skip to Main Content
Internationale Dakloze Dieren Dag: 300.000 in Spanje
Pixabay

Internationale Dakloze Dieren Dag: 300.000 in Spanje

MADRID – Elk jaar worden er ongeveer 300.000 huisdieren zoals cavia’s, konijnen, ratten, fretten maar in het bijzonder honden en katten in Spanje in de steek gelaten. Het onverantwoordelijke gedrag en de lage straffen maken dat het in de steek laten en mishandelen van dieren te makkelijk is want het is in de meeste gevallen onbestraft.

Volgens de Fundación Affinity werden er vorig jaar 104.688 honden en 33.719 katten in de steek gelaten waarbij dit alleen cijfers zijn van opvangcentra en asiels dus het echte aantal in de steek gelaten honden en katten zal hoger zijn. Tel daar de andere huisdieren die door hun baasjes op straat worden gezet bij op en dan kom je al snel op de 300.000 in de steek gelaten huisdieren in Spanje.

Internationale dag

Sinds 1992 organiseert ISAR (International Society for Animal Rights) iedere derde zaterdag van augustus de ‘Internationale Dakloze Dieren Dag‘ (International Homeless Animals’ Day = IHAD). Dit jaar (2019) is dat op zaterdag 17 augustus waarbij men ook in Spanje stilstaat bij de dieren die op straat leven en elk jaar op straat gezet worden.

2018  

In 2018 werden er volgens de Fundación Affinity in totaal dus 138.407 honden en katten op straat gezet en in de steek gelaten. Als er gekeken wordt naar 46,7 miljoen inwoners dan kan gesteld worden dat er per 10.000 inwoners 22 honden en 7 katten in de steek worden gelaten in Spanje. 

LEESTIP: De Ale-Hop winkels in Spanje

De in de steek gelaten honden zijn 1,7% van de geschatte 6,3 miljoen honden die leven in Spanje en 1% van de geschatte 3,8 miljoen katten die Spanje heeft. 

Een van de belangrijkste redenen voor de mens om honden en/of katten in de steek te laten zijn ongewenste geboortes of zwangerschap. Als tweede belangrijke reden staat het einde van het jachtseizoen terwijl het niet te corrigeren gedrag van een huisdier op de derde plaats staat welke gedeeld wordt met de economische problemen. Het verlies of gebrek aan interesse in het dier (alsof het speelgoed is) is ook een van de redenen om een dier in de steek te laten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Ik woon tien jaar in Madroñera Extremadura en heb in die tijd vijf zwerfkatten eten en drinken gegeven, IK had zelf een kat maar die is spijtig genoeg onlangs overleden op dertien jarige leeftijd, Ik zou opnieuw een kat in huis halen, zelfs een zwerfkat, maar gezien mijn leeftijd, 70 jaar en mijn echtgenote 77 jaar, is de kans groot dat het beestje ons overleeft.
  Ik zou het niet kunnen verdagen dat het dan in handen komt van de geburen, wie weet hoe zou het behandeld worden. Die mensen geven niets om hun huisdier. Die vijf katjes zijn na enkele weken of maanden allemaal spoorloos verdwenen. Nu is er weer eentje opgedoken. Zat te bedelen onder mijn auto om eten, was zo verschrikkelijk mager maar is nu aan de beterhand, tot die ook weer spoorloos is.

 2. Ikke ikke ikke en de dieren kunnen stikken. Als de mens eens minder egoïstisch zou zijn zou de wereld een stuk mooier zijn ….Judith ga vooral door met het verzorgen van jou 20 mooie katten …😉👍…..

 3. Hier ook het geval wel massaal de katten voeren maar geen oplossingen, tja het worden er steeds meer en schijten alles onder wat gevaarlijk is voor spelende kinderen. En als je zelf belt om een oplossing, vragen ze jou erg veel geld zodat het dan zogenaamd op kunnen lossen. Is door buurt bewoners al aantal keer gedaan en lost helemaal niets op omdat de andere bewoners blijven doorvoeren en er steeds nieuwe katten komen die weer heerlijk doorfokken. Zolang de mensen niet op 1 lijn leven blijft dat katten probleem ook bestaan. Probleem is dus zoals gewoonlijk de mens.

