Search
menu
Search

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (67)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (67)
Beeld: NaarGalicië

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (67)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectare weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Op een gegeven moment heeft alles een einde. Zo ook dingen mij ons in huis. Blijkbaar zijn een hoop dingen door de vorige eigenaar in dezelfde periode aangeschaft. Het begon allemaal met de geiser in de keuken. Dat is een oudje, nog met een waakvlam. Tijdens de sloopwerkzaamheden van het plafond in de keuken moest ook de gasleiding weg. Daarna was het plan de geiser weer tijdelijk terug aan te sluiten. Tijdelijk, omdat waar hij nu hangt hij weg moet en ook willen we een nieuwe als we klaar zijn met de verbouwing van de keuken. Maar na terug aansluiten en een schoonmaakactie wil de geiser maar moeizaam aan. De waakvlam doet het, maar pakken we warm water dan duurt het even voor de geiser aangaat met een doffe knal. We gebruiken hem maar beter niet meer. Mocht het nodig zijn dat we warm water nodig hebben dan pakken we dat wel in de badkamer.

Ook de vaatwasser is aan vervanging toe, dat wil zeggen, wij willen in een nieuwe keuken een nieuwe inbouwvaatwasser. De vaatwasser doet het nog best, tot het ons opviel dat de vaat niet schoon was. Dat is wel eens meer als er bijvoorbeeld een te grote pollepel in het bestekbakje is gezet, dan draait de bovenste sproeier niet. Maar nu is het anders. Ik kijk of er misschien vuil in een van de zeefjes zit, haal de sproeiers er uit en maak deze schoon. Daarna zet ik de vaatwasser weer aan. Maar weer is de vaat niet schoon. Ok dat blijkt onze fout te zijn. De capsule die in het vakje in de deur moet, blijkt er een te zijn waar je zelf het plastic af moet halen. Ander merk! Maar als ik de machine nog een keer aanzet met capsule zonder plastic is de vaat daarna schoon maar krijgen we bij het uitruimen een doffe klap te horen. We kijken elkaar aan en vragen ons af waar het geluid vandaan komt. Maar dat horen we nog een kleine klap en begint de vaatwasser een knetterend geluid te maken. Snel de stekker eruit. Pfff… net iets te vroeg de geest gegeven die vaatwasser. Hij had het tot september of zo moeten doen. 

De volgende dag schroef ik de vaatwasser toch maar open om te zien of ik misschien de vaatwasser weer tot leven kan wekken. Er blijkt een ontstoorcondensator kortsluiting te maken. Dat is een onderdeel wat voorkomt dat bijvoorbeeld je radio kraakt als je vaatwasser iets doet. Ik haal hem er uit en sluit wat draden anders aan en test de vaatwasser. Hij doet het weer!

In de schuur hebben we een geiser hangen, die is voor de badkamer en heeft het bouwjaar 1999. Laatst toen ik in de schuur bezig was viel het mij op dat de geiser aan was terwijl er geen water meer gepakt werd. Dat is kan wel eens gevaarlijk zijn. Ik haal de kap van de geiser af en maak de geiser van binnen schoon. Maar dat mag niet helpen. Er blijkt een dingetje in een klep te blijven hangen. Ik schroef alles uit elkaar en maak de onderdelen van binnen goed schoon. Als de geiser weer in elkaar staat werkt alles weer gewoon. Ook voor deze geiser geldt dat we pas een nieuwe willen als de badkamer verbouwing, die nog moet beginnen, klaar is. 

Vrijdag als ik opsta en ga douchen is er nog niets aan de hand. Dat begint pas als Sol een opmerking maakt of de stank. Het ruikt namelijk naar een brandlucht. Dat moet komen van blikseminslagen in de veel te droge bossen. Maar ik hoor ook een raar geluid als ik met mijn hoofd uit het raam hang om te ruiken. Ik vraag Sol of ze het ook hoort en we gaan op onderzoek uit. In de schuur blijkt de koudwaterleiding, een tyleenslang, te zijn gescheurd. Ik zet de twee hoofdafsluiters van de waterbronnen dicht en ga kijken wat ik nodig heb van de ferreteria om het te repareren. Maar dan zie ik weer dat de geiser nog brand, niet helemaal, maar zo maar een paar vlammetjes. Ik haal hem weer uit elkaar en schroef alles nog verder open dan de keer er voor. Nu kom ik binnenin een onderdeel tegen wat nu uit twee delen bestaat. Op internet kijk ik of ik nog onderdelen kan kopen voor de geiser, maar het onderdeel wat ik nodig heb kost meer dan 100 euro. Dat gaan we dus niet meer uitgeven aan een ding van 23 jaar. We kopen wel een nieuwe. Die nieuwe hangt inmiddels en de gescheurde slang is ook vervangen. Hopelijk gaat er nu niets meer stuk!

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?