skip to Main Content
Beveiligingswerkers op alle Aena vliegvelden in Spanje gaan vanaf september 25 dagen staken

Beveiligingswerkers op alle Aena vliegvelden in Spanje gaan vanaf september 25 dagen staken

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Dankzij de dagenlange staking van de medewerkers van het bedrijf Eulen in Barcelona zijn alle beveiligingsmedewerkers van andere bedrijven zoals Prosegur wakker geworden en hebben de vakbonden aangegeven dat vanaf de maand september, dus na de grote zomerdrukte, op alle door Aena gecontroleerde vliegvelden gestaakt zal worden. Het gaat om de beveiligingsmedewerkers die de controles doen van de handbagage, tassen en personen die niet tevreden zijn met de salarissen, extra’s en arbeidsomstandigheden.

De beveiligingsmedewerkers en de vakbonden hebben aangekondigd dat de stakingen van de collega’s op het vliegveld van Barcelona uitgebreidt gaan worden naar alle vliegvelden die onder de Spaanse vliegdienst Aena vallen. Er zal vanaf 15 september, dus na de grote zomerdrukte, begonnen worden met 25 stakingsdagen op 15, 17, 22, 24 en 29 september; 1, 6, 11, 15, 27, 30 en 31 oktober; 3 en 5 november en 1, 4, 5, 7, 8, 10, 26, 27, 28, 29 en 30 december.

De vakbonden CCOO, UGT en USO willen dat de salarissen van alle beveiligingsmedewerkers geleidelijk omhoog gaan. Dat wordt gevraagd omdat de koopkracht van de arbeiders die voor de veiligheid moeten zorgen de laatste jaren met 8% achteruit is gegaan. Daarnaast willen de vakbonden dat er minstens 450 nieuwe banen bij komen zodat de werkdruk van de huidige werknemers kan afnemen. De controles op de veiligheid zijn op de vliegvelden steeds complexer geworden terwijl er geen collega’s bij zijn gekomen, de werkdruk dus toeneemt en de werknemers niet gemotiveerd worden omdat de salarissen achteruit gaan of niet omhoog zijn gegaan en er gekort is op de extra’s.

Volgens de vakbonden gaat het bij deze nieuwe stakingen vanaf 15 september niet alleen om de beveiligingsmedewerkers maar ook om de brandweer op de vliegvelden, de controles bij de parkeerplaatsen, electriciens, medewerkers van de winkels en horeca, onderhoudspersoneel en zelfs eventueel de luchtverkeersleiders.

Mochten deze stakingen doorgaan omdat de partijen niet tot een overeenkomst komen voor 15 september,dan kan er een grote chaos ontstaan op de meeste Spaanse vliegvelden. In Barcelona werd dit uiteindelijk voorkomen door de inzet van de Guardia Civil maar dat kan niet gebeuren op alle vliegvelden in Spanje, daar zijn simpelweg niet genoeg agenten voor.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Lekker met al die aanslagen.
  Nog minder controle op de posten waar de reizigers deze juist zo nodig hebben

 2. Als al de Engelse en andere nationaliteiten het werk dat ze in het zwart doen eens geven aan werkloze Spanjaarden (zoals in de Urb) zou er weeral een deel opgelost zijn.waarom moeten de gene die hier komen wonen en in pensioen zijn het werk van een Spanjaard afnemen?Ik walg daar van.Alle kleitjes helpen.De Spaanse regering laat te veel toe.Hier wonen belasting betalen met een auto rijden juiste nr plaat hebben en wegen taks betalen.

 3. Protesteren om betere werkomstandigheden is best, maar acties die vooral derden treffen die voor het inkomen zorgen zou verboden moeten worden. Stakingen zouden gericht moeten worden op de partijen die met elkaar in conflict liggen en niet klanten. Dan begrijp je wie uiteindelijk voor je salaris zorgt. Na de recente aanslagen zal het toerisme naar Spanje een klap krijgen. Dergelijke acties kunnen dan echt niet in een land dat net een beetje opkrabbeld. Vakbonden zouden creatiever moeten zijn in hun actiemodellen en niet de makkelijkste weg bewandelen die vooral de klant treffen en Aena niet veel zal aandoen.

 4. Volgens mij ik denk van in toen der tijd Madrid hebben de lucht verkeersleiders gestaakt een aantal jaren geleden.
  Die kregen niet alleen van de overheid maar ook vooral van de bevolking de knip op de neus. En ik ben bang dat er wel eens vecht partijen kunnen komen de spanjool kennende. Met zo´n werkeloosheidscijfer zijn er veel die dat werk wel voor een paar euro minder willen doen. In Andalucia op veel plaatsen nog 50% van de jongeren zonder werk Ze laten zich graag opleiden om 1000 euro in de maand te verdienen. Althans ik ken er vele.

  1. Ja en dat moeten we dus uit alle macht zien te voorkomen. Het kan niet zo zijn dat mensen met een fatsoenlijke baan uitgebuit worden, omdat toevallig de werkloosheid zo hoog is. Dat is het paard achter de wagen spannen. Fatsoenlijke banen voor iedereen!
   Ik steun dus de stakers

 5. wat gaan ze daarmee doen?
  en brandweer en de luchtverkeersleiders ook?
  da is straf!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken