skip to Main Content
Verbod op doden van honden en katten in Madrid leidt tot overvolle opvangcentra
Pixabay

Verbod op doden van honden en katten in Madrid leidt tot overvolle opvangcentra

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Verbod doden dieren in Madrid leidt tot volle asiels

Pixabay

MADRID – De deelstaat Comunidad de Madrid heeft net zoals Catalonië sinds vorig jaar een nieuwe dierenbeschermingswet waarin is opgenomen dat het verboden is om honden en katten te doden in de opvangcentra en asiels in de deelstaat. Dankzij dat verbod mogen honden en katten die binnen 10 dagen niet worden geadopteerd of terug gaan naar hun baasjes niet meer worden gedood. Dat is uiteraard goed nieuws maar het heeft ook nadelige gevolgen.

De nieuwe autonome dierenbeschermingswet van de Comunidad de Madrid is goed nieuws voor de honderden honden en katten die jaarlijks niet meer gedood mogen worden, alleen om het feit dat ze in een asiel of opvangcentrum zitten en niet geadopteerd worden binnen 10 dagen. Het is voor de regio Madrid een hele stap voorwaarts waarmee deze deelstaat zich voegt in het korte rijtje van twee deelstaten waaronder Catalonië.

Maar het niet doden van honderden honden en katten heeft ook nadelige gevolgen voor de bezetting van de al overvolle asiels en opvangcentra in de Comunidad de Madrid. Het zijn deze opvangcentra en asiels die nu aan de bel trekken om aan te geven dat de situatie alarmerend is op dit moment.

De nieuwe dierenbeschermingswet van de regio Madrid voorkomt weliswaar het doden van dieren en heeft strengere straffen voor dierenmishandelaars maar er is niets opgenomen over het voorkomen van de groei van huisdieren. Dat wil zeggen, men moet het probleem reeds vanaf het begin aanpakken door het aantal nieuw geboren huisdieren tegen te gaan en/of beter te controleren.

Zo stellen de asiels en opvangcentra voor dat het verboden moet worden voor niet geautoriseerde fokkers om honden en katten te fokken. Maar de autonome deelstaat Madrid wil daar niets van weten omdat dit per wet moeilijk te verbieden is. In plaats daarvan gaat men de financiële hulp verhogen van 1 naar 2,2 miljoen euro waardoor er ook nieuwe opvangcentra gebouwd kunnen worden of de capaciteit bij bestaande asiels vergroot kan worden.

Volgens de laatste gegevens is het aantal in asiels en opvangcentra verblijvende dieren met zo’n 1.000 toegenomen na intrede van de anti-dodingswet. In 2016 waren er nog 4.143 honden en katten in asiels aanwezig en in 2017 steeg dat naar 5.148 dieren. Het aantal in de steek gelaten dieren daalde echter ook met 7,5% terwijl het aantal geadopteerde dieren met 10% steeg.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Tuuurlijk,laat de gemeente er lekker voor opdraaien. Mensen met dieren,wat voor dier dan ook,moeten er zelf voor betalen. Kunnen ze dat niet,geen dier nemen. En over die katten overal op straat,vangen die beesten en afmaken. Tis toch te gek voor woorden,die katteneigenaren laten die beesten maar overal lopen. Kunnen ze lekker bij de buren alles onderzeiken en scheiten. Die katteneigenaren,dat zijn de ergste,totaal geen verantwordelijkheidsgevoel.
  Bahhhhh

 2. een hond laat je toch niet los door de buurt huppelen, waarom een kat dan wel.
  Aanlijnen dat beest en binnenhouden

 3. Niet iedereen kan 150 euro besteden aan het castreren van een dier.
  Als de gemeente nu eens bijsprong in het castreren denk ik dat er al heel veel verbetering is.
  Heb zelf net een nieuwe kat.
  Heeft me 180 euro gekost. Inentingen en castreren.
  Buurvrouw heeft enkele maanden een kat met jongen in huis genomen. Raakt de jongen niet kwijt en het toppunt is dat de kat alweer in verwachting is.
  Zij is radeloos.
  Gratis sterilizeren of castreren en we zijn al een hele stap verder.

  1. 150 euro is wel erg veel voor een castratie.
   Hier betaal ik 90 euro als volle pond en als je een kat of kitten op straat vind en naar de juiste dierenarts gaat, dan helpen ze je tegen een lager tarief zelfs.

   1. Als je hier een kat of hond adopteert moet je ook 150 euro betalen.Had graag 2 oudere (3 jaar) katten geadopteert .
    Waren al lange tijd in het opvangcenter, maar men wilde 300 euro voor beiden.
    Kan ik niet betalen hoor!!!