 4. Als Hollander schaam ik mij voor landgenoten die in Spanje een finca bewonen. Ze zijn echter soms een maand hier en dan weer voor aantal maanden naar Nederland. Deze “dierenvrienden” vangen drie zwerfhonden op verzorgen die als ze in Spanje verblijven. De gedachte hierachter laat zich raden. ” handig toch bewaking door drie honden van de finca” de maanden dat ze er niet zijn worden de honden aan hun lot overgelaten. Afspraak die ze met ander stel in de buurt wonend is dat die de honden dan “dagelijks” verzorgen. Dit gebeurt echter niet en hier is bewijs van. Triest heel erg triest dat je trouwe honden dit aan durft te doen. Zomaar weggaan wat bakken eten neer zetten en zoek het maar uit. Misschien hebben mensen tips wat te doen tegen dit soort praktijken.

 5. Krijgen al die schatten van mij ( 20 stuks) een extra vis. Voed ze nu een jaar, en alhoewel sommige lokale neanderthalers er al 7 hebben doodgereden, zijn ze gelukkig, gezond en tevreden ( hoop ik). Ze zien er in ieder geval hartstikke goed uit…En heeft u interesse er één te adopteren. Ik hoor heel graag van U!!

  1. Ik wil graag een hond adopterem. Ben 86, dus een middelgrote en ook weer niet te klein.
   Ik heb al een geadopteerde maar wil er graag een bij. Wie kan heb hier brengen in Benitachell ?

   1. Hi Maria, ik woon in de buurt, een hond ( maar een kat is denk ik slimmer) is geen probleem. De asiels zitten er vol mee. Ik zal eens rondvragen. Ik denk een wat ouder diertje toch, je wilt niet dat het later weer op straat gegooid wordt!

  2. Het op straat voeren van katten en honden is in Spanje bijna overal VERBODEN. Het voeren veroorzaakt enkel maar problemen. Soms krijgen bepaalde mensen in de gemeente toestemming te voeren op een bepaalde lokatie maar daar houd het dan ook mee op.

 6. Nog niet zo heel lang geleden waren er weinig of geen asielen en waren castratie en stetilisatie onbekende begrippen. Toch zag men nergens zwervende katten of honden. Ongewenste dieren werden gewoon geëuthanaseerd en begraven of verwerkt in de voedingsindustrie. Niemand had daar een probleem mee. Vandaag worden dieren gecastreerd en gesteriliseerd, bestaan er in Spanje 1500 asielen waarvan 80% illegale waar de dieren worden verwaarloosd, komen er dus jaarlijks 300000 dieren bij die een erbarmelijk zwerversbestaan leiden en worden minder populaire ongewenste dieren nog steeds afgemaakt.
  Volgens mij waren de dieren vroeger beter af zonder al die zogezegde ‘dierenliefde’ en kunnen we beter alle gerelateerde kosten besparen.

 7. Nog niet zo heel lang geleden waren er weinig of geen asielen en waren castratie en stetilisatie onbekende begrippen. Toch zag men nergens zwervende katten of honden. Ongewenste dieren werden gewoon geëuthanaseerd en begraven of verwerkt in de voedingsindustrie. Niemand had daar een probleem mee. Vandaag worden dieren gecastreerd en gesteriliseerd, bestaan er in Spanje 1500 asielen waarvan 80% illegale waar de dieren worden verwaarloosd, komen er dus jaarlijks 300000 dieren bij die een erbarmelijk zwerversbestaan leiden en worden minder populaire ongewenste dieren nog steeds afgemaakt. Volgens mij waren de dieren vroeger beter af en kunnen we ons alle gerelateerde kosten besparen.

  1. Hola hombre,
   In welke tijd heb jij geleefd? Nergens zwervende katten of honden????
   Ze komen ze dan nog ook es eten geven zodat die kunnen kweken gelijk zot in plaats van ze naar hun huis mee te nemen en ze daar te verzorgen.
   In een krot naast ons huis leven voor het moment ongeveer 30 katten denk ik. Dus voor mij: LEVE DE CASTRATIE VAN ZWERFKATTEN

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken