Verbod op doden van honden en katten in Madrid leidt tot overvolle opvangcentra

Pixabay
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De deelstaat Comunidad de Madrid heeft net zoals Catalonië sinds vorig jaar een nieuwe dierenbeschermingswet waarin is opgenomen dat het verboden is om honden en katten te doden in de opvangcentra en asiels in de deelstaat. Dankzij dat verbod mogen honden en katten die binnen 10 dagen niet worden geadopteerd of terug gaan naar hun baasjes niet meer worden gedood. Dat is uiteraard goed nieuws maar het heeft ook nadelige gevolgen.

De nieuwe autonome dierenbeschermingswet van de Comunidad de Madrid is goed nieuws voor de honderden honden en katten die jaarlijks niet meer gedood mogen worden, alleen om het feit dat ze in een asiel of opvangcentrum zitten en niet geadopteerd worden binnen 10 dagen. Het is voor de regio Madrid een hele stap voorwaarts waarmee deze deelstaat zich voegt in het korte rijtje van twee deelstaten waaronder Catalonië.

Maar het niet doden van honderden honden en katten heeft ook nadelige gevolgen voor de bezetting van de al overvolle asiels en opvangcentra in de Comunidad de Madrid. Het zijn deze opvangcentra en asiels die nu aan de bel trekken om aan te geven dat de situatie alarmerend is op dit moment.

De nieuwe dierenbeschermingswet van de regio Madrid voorkomt weliswaar het doden van dieren en heeft strengere straffen voor dierenmishandelaars maar er is niets opgenomen over het voorkomen van de groei van huisdieren. Dat wil zeggen, men moet het probleem reeds vanaf het begin aanpakken door het aantal nieuw geboren huisdieren tegen te gaan en/of beter te controleren.

Zo stellen de asiels en opvangcentra voor dat het verboden moet worden voor niet geautoriseerde fokkers om honden en katten te fokken. Maar de autonome deelstaat Madrid wil daar niets van weten omdat dit per wet moeilijk te verbieden is. In plaats daarvan gaat men de financiële hulp verhogen van 1 naar 2,2 miljoen euro waardoor er ook nieuwe opvangcentra gebouwd kunnen worden of de capaciteit bij bestaande asiels vergroot kan worden.

Volgens de laatste gegevens is het aantal in asiels en opvangcentra verblijvende dieren met zo’n 1.000 toegenomen na intrede van de anti-dodingswet. In 2016 waren er nog 4.143 honden en katten in asiels aanwezig en in 2017 steeg dat naar 5.148 dieren. Het aantal in de steek gelaten dieren daalde echter ook met 7,5% terwijl het aantal geadopteerde dieren met 10% steeg.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
14 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Tuuurlijk,laat de gemeente er lekker voor opdraaien. Mensen met dieren,wat voor dier dan ook,moeten er zelf voor betalen. Kunnen ze dat niet,geen dier nemen. En over die katten overal op straat,vangen die beesten en afmaken. Tis toch te gek voor woorden,die katteneigenaren laten die beesten maar overal lopen. Kunnen ze lekker bij de buren alles onderzeiken en scheiten. Die katteneigenaren,dat zijn de ergste,totaal geen verantwordelijkheidsgevoel.
Bahhhhh

een hond laat je toch niet los door de buurt huppelen, waarom een kat dan wel.
Aanlijnen dat beest en binnenhouden

Niet iedereen kan 150 euro besteden aan het castreren van een dier.
Als de gemeente nu eens bijsprong in het castreren denk ik dat er al heel veel verbetering is.
Heb zelf net een nieuwe kat.
Heeft me 180 euro gekost. Inentingen en castreren.
Buurvrouw heeft enkele maanden een kat met jongen in huis genomen. Raakt de jongen niet kwijt en het toppunt is dat de kat alweer in verwachting is.
Zij is radeloos.
Gratis sterilizeren of castreren en we zijn al een hele stap verder.

150 euro is wel erg veel voor een castratie.
Hier betaal ik 90 euro als volle pond en als je een kat of kitten op straat vind en naar de juiste dierenarts gaat, dan helpen ze je tegen een lager tarief zelfs.

Als je hier een kat of hond adopteert moet je ook 150 euro betalen.Had graag 2 oudere (3 jaar) katten geadopteert .
Waren al lange tijd in het opvangcenter, maar men wilde 300 euro voor beiden.
Kan ik niet betalen hoor!!!

En voorlichting geven dat castratie bij huisdieren niet erg is en juist veel leed kan voorkomen. Ook proberen de mentaliteit aan te pakken. Hier in de Cadiz wordt een hond na een jaar vaak gedumpt omdat ze dan niet meer leuk zijn en komt er een andere met de 3 koningen. Oude en/of zieke huisdieren worden ook vaak gedumpt omdat men de DA rekening niet kan of wil betalen, dat laat ik even in het midden. Maar toch, je houdt toch van je huisdier….

Inge, als ik dit weer lees krijg ik weer de rillingen. Dieren als wegwerp-artikel.
Ik ben zelf woonachtig op Ibiza, waar podeco’s na het jachtseizoen massaal worden gedumpt. Als je een hond of kat vind komt Can Dog (het plaatselijke asiel) deze bij je ophalen, kijkt gelijk of deze gechipt is en blijft dan in het asiel
voor een beperkte tijd. Wordt het dier niet opgehaald binnen zoveel tijd is het einde oefening.

In Nederland rijd al enkele jaren met dieren-ambulance bezig met straatkatten te vangen en direct te castreren / steriliseren. Onmiddellijk resultaat!

Zo lang teveel mensen hun dieren niet laten helpen, castratie etc. blijven er problemen komen met de aantallen. Mensen moeten hun verantwoording nemen en gewoon hond en kat even laten castreren, dan zullen de aantallen snel dalen.
Ik neem aan dat voor een hond of kat geadopteerd wordt uit een asiel of opvang, deze al geholpen is??

In België is men al enkele jaren bezig met straatkatten te vangen en te castreren. Onmiddellijk resultaat!

In onze straat vangen wij met drie van onze buren straatkatten om ze vervolgens te laten castreren. Kost natuurlijk wel iets, maar iemand moet het doen.
Beter dan zeveren op dit forum dat het zo zielig is. Toch?

Juan74 Ik ken zo´n beetje alle hondenopvang centra´s in Spanje en staat er ook mee in contact via Facebook. En inderdaad elke hond die naar een nieuwe baas gaat wordt eerst gecastreerd zonder wordt de hond niet overgedragen. Ook moeten alle inentingen in orde zijn. Ik heb van 4 verschillende organisaties een opvang hond in huis gehaald en die zijn stuk voor stuk superlief en vriendelijk tegen alles en iedereen, helaas is 4 wel het maximum meer zou problemen opleveren. Honden zijn roedeldieren dus als je er 1 hebt is 2 zelfs beter voor de gemoedsrust van de hond. Probleem… Lees verder »

Volgens mij begint het allemaal bij goede voorlichting aan de mensen. Kan je de zorg van een huisdier niet betalen (waaronder ook valt inentingen en castratie/sterilisatie) dan moet je geen huisdier nemen. Te gek voor woorden dat de staat op moet draaien voor castreren of steriliseren van huisdieren. Ook te gek voor woorden dat je de kat niet laat steriliseren nadat ze zwanger is geweest. “Fijn” voor de kat zwangerschap na zwangerschap. En weer een nest dat je moeilijk kwijt raakt. Voor huisdieren is een asiel ook geen feest dus als uiteindelijk (10 dagen is wel kort) niemand ze wil… Lees verder »

Okey thanks leo voor de info, ik dacht al dat het zo was, maar nu weten we het zeker.
Goed om te horen dat je ook een dierenvriend bent.

Castreren is niet alleen beter voor de dieren om voortplanting tegen te gaan, maar de mannetjes, zowel bij de honden maar zeker bij de katten, vechten ook een stuk minder met soortgenoten.
Mijn katten zijn geholpen, maar nu heb ik alsnog dierenarts kosten als ze aan worden gevallen door katers die niet geholpen zijn.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.