Search
menu
Search

AANSLAG BCN: 3 Nederlanders gewond en 1 Belgische overleden bij terroristische aanslag van Daesh/IS in Barcelona *UPDATE*

Oeps ... foto ontbreekt!

AANSLAG BCN: 3 Nederlanders gewond en 1 Belgische overleden bij terroristische aanslag van Daesh/IS in Barcelona *UPDATE*

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Volgens de Nederlandse en Belgische kranten zijn er bij de terroristische aanslag in Barcelona drie Nederlanders gewond geraakt en is een Belgische vrouw overleden. In totaal zijn er volgens de Spaanse en Catalaanse autoriteiten 14 doden te betreuren en meer dan 130 personen zijn gewond geraakt. Met name het aantal gewonden kan de komende uren nog hoger worden maar er kunnen ook nog personen overlijden omdat er 15 zwaargewond zijn. De aanslag op de Ramblas in Barcelona is inmiddels opgeëist door de terroristische organisatie Daesh/IS.

De Nederlandse gewonden hebben direct na de aanslag in Barcelona al contact gehad met de familie en werden meteen door de Spaanse hulpverleners overgebracht naar een ziekenhuis in de stad. Het gaat volgens bronnen om vakantiegangers, een man met zijn vrouw en twee meisjes, die in de badplaats Malgrat de Mar verblijven en op excursie waren in Barcelona. De man, vrouw en vriendin van de dochter liggen met verwondingen aan benen en heup in het ziekenhuis terwijl de dochter op tijd kom vluchten.

Volgens de Belgische autoriteiten is er een Belgische/Vlaamse vrouw om het leven gekomen bij de aanslag. Op vrijdag werd bekend dat het om de 44-jarige moeder van twee kinderen Elke Vanbockrijck, afkomstig uit Tongeren, gaat. Naast het Belgische dodelijke slcahtoffer zijn er ook nog een 60-jarige inwoner en zijn 3-jarig kleinkind uit Granada, twee Italiaanse mannen van 35 en 25 jaar oud, een 74-jarige Portugees, een Amerikaan en een vrouw uit Zaragoza om het even gekomen. Er wordt daarnaast nog een 7-jarig Australiaans jingetjes vermist. De identiteiten van de overige overleden personen zijn nog niet bekend.

Bij de aanslag in Cambrils is een 63-jarige inwoonster uit Zaragoza aan haar verwondingen in het ziekenhuis in Tarragona overleden. Zij is daarmee het 14e dodelijke slachtoffer van de twee aanslagen geworden terwijl er volgens de autoriteiten minstens 130 gewonden zijn waarvan er 46 slecht aan toe zijn.

Tegenstrijdig

Donderdagavond om 23.00 uur heeft de chef van de Mossos d’Esquadra een persconferentie gegeven met meer details over deze terroristische aanslag. Hierbij valt op dat er veel tegenstrijdigheden zijn en eerder verschenen informatie niet correct blijkt te zijn. Zo is de chauffeur van de bestelbus die over de Ramblas reed en dood en verderf zaaide niet aangehouden en heeft deze zich ook niet opgesloten in een bar of was deze gewapend. De dader loopt dus waarschijnlijk nog vrij rond. Wel zijn er twee verdachten aangehouden maar dat was in Alcanar (Tarragona) en in Ripollès (Girona), het gaat daarbij om een Marokkaan en een Spanjaard uit Melilla.

Daarnaast is er bij een verkeerscontrole in de gemeente Sant Just Desvern (Barcelona) een persoon doodgeschoten nadat deze bij een politiecontrole doorreed en twee agenten verwonde. Ook werd er op 60 kilometer van Barcelona, in de gemeente Vic, op de parkeerplaats van een Burger King een gehuurde bestelbus gevonden die waarschijnlijk te maken heeft met de recente aanslag. De politie is nog bezig met een onderzoek naar deze bestelbus die gelinkt wordt met de bestelbus die over de Ramblas reed, ook gehuurd.

De Catalaanse politiechef heeft daarnaast aangegeven dat deze terroristische aanslag gelinkt wordt met een ontploffing in een woning in de gemeente Alcanar in de provincie Tarragona. Daar ontplofte in de nacht van woensdag op donderdag een woning waarbij een dode viel en een persoon gewond raakte. Volgens de politie heeft die ontploffing te maken met een gaslek, welke kan komen uit de meer dan 20 gasflessen die in de woning werden aangetroffen na de ontploffing.

De chauffeur van de dodelijke bestelbus is dus nog niet gevonden. Volgens experts op dit gebied is er goed nagedacht over de aanslag. Zo reed de bestelbus met hoge snelheid (120 km/h) zo’n 600 meter over de drukke Ramblas waarbij de chauffeur zigzaggend reed om zo veel mogelijk mensen om te rijden. De bestelbus stopte echter op de plaats van de mozaïek van Joan Miro, vlakbij de Boqueria markthal, slechts meters voor een politiepost en naast twee zijstraten waarin de chauffeur waarschijnlijk is gevlucht. Omdat de politie ervan uitging dat de dader zich verstopte in een van de lokalen in de smalle zijstraten in de wijk Ciutat Vella of in de wijk Raval, werden er doorzoekingen gedaan waarbij iedereen onderzocht werd.

Volgens de krant El Periodico had de Amerikaanse service CIA de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra en autoriteiten al twee maanden geleden gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag waarbij zelfs de Ramblas genoemd werd en daarnaast ook de Sagrada Familia. Volgens de CIA is Barcelona vanwege het vele internationale toerisme altijd een doelwit geweest voor de terroristen.

Op vrijdag wordt beslist of de Spaanse overheid het terreuralarm zal verhogen van niveau 4 naar het hoogste niveau 5. Mocht dat gebeuren dan kan ook het leger ingezet worden, iets wat Spanje het liefst wil vermijden want overal militairen op straat geeft vaak meer een gevoel van onzekerheid dan zekerheid.

De terreurbeweging Daesh heeft deze aanslag opgeëist. In Spanje wordt veel gesproken over Daesh of Da’isj wat in feite hetzelfde is als ISIS of IS ofwel de Islamitische Staat. Het gaat hierbij om een militie van jihadi en salafisten en naar eigen zeggen een kalifaat en islamitische staat die geleid wordt door soennitische Arabieren uit Irak en Syrië.

Op vrijdag 18 augustus om 12 uur zal er op de Plaza Catalunya, hartje centrum van Barcelona en de plaats waar de rit van de bestelbus over de Ramblas is begonnen.

Wordt vervolgd…

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?