menu: rubrieken, zoeken & meer

Frankrijk eist vanaf 18 juli een corona-test die niet ouder is dan 24 uur

Frankrijk eist vanaf 18 juli een corona-test die niet ouder is dan 24 uur
Beeld: 123rf (aangepast)

Frankrijk eist vanaf 18 juli een corona-test die niet ouder is dan 24 uur

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Alle niet-gevaccineerde reizigers die Frankrijk ongeacht welk vervoersmiddel binnenkomen moeten vanaf zondag 18 juli 00.00 uur een PCR- of antigeentest uitslag laten zien die niet ouder is dan 24 uur. Tot nu toe was dat 72 uur maar dat wordt aangescherpt. Verder heeft men aangegeven dat er vanaf 21 juli strengere politiecontroles komen bij de Belgische, Luxemburgse en ook Spaanse grensovergangen.

De 24-uurs eis voor de negatieve PCR-test of antigeentest uitslag geldt alleen voor reizigers die niet 7 dagen of langer geleden voor aankomst in Frankrijk volledig gevaccineerd zijn en geen EU-Digitaal COVID-certificaat (EUDCC) hebben. Deze nieuwe regels gelden voor iedereen vanaf 11 jaar die vanuit Nederland maar ook Spanje en Portugal via de weg of een vliegtuig Frankrijk binnenkomt. Zie de Franse Staatscourant van 16 juli.

Deze 24-uurs-eis geldt volgens het Franse persbericht (zie onderaan pagina) niet voor reizigers uit België, zolang als dat land niet rood wordt en geel blijft. Nederland, Spanje en Portugal zijn op de Europese corona-kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie sinds donderdag 15 juli rood of donkerrood gekleurd en de 24-uurs-eis voor de PCR- of antigeentest uitslag geldt voor reizigers uit rode en donkerrode landen/gebieden.

Vanaf zondag 18 juli 00.00 uur geldt het volgende om Frankrijk binnen te mogen komen (LET OP: men heeft aangegeven dat er vanaf 21 juli bij de grensovergangen extra gecontroleerd gaat worden door de politie, dus ook voor de eigen vervoer reizigers. Reizigers uit risicolanden zonder ‘sanitaire pas’ (het Digitale Corona Certificaat) moeten dan verplicht in (zelf)quarantaine), zie de Nederlandwereldwijd.nl website.

UPDATE: België eist vanaf zaterdag 17 juli van reizigers vanaf 12 jaar uit Nederland een negatieve coronatest als zij langer dan 48 uur in België verblijven en niet volledig gevaccineerd zijn. Nederlanders op doorreis naar bv. Frankrijk en Spanje hoeven geen coronatest te laten zien.

Je kunt Frankrijk (inclusief Corsica) reizen als je volledig bent gevaccineerd met een door Europa goedgekeurd corona-vaccin. Het Nederlandse gele inentingsboekje wordt bij inreizen naar Frankrijk ook als bewijs geaccepteerd. Je hoeft bij aankomst dan geen negatieve PCR-test te laten zien als u minimaal 7 dagen voordat je in Frankrijk aankomt volledig gevaccineerd bent. Je kunt Frankrijk inreizen als je bij aankomst aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

  • Een vaccinatiebewijs in het gele boekje kunt laten zien waaruit blijkt dat je volledig bent gevaccineerd (met Pfizer, Moderna of AstraZeneca). Voor het Janssen vaccin betekent dit dat je minimaal 28 dagen moet zijn gevaccineerd (je krijgt maar een dosis vaccin). Voor de meeste andere vaccins waarvoor twee doses worden gegeven, geldt dat je het tweede vaccin minimaal 2 weken geleden moet hebben gehad.  
  • Voor degenen die COVID-19 hebben gehad en hersteld zijn, is 1 vaccinatie voldoende als die minstens 7 dagen geleden is gedaan. Ook moet je met een verklaring kunnen aantonen dat je hersteld bent van COVID-19.   
  • Een negatief testresultaat kunt laten zien van een PCR-test of een antigeentest (niet ouder dan 24 uur, gerekend vanaf het moment van afname).
  • Als je hersteld bent van COVID-19, maar geen vaccinatie heeft gehad of deze is minder dan 1 week  geleden, dan moet je een positief resultaat van een PCR- of antigeen laten zien van minimaal 15 dagen eerder en niet ouder dan 6 maanden. In het herstelbewijs moet expliciet worden verklaard dat je genezen bent van een COVID-19 infectie.

Let op: in alle gevallen – dus ook als je voldoet aan een of meer van bovenstaande voorwaarden- moet je bij aankomst in Frankrijk een erewoordverklaring kunnen laten zien waarmee je aangeeft akkoord te gaan met de in Frankrijk geldende sanitaire voorschriften. Dit geldt ook voor minderjarigen vanaf 11 jaar. Lees meer over de erewoordverklaring (informatie in het Engels).