Search
menu
Search

Spaanse politie waarschuwt voor het autorijden met slippers

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse politie waarschuwt voor het autorijden met slippers

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse politie eenheden zoals de Policía Nacional en de Guardia Civil zijn heel actief op de sociale media netwerken zoals Facebook en Twitter. Dit keer heeft de Guardia Civil een herinnering geplaatst voor alle autorijders die met slippers of ‘chanclas’ rijden.

Het autorijden met slippers (chanclas) is op zich niet verboden en het staat niet letterlijk in de verkeerswetten omschreven. Toch kunnen automobilisten bekeurd worden een auto rijden met slippers aan. Een bekeuring kan 80 euro of meer bedragen.

Dat heeft alles te maken met de Spaanse verkeerswet en de volgende artikelen:

Artikel 18.1: “De bestuurder van een voertuig is verantwoordelijk voor het behoud van hun persoonlijke bewegingsvrijheid, het vereiste gezichtsveld en de juiste aandacht tijdens het rijden, om hun eigen veiligheid, de veiligheid van andere inzittenden en andere weggebruikers te waarborgen. Om deze reden moet er gezorgd worden voor een goede rijpositie en dient men ervoor te zorgen dat andere passagiers en voorwerpen of dieren die worden vervoerd goed zijn geplaatst, zodat er geen storing is tussen de bestuurder en een van hen”.

Artikel 17.1: “Bestuurders moeten te allen tijde in staat zijn tot een volledige controle over en verantwoordelijkheid voor hun voertuigen”.

Artikel 3.1: “Autorijden moet zorgvuldig worden uitgevoerd en men dient voorzorgsmaatregelen te nemen om schade binnen of buiten het voertuig te vermijden. Men dient ervoor te zorgen dat de bestuurder of andere inzittenden van het voertuig of andere weggebruikers niet in gevaar komen. Het is strikt verboden om op nalatige of roekeloze wijze te rijden”.

Er staat dus niet specifiek in de Spaanse verkeerswet dat het rijden met slippers verboden is maar de politie kan bekeuren indien de agenten denken dat het een veilige manier van autorijden in de weg staat.

Elke autorijder dient zijn/haar eigen verantwoordelijkheid te nemen om zo veilig mogelijk te autorijden daarom staat het rijden met slippers letterlijk niet in de wet.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?