Search
menu
Search

Internationale Dakloze Dieren Dag: 300.000 in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Internationale Dakloze Dieren Dag: 300.000 in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elk jaar worden er ongeveer 300.000 huisdieren zoals cavia’s, konijnen, ratten, fretten maar in het bijzonder honden en katten in Spanje in de steek gelaten. Het onverantwoordelijke gedrag en de lage straffen maken dat het in de steek laten en mishandelen van dieren te makkelijk is want het is in de meeste gevallen onbestraft.

Volgens de Fundación Affinity werden er vorig jaar 104.688 honden en 33.719 katten in de steek gelaten waarbij dit alleen cijfers zijn van opvangcentra en asiels dus het echte aantal in de steek gelaten honden en katten zal hoger zijn. Tel daar de andere huisdieren die door hun baasjes op straat worden gezet bij op en dan kom je al snel op de 300.000 in de steek gelaten huisdieren in Spanje.

Internationale dag

Sinds 1992 organiseert ISAR (International Society for Animal Rights) iedere derde zaterdag van augustus de ‘Internationale Dakloze Dieren Dag‘ (International Homeless Animals’ Day = IHAD). Dit jaar (2019) is dat op zaterdag 17 augustus waarbij men ook in Spanje stilstaat bij de dieren die op straat leven en elk jaar op straat gezet worden.

2018  

In 2018 werden er volgens de Fundación Affinity in totaal dus 138.407 honden en katten op straat gezet en in de steek gelaten. Als er gekeken wordt naar 46,7 miljoen inwoners dan kan gesteld worden dat er per 10.000 inwoners 22 honden en 7 katten in de steek worden gelaten in Spanje. 

De in de steek gelaten honden zijn 1,7% van de geschatte 6,3 miljoen honden die leven in Spanje en 1% van de geschatte 3,8 miljoen katten die Spanje heeft. 

Een van de belangrijkste redenen voor de mens om honden en/of katten in de steek te laten zijn ongewenste geboortes of zwangerschap. Als tweede belangrijke reden staat het einde van het jachtseizoen terwijl het niet te corrigeren gedrag van een huisdier op de derde plaats staat welke gedeeld wordt met de economische problemen. Het verlies of gebrek aan interesse in het dier (alsof het speelgoed is) is ook een van de redenen om een dier in de steek te laten.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?