skip to Main Content
Galicië heeft een 200 miljoen euro kostende snelweg die regelmatig dicht moet vanwege de dichte mist

Galicië heeft een 200 miljoen euro kostende snelweg die regelmatig dicht moet vanwege de dichte mist

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

A CORUÑA – De regionale overheid van de deelstaat Galicië in noordwest Spanje heeft de primeur een snelweg te hebben die gemiddeld één maand per jaar dicht moet vanwege mist. Het vreemde van dit verhaal is dat iedereen allang wist dat dit zou gaan gebeuren maar dat er toch 200 miljoen euro werd uitgegeven aan de aanleg van dit stuk snelweg. Wanneer de snelweg dicht moet vanwege de dichte mist, dient het autoverkeer weer gebruik te maken van de oude weg waarop wél gereden kan worden, ook met mist.

De “Autopista de niebla” is een stuk weg van de A-8 snelweg in de provincie Lugo die de afgelopen dagen meerdere keren moest worden afgesloten vanwege de aanhoudende mist. Het is niets vreemds meer voor de gebruikers van de snelweg tussen Mondoñedo en Carreira in de provincie Lugo want het komt regelmatig voor. Sterker nog, gemiddeld komt het 35 dagen per jaar voor waarbij de snelweg in de ergste gevallen gedurende vijf dagen gesloten kan blijven.

Dit stuk snelweg van de Autopista del Cantábrico ligt op 700 meter hoogte en is 22 kilometer lang maar kostte de belastingbetaler wel 200 miljoen euro om aan te leggen. Dit deel van de snelweg voert de automobilist letterlijk door de wolken welke ook gezien kan worden als een dichte mist waarbij het zicht vaak minder is dan 40 meter.

Het was in 2014 dat dit langverwachte deel door de minister Ana Pastor werd geopend. Na een jarenlange vertraging en veel te hoge kosten zijn de deelstaten Galicië, Cantabrië, Asturië en het Baskenland door middel van een snelweg langs dit deel van noordwest Spanje met elkaar verbonden. Op het moment van de opening wist men eigenlijk al dat dit deel van de snelweg problemen zou gaan opleveren aangezien het werk ook vaak tijdens de aanleg stilgelegd diende te worden vanwege de dichte mist.

Volgens de cijfers is dit deel van de “transcantábrica” tussen oktober 2015 en oktober 2016 gedurende 34 dagen gesloten geweest wat neerkomt op 835 uur sluiting. Vanaf de opening in september 2014 tot aan december 2016 is dat aantal echter al opgelopen naar 74 dagen en 1.772 uur sluiting.

De mist heeft al gezorgd voor meerdere ongevallen waaronder een van de ergste op 26 juli 2014 toen er buiten de 49 gewonden ook een dode te betreuren was bij een grote kettingbotsing, veroorzaakt door snel opkomende mist. Dankzij dit zware ongeval is men na gaan denken over oplossingen om de mist te voorkomen waaronder infrarood verwarming, het maken van regen door middel van sproeiers waarmee de mist opgelost zou kunnen worden en nog vele anderen. Ondanks al deze ideeën is er nog steeds geen definitieve oplossing gevonden voor het probleem van de mist waardoor de snelweg ongetwijfeld ook dit jaar weer meer dan één maand gesloten zal moeten worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
  1. 200 miljoen….zou da zoveel kosten?
    die bedragen verbazen me elke keer weer….
    de rest niet want ze wisten dit vóór de aanleg

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by