 4. En voorlichting geven dat castratie bij huisdieren niet erg is en juist veel leed kan voorkomen. Ook proberen de mentaliteit aan te pakken. Hier in de Cadiz wordt een hond na een jaar vaak gedumpt omdat ze dan niet meer leuk zijn en komt er een andere met de 3 koningen. Oude en/of zieke huisdieren worden ook vaak gedumpt omdat men de DA rekening niet kan of wil betalen, dat laat ik even in het midden. Maar toch, je houdt toch van je huisdier….

  1. Inge, als ik dit weer lees krijg ik weer de rillingen. Dieren als wegwerp-artikel.
   Ik ben zelf woonachtig op Ibiza, waar podeco’s na het jachtseizoen massaal worden gedumpt. Als je een hond of kat vind komt Can Dog (het plaatselijke asiel) deze bij je ophalen, kijkt gelijk of deze gechipt is en blijft dan in het asiel
   voor een beperkte tijd. Wordt het dier niet opgehaald binnen zoveel tijd is het einde oefening.

 5. In Nederland rijd al enkele jaren met dieren-ambulance bezig met straatkatten te vangen en direct te castreren / steriliseren. Onmiddellijk resultaat!

 6. Zo lang teveel mensen hun dieren niet laten helpen, castratie etc. blijven er problemen komen met de aantallen. Mensen moeten hun verantwoording nemen en gewoon hond en kat even laten castreren, dan zullen de aantallen snel dalen.
  Ik neem aan dat voor een hond of kat geadopteerd wordt uit een asiel of opvang, deze al geholpen is??

   1. In onze straat vangen wij met drie van onze buren straatkatten om ze vervolgens te laten castreren. Kost natuurlijk wel iets, maar iemand moet het doen.
    Beter dan zeveren op dit forum dat het zo zielig is. Toch?

  1. Juan74 Ik ken zo´n beetje alle hondenopvang centra´s in Spanje en staat er ook mee in contact via Facebook. En inderdaad elke hond die naar een nieuwe baas gaat wordt eerst gecastreerd zonder wordt de hond niet overgedragen. Ook moeten alle inentingen in orde zijn. Ik heb van 4 verschillende organisaties een opvang hond in huis gehaald en die zijn stuk voor stuk superlief en vriendelijk tegen alles en iedereen, helaas is 4 wel het maximum meer zou problemen opleveren. Honden zijn roedeldieren dus als je er 1 hebt is 2 zelfs beter voor de gemoedsrust van de hond.

   Probleem in Spanje is momenteel dat er weinig tot geen nieuwe baasjes bijkomen en de mensen die al honden hebben er nog 1 bij nemen wat het probleem op dit moment nog enigsinds beperkt houd maar in de toekomst een enorm probleem gaat worden want vol is vol.

   1. Volgens mij begint het allemaal bij goede voorlichting aan de mensen. Kan je de zorg van een huisdier niet betalen (waaronder ook valt inentingen en castratie/sterilisatie) dan moet je geen huisdier nemen. Te gek voor woorden dat de staat op moet draaien voor castreren of steriliseren van huisdieren. Ook te gek voor woorden dat je de kat niet laat steriliseren nadat ze zwanger is geweest. “Fijn” voor de kat zwangerschap na zwangerschap. En weer een nest dat je moeilijk kwijt raakt. Voor huisdieren is een asiel ook geen feest dus als uiteindelijk (10 dagen is wel kort) niemand ze wil adopteren dan is laten inslapen vlgs mij zeer humaan. Ook hier is extra geld m.i. geen oplossing. Als je niets aan de basis van het probleem doet dan heb je over een bepaalde periode weer uitbreiding nodig. En ondertussen zitten al die dieren in een hokje weg te kwijnen of wordt de buitenlandse markt overspoeld met ze. En de Spaanse belastingbetaler maar betalen aan een probleem dat door deze wet alleen maar groter wordt. Ik lees hier niets over andere acties van de Spaanse regering, hoop dat ze er wel zijn.

   2. Okey thanks leo voor de info, ik dacht al dat het zo was, maar nu weten we het zeker.
    Goed om te horen dat je ook een dierenvriend bent.

    Castreren is niet alleen beter voor de dieren om voortplanting tegen te gaan, maar de mannetjes, zowel bij de honden maar zeker bij de katten, vechten ook een stuk minder met soortgenoten.
    Mijn katten zijn geholpen, maar nu heb ik alsnog dierenarts kosten als ze aan worden gevallen door katers die niet geholpen zijn.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by