en stapte op bij het overleg en verliet de vergadering. Dat is volgens de vertegenwoordiging van het cabinepersoneel niets nieuws want tot nu toe weigert Ryanair te praten met de vakbonden die niet nog steeds niet vol erkend worden door de Ierse luchtvaartmaatschappij. Ryanair heeft nog niets gezegd over de maatregelen die men gaat nemen om een chaos in het luchtverkeer te voorkomen.

Waarom staking

De vakbonden hebben een staking afgekondigd om de arbeidsomstandigheden van het cabinepersoneel aan te klagen, waarvan 75% wordt ingehuurd via uitzendbureaus, onderworpen aan Ierse wetgeving, zonder basissalaris en alleen voor uren per vlucht worden betaald.

Deelname staking

Zoals bekend gaat het cabinepersoneel van Ryanair in Spanje, Portugal en België staken op woensdag 25 en donderdag 26 juli en het cabinepersoneel in Italië op woensdag 25 juli. In Spanje zijn 1.700 cabinepersoneel werkzaam die allemaal zijn opgeroepen mee te doen met de stakingen. In Italië wordt gesproken over 2.000 cabinepersoneel, in België 500 en in Portugal 375 arbeiders waarbij het totaal komt op meer dan 4.500 cabinepersoneel die het werk kunnen gaan neerleggen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Ik denk dat staken in bepaalde sectoren verboden zou moeten worden als dat de maatschappelijke orde ernstig verstoort.er zou een europesche arbitrage moeten komen die ook de machtsmiddelen zou moeten hebben om bindende uitspraken te doen en of maatregelen te treffen.
    De wereld verandert de werkgevers en werknemers vertegenwoordigers zouden er goed aan doen mee te veranderen.

  2. Wie is er het slachtoffer van.. de werknemer die door zijn eigen soort (werknemers) worden belaagt, als ze in vakantie willen gaan deze zijn de grootste slachtoffers. Als ze hun zin krijgen betaald weer de werknemer het gelag !
    Zo waren er ooit 34 katoenfabrieken in Gent, na herhaalde stakingen zijn alle fabrieken WEG !

  3. Staken is in mijn optiek een uiterst dwangmiddel waar, in dit geval ,heel veel mensen last van krijgen. Als ik het niet meer naar mijn zin had op mijn werk, zocht ik een andere werkgever. Daarbij komt dat iedereen, eerst de arbeidsvoorwaarden heeft geaccepteerd en vervolgens gaat men staken!

  4. Stakingen zijn allang niet meer zo effectief als vroeger met al die regels die er nu aan verbonden zijn. Een staking is in mijn ogen gewoon al het werk neerleggen punt uit, En dan komt meestal een bedrijf vrij snel over de brug en is een staking snel weer over. Nu kun je met al die regels in princiepe half gaan staken maar het bedrijf zal stukken minder moeite gaan doen om naar zijn eigen personeel te luisteren.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken