skip to Main Content
Dankzij de “ebola van de bomen” bacterie zouden alle olijfbomen op Mallorca moeten verdwijnen

Dankzij de “ebola van de bomen” bacterie zouden alle olijfbomen op Mallorca moeten verdwijnen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

PALMA – De olijfbomen op Mallorca en in de regio Alicante hebben steeds meer te maken met de dodelijke bacterie Xylella fastidiosa, ook wel de ebola van de olijfbomen genoemd vanwege het verwoestende effect op deze boomsoort en nog eens 300 andere soorten. Deze bacterie is zo krachtig en grijpt zo snel om zich heen dat men alle olijfbomen op het eiland Mallorca zou moeten weghalen om er van af te komen. Logischerwijze is dat slechts de theorie maar feit is dat op dit moment Mallorca en op het vasteland de regio Alicante besmet zijn met deze bacterie.

Op dit moment spreken de autoriteiten op Mallorca van 156 punten waar de bacterie ontstaan is maar is de verspreiding zo groot en gaat deze zo snel dat men eigenlijk alle olijfbomen op het eiland zou moeten verwijderen om er vanaf te komen. De bacterie werd in oktober 2013 voor het eerst ontdekt in Italië maar een maand later had deze al het eiland Mallorca bereikt. Na dit Balearen eiland volgde in december het vasteland waar de bacterie gevonden werd in de gemeente Guadalest (Alicante) en later ook in de gemeente Benimantell (Alicante) waar olijf- en amandelbomen besmet raakten.

De ziekteverwekker wordt verspreid door een aantal insecten zoals cicaden en er is een effect op praktisch alles wat in dit gebied groeit waaronder olijven, amandelen, fruitbomen en zelfs sierplanten lopen een risico. De regionale overheid houdt zich naar de Europese procedures waardoor alle bomen en gewassen binnen een straal van 100 meter vernietigd moeten worden. In Guadalest had deze maatregel een effect op 7 hectare amandelbomen die allemaal vernietigd werden en ook op Mallorca zijn er al vele tientallen hectare natuur verdwenen.

Niet enkel de telers zijn bezorgd voor een mogelijke uitbraak van de ziekte maar ook de burgemeesters maken zich zorgen dat er grote oppervlaktes bomen gerooid moeten worden. De getroffen regio’s zijn namelijk beroemd voor de uitzichten en de welige plantengroei. Telers en burgemeesters vragen nu aan de regionale overheid dat men dezelfde maatregelen gaat nemen als op Ibiza waar eerst de aangetaste bomen gerooid werden in plaats van ineens een groot aantal hectare te vernietigen en te kappen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. ik ben op Mallorca geweest en heb medelijden met de kwekers daar,
  Kwekerijen van honderden jaren oud daar blijft niets meer van over.
  Bomen Sterven zonder dat er wat aan gedaan kan worden .
  En ik zie ook geen alternatief.
  Kwekerijen raken vervalen en worden verlaten.

 2. Palmbomen worden ¨opgevreten¨ door de picudo rojo, een rode kever. Die legt haar eitjes in de stam en de larven eten dan de hele binnenkant van de stam op en weg is je boom. Dus dat is geen bacterie hoor! Maar wel heel triest. Mijn boom, waar ik zo trots op was, is ook het slachtoffer ervan geworden.
  Er is wel iets tegen te doen, maar dat moet dan heel intensief gebeuren.

  1. De rode kever tast alleen maar de kanarische palm aan, tot nu toe niet de dadelpalm (hoewel dat wel mogelijk geacht wordt). Bij de voorschriften omtrent dergelijke ziektes in Spanje worden met de voeten getreden, daarom kunnen dergelijke plagen zich zo verspreiden. Toen mijn Canariens door de kever aangetast werd heb ik keurig een gemeentelijke expert laten komen die het probleem onderkende en vervolgens de boom door een expert laten weg halen. Maar dat ging zeker niet volgens de regels. De zieke boom werd ontworteld en op een open vrachtwagen weggevoerd. De kevers kunnen dan uit de stam vliegen en overal op de route opnieuw toeslaan. De boom zou in plastic gewikkeld moeten worden maar dat deden ze niet. Ook weet ik niet of de boom op de juiste manier vernietigd is, ik betwijfel het! Tegen de picudo rojo is door de universiteit van Elche een enzyme ontwikkeld die een boom tegen aanvallen beschermd. Elche heeft met name belang erbij om haar palmbevolking te beschermen aangezien het, het enige palmbos in Europa bezit. Ik weet niet of het succesvol werkt, wel weet ik dat er verschillende canarienses nog in de stad staan! Deze bacterie is natuurlijk een heel ander probleem. Zoals dat met alle kwaadaardige bacterieen is. Ik hoop dat ze een remedie vinden die niet antibiotica betreft. Daar zijn al genoeg problemen mee.

 3. IK woon vlak bij Alcala la Real in de provincie Jaen. Hier gaan veel dadel palmen dood door een bacterie, waaronder de mijne. Binnen twee weken was de gezonde palm, dood ziek en bezweek.

 4. Op Mallorca zijn er ook methodes uit de oudheid om de bomen te behandelen. Ana Digon van agricultura regenerativas in Deia op Mallorca heeft deze methodes ontdekt en heeft daarover een lezing gehouden. Hopelijk doen de gemeentes hier iets mee.

  1. Welke methode is dat, Ben er erg benieuwd naar kan je me er meer over vertellen of een link naar een site daarover geven?

 5. Echt ongelooflijk en zo een scha uur de en zicht dan die ongelooflijk is echt een grote schade toe

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken