Galicië heeft een 200 miljoen euro kostende snelweg die regelmatig dicht moet vanwege de dichte mist

VOORBEELDFOTO / Pixabay
Beeld: VOORBEELDFOTO / Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

A CORUÑA – De regionale overheid van de deelstaat Galicië in noordwest Spanje heeft de primeur een snelweg te hebben die gemiddeld één maand per jaar dicht moet vanwege mist. Het vreemde van dit verhaal is dat iedereen allang wist dat dit zou gaan gebeuren maar dat er toch 200 miljoen euro werd uitgegeven aan de aanleg van dit stuk snelweg. Wanneer de snelweg dicht moet vanwege de dichte mist, dient het autoverkeer weer gebruik te maken van de oude weg waarop wél gereden kan worden, ook met mist.

De “Autopista de niebla” is een stuk weg van de A-8 snelweg in de provincie Lugo die de afgelopen dagen meerdere keren moest worden afgesloten vanwege de aanhoudende mist. Het is niets vreemds meer voor de gebruikers van de snelweg tussen Mondoñedo en Carreira in de provincie Lugo want het komt regelmatig voor. Sterker nog, gemiddeld komt het 35 dagen per jaar voor waarbij de snelweg in de ergste gevallen gedurende vijf dagen gesloten kan blijven.

Dit stuk snelweg van de Autopista del Cantábrico ligt op 700 meter hoogte en is 22 kilometer lang maar kostte de belastingbetaler wel 200 miljoen euro om aan te leggen. Dit deel van de snelweg voert de automobilist letterlijk door de wolken welke ook gezien kan worden als een dichte mist waarbij het zicht vaak minder is dan 40 meter.

Het was in 2014 dat dit langverwachte deel door de minister Ana Pastor werd geopend. Na een jarenlange vertraging en veel te hoge kosten zijn de deelstaten Galicië, Cantabrië, Asturië en het Baskenland door middel van een snelweg langs dit deel van noordwest Spanje met elkaar verbonden. Op het moment van de opening wist men eigenlijk al dat dit deel van de snelweg problemen zou gaan opleveren aangezien het werk ook vaak tijdens de aanleg stilgelegd diende te worden vanwege de dichte mist.

Volgens de cijfers is dit deel van de “transcantábrica” tussen oktober 2015 en oktober 2016 gedurende 34 dagen gesloten geweest wat neerkomt op 835 uur sluiting. Vanaf de opening in september 2014 tot aan december 2016 is dat aantal echter al opgelopen naar 74 dagen en 1.772 uur sluiting.

De mist heeft al gezorgd voor meerdere ongevallen waaronder een van de ergste op 26 juli 2014 toen er buiten de 49 gewonden ook een dode te betreuren was bij een grote kettingbotsing, veroorzaakt door snel opkomende mist. Dankzij dit zware ongeval is men na gaan denken over oplossingen om de mist te voorkomen waaronder infrarood verwarming, het maken van regen door middel van sproeiers waarmee de mist opgelost zou kunnen worden en nog vele anderen. Ondanks al deze ideeën is er nog steeds geen definitieve oplossing gevonden voor het probleem van de mist waardoor de snelweg ongetwijfeld ook dit jaar weer meer dan één maand gesloten zal moeten worden.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.