De beste mondkapjes die te koop zijn in Spaanse supermarkten

De beste mondkapjes die te koop zijn in Spaanse supermarkten
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Mondkapjes zijn dit jaar voorlopig niet meer weg te denken uit het straatbeeld in Spanje. Deze ‘mascarillas’ zijn sinds het einde van de noodtoestand en het de-escalatieproces op 21 juni al verplicht als men de anderhalve meter afstand niet kan handhaven maar de afgelopen week hebben diverse autonome regio’s een mondkapjesplicht ingevoerd. Maar wat zijn nu de beste mondkapjes die bij supermarkten te koop zijn?

De Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) ofwel Organisatie van Consumenten en Gebruikers heeft een onderzoek uitgevoerd en gekeken naar de mondkapjes die bij de supermarkten zoals Mercadona, Lidl en Aldi in Spanje te koop zijn. Er zijn 11 mondkapjes geanalyseerd waarvan 8 voor eenmalig gebruik en 3 voor hergebruik. Daarbij heeft de OCU ook gekeken naar het filtervermogen en ademend vermogen.

Bij de mondkapjes (mascarillas) moet een onderscheid gemaakt worden in chirurgische of medische mondkapjes (mascarillas quirúrgicas) en hygiënische mondkapjes (mascarillas higiénicas). 

De chirurgische mondkapjes zijn een medisch hulpmiddel waarvan de eenvoudigste type I zijn die voor eenmalig gebruik zijn. Dit type mondkapje bestond al vóór de pandemie terwijl de hygiënische mondkapjes iets van ná de pandemie is. Deze zijn ontstaan vanwege een gebrek aan chirurgische/medische mondkapjes, zijn herbruikbaar en kunnen in sommige gevallen gewassen worden.

Dit zijn de mondkapjes die de OCU aanraadt te gebruiken omdat ze als goed zijn getest en een gemiddelde verkoopprijs hebben van 0,60 euro per stuk.

DELIPLUS (Mercadona)

De mondkapjes van de populaire Mercadona keten worden door de OCU als beste getest. Het gaat om een hygiënisch mondkapje met 3 lagen die voldoet aan de UNE 0064 norm. De DELIPLUS mondkapjes filteren 99% en het ademen gebeurt zonder problemen. Een pakje van 10 ‘mascarillas’ kost 6 euro.

MASK4U (Día)

De Spaanse supermarktketen Día verkoopt chirurgische mondkapjes die voldoen aan de norm EN 14683 en een goede filtering hebben van 98%. Het gebruik van deze mondkapjes belemmert de beademing niet. Deze ‘mascarillas’ zijn voor 6 euro te koop als een pakje van 10 stuks.

Jiangsu (Lidl)

De mondkapjes die bij de Spaanse vestigingen van de Lidl te vinden zijn komen, zoals de naam al aangeeft, uit China (die van de Mercadona overigens ook) en zijn chirurgische mondkapjes die voldoen aan de norm EN 14683. De filtering is 99% en het ademen is iets lastiger dan bij de hygiënische mondkapjes zoals die van de Mercadona. Een pakje van 10 stuks heeft een verkoopprijs van 5,99 euro.

Teachealth (Eroski)

De supermarktketen Eroski verkoopt mondkapjes voor eenmalig gebruik. Deze zijn te koop voor 29,90 euro voor een doos van 50 stuks en worden door de OCU als goed omschreven.

INCA Market (Alcampo)

De Alcampo supermarkt heeft hygiënische mondkapjes in de aanbieding voor 2,95 per pakje van 5 stuks. Deze ‘mascarillas’ worden als ‘muy buena calidad’ omschreven.

Jocca Pharma (ALDI)

De Alid supermarktketen verkoopt in Spanje chirurgische mondkapjes voor eenmalig gebruik. Een pakje van 10 mondkapjes heeft een verkoopprijs van 5,99 euro. Ook deze mondkapjes worden omschreven als ‘muy buena calidad’.

Suzhou Xiang Li (El Corte Inglés)

De Spaans warenhuisketen El Corte Inglés was een van de eerste ketens die mondkapjes verkocht waarbij deze ook uit China komen. Het gaat om hygiënische mondkapjes (non medical) en worden in een pakje van 50 stuks verkocht voor 39,95 euro (de duurste van alle mondkapjes) met een stuksprijs van 0,80 euro.

Hebei Shi’an (Carrefour)

De Carrefour was net zoals de El Corte Inglés een van de eerste ketens die begon met de verkoop van mondkapjes. Het gaat om hygiënische mondkapjes die als goed getest zijn door de OCU en een verkoopprijs hebben van 14,90 euro voor 25 stuks.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.