skip to Main Content
Spaanse politie waarschuwt voor het autorijden met slippers
Guardia Civil / Twitter

Spaanse politie waarschuwt voor het autorijden met slippers

MADRID – De Spaanse politie eenheden zoals de Policía Nacional en de Guardia Civil zijn heel actief op de sociale media netwerken zoals Facebook en Twitter. Dit keer heeft de Guardia Civil een herinnering geplaatst voor alle autorijders die met slippers of ‘chanclas’ rijden.

Het autorijden met slippers (chanclas) is op zich niet verboden en het staat niet letterlijk in de verkeerswetten omschreven. Toch kunnen automobilisten bekeurd worden een auto rijden met slippers aan. Een bekeuring kan 80 euro of meer bedragen.

Dat heeft alles te maken met de Spaanse verkeerswet en de volgende artikelen:

Artikel 18.1: “De bestuurder van een voertuig is verantwoordelijk voor het behoud van hun persoonlijke bewegingsvrijheid, het vereiste gezichtsveld en de juiste aandacht tijdens het rijden, om hun eigen veiligheid, de veiligheid van andere inzittenden en andere weggebruikers te waarborgen. Om deze reden moet er gezorgd worden voor een goede rijpositie en dient men ervoor te zorgen dat andere passagiers en voorwerpen of dieren die worden vervoerd goed zijn geplaatst, zodat er geen storing is tussen de bestuurder en een van hen”.

Artikel 17.1: “Bestuurders moeten te allen tijde in staat zijn tot een volledige controle over en verantwoordelijkheid voor hun voertuigen”.

Artikel 3.1: “Autorijden moet zorgvuldig worden uitgevoerd en men dient voorzorgsmaatregelen te nemen om schade binnen of buiten het voertuig te vermijden. Men dient ervoor te zorgen dat de bestuurder of andere inzittenden van het voertuig of andere weggebruikers niet in gevaar komen. Het is strikt verboden om op nalatige of roekeloze wijze te rijden”.

Er staat dus niet specifiek in de Spaanse verkeerswet dat het rijden met slippers verboden is maar de politie kan bekeuren indien de agenten denken dat het een veilige manier van autorijden in de weg staat.

Elke autorijder dient zijn/haar eigen verantwoordelijkheid te nemen om zo veilig mogelijk te autorijden daarom staat het rijden met slippers letterlijk niet in de wet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Zo moeilijk is het nu ook niet om iets te begrijpen. Het gaat om het soort slippers!!
  Het gaat over vrije instap slippers zonder vaste hielband,daar kunnen ze eventueel wat van zeggen, of je bekeuren. Mocht je plotseling van je gaspedaal naar je rempedaal gaan, dan is het mogelijk dat je slipper van je voeten schiet!
  Je hebt slippers met een hiel band. Die zijn ten alle tijden NIET verboden .
  Deze slippers kunnen niet van je voeten slippen!
  Groet, en doe er wat mee.

 2. Wat denk je van probleemvoeten? Ik draag (noodgedwongen) zomer en winter speciale slippers (als het erg koud is, met sokken)., wil ik zonder pijn rond kunnen lopen. Ik ben 4 x aan mijn voeten/tenen geopereerd. Dus best een ‘aanvaardbare’ reden!!! Een ander kan mij niet verplichten een bepaald kledingstuk niet/wel te dragen.

  1. Beste Els, ik heb met je te doen maar het gaat om je eigen en andermans veiligheid. Iemand die zonder bril niet kan zien maar geen oren heeft laat je toch ook niet autorijden zonder bril omdat het zo rot voor hem is.

 3. Laat het ons zo stellen…Er is geen enkele, aanvaardbare reden om te rijden met slippers. het kan toch niet zo moeilijk zijn om ander schoeisel in de kofferbak te leggen !

  1. Wat denk je van probleemvoeten? Ik draag (noodgedwongen) zomer en winter speciale slippers (als het erg koud is, met sokken)., wil ik zonder pijn rond kunnen lopen. Ik ben 4 x aan mijn voeten/tenen geopereerd. Dus best een ‘aanvaardbare’ reden!!! Een ander kan mij niet verplichten een bepaald kledingstuk niet/wel te dragen.

 4. Niet verboden in de wet en toch mogelijk een boete de guardia moet zich ook aan de wet houden en geen eigen regels stellen indien een boete neem een advocaat en je wordt vrij gesproken jij volgt de wet guardia niet

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken