Spaanse politie waarschuwt voor het autorijden met slippers

Politie waarschuwt voor het autorijden met slippers in Spanje
Beeld: Guardia Civil / Twitter

MADRID – De Spaanse politie eenheden zoals de Policía Nacional en de Guardia Civil zijn heel actief op de sociale media netwerken zoals Facebook en Twitter. Dit keer heeft de Guardia Civil een herinnering geplaatst voor alle autorijders die met slippers of ‘chanclas’ rijden.

Het autorijden met slippers (chanclas) is op zich niet verboden en het staat niet letterlijk in de verkeerswetten omschreven. Toch kunnen automobilisten bekeurd worden een auto rijden met slippers aan. Een bekeuring kan 80 euro of meer bedragen.

Dat heeft alles te maken met de Spaanse verkeerswet en de volgende artikelen:

Artikel 18.1: “De bestuurder van een voertuig is verantwoordelijk voor het behoud van hun persoonlijke bewegingsvrijheid, het vereiste gezichtsveld en de juiste aandacht tijdens het rijden, om hun eigen veiligheid, de veiligheid van andere inzittenden en andere weggebruikers te waarborgen. Om deze reden moet er gezorgd worden voor een goede rijpositie en dient men ervoor te zorgen dat andere passagiers en voorwerpen of dieren die worden vervoerd goed zijn geplaatst, zodat er geen storing is tussen de bestuurder en een van hen”.

Artikel 17.1: “Bestuurders moeten te allen tijde in staat zijn tot een volledige controle over en verantwoordelijkheid voor hun voertuigen”.

Artikel 3.1: “Autorijden moet zorgvuldig worden uitgevoerd en men dient voorzorgsmaatregelen te nemen om schade binnen of buiten het voertuig te vermijden. Men dient ervoor te zorgen dat de bestuurder of andere inzittenden van het voertuig of andere weggebruikers niet in gevaar komen. Het is strikt verboden om op nalatige of roekeloze wijze te rijden”.

Er staat dus niet specifiek in de Spaanse verkeerswet dat het rijden met slippers verboden is maar de politie kan bekeuren indien de agenten denken dat het een veilige manier van autorijden in de weg staat.

Elke autorijder dient zijn/haar eigen verantwoordelijkheid te nemen om zo veilig mogelijk te autorijden daarom staat het rijden met slippers letterlijk niet in de wet.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

12
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Z de keijzer

Zo moeilijk is het nu ook niet om iets te begrijpen. Het gaat om het soort slippers!!
Het gaat over vrije instap slippers zonder vaste hielband,daar kunnen ze eventueel wat van zeggen, of je bekeuren. Mocht je plotseling van je gaspedaal naar je rempedaal gaan, dan is het mogelijk dat je slipper van je voeten schiet!
Je hebt slippers met een hiel band. Die zijn ten alle tijden NIET verboden .
Deze slippers kunnen niet van je voeten slippen!
Groet, en doe er wat mee.

Son

Slippers, sandaaltjes of naaldhakken uit en rijden met blote voeten
Zo doe ik het

martin

Schijnt ook niet te mogen…

Son

Martin, zo gedaan in de rijschool, was geen probleem
In Spanje weet ik het niet

h.e.ster@hotmail.com

Wat denk je van probleemvoeten? Ik draag (noodgedwongen) zomer en winter speciale slippers (als het erg koud is, met sokken)., wil ik zonder pijn rond kunnen lopen. Ik ben 4 x aan mijn voeten/tenen geopereerd. Dus best een ‘aanvaardbare’ reden!!! Een ander kan mij niet verplichten een bepaald kledingstuk niet/wel te dragen.

Dick

Beste Els, ik heb met je te doen maar het gaat om je eigen en andermans veiligheid. Iemand die zonder bril niet kan zien maar geen oren heeft laat je toch ook niet autorijden zonder bril omdat het zo rot voor hem is.

Anoniem

Laat het ons zo stellen…Er is geen enkele, aanvaardbare reden om te rijden met slippers. het kan toch niet zo moeilijk zijn om ander schoeisel in de kofferbak te leggen !

h.e.ster@hotmail.com

Wat denk je van probleemvoeten? Ik draag (noodgedwongen) zomer en winter speciale slippers (als het erg koud is, met sokken)., wil ik zonder pijn rond kunnen lopen. Ik ben 4 x aan mijn voeten/tenen geopereerd. Dus best een ‘aanvaardbare’ reden!!! Een ander kan mij niet verplichten een bepaald kledingstuk niet/wel te dragen.

maclaren0@gmail.com

Niet verboden in de wet en toch mogelijk een boete de guardia moet zich ook aan de wet houden en geen eigen regels stellen indien een boete neem een advocaat en je wordt vrij gesproken jij volgt de wet guardia niet

Dick

Goed lezen schijnt een kunst te zijn.

anna

laten we dan ook de naaldhakken niet vergeten !!!!!!

Marina

Ja dat denk ik wel ,heel moeilijk mee te rijden, dan rijd ik liever met slippers 🤩

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.