Search
menu
Search

Koeriers in de ‘warmste stad’ van Spanje lijden onder de hitte

Koeriers in de 'warmste stad' van Spanje lijden onder de hitte
Beeld: Canva

Koeriers in de ‘warmste stad’ van Spanje lijden onder de hitte

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÓRDOBA – Veel jobs die de rest van het jaar goed meevallen, worden door de hittegolven in Spanje een serieuze uitdaging. In Córdoba, een van de warmste steden van Spanje, hebben de fietskoeriers het de laatste tijd knap moeilijk.

Luis begon twee jaar geleden te werken als koerier nadat hij het helemaal gehad had met de horeca. Volgens hem is ober zijn soms slavenwerk, en vond hij als ‘rider’ (koerier) een alternatief dat meer vrijheid biedt. Al botst hij deze zomer weer op het probleem van de extreme hitte. Luis werkt voor Uber Eats. Hij heeft ondertussen fiks verbrande armen en benen, en liep al meermaals bijna een zonneslag op.

De laatste tijd is het vooral op de warmste uren dat er veel eten besteld wordt. Tussen 12:00 en 16:00 uur proberen veel mensen de hitte te vermijden door het eten thuis te laten leveren. En omdat Luis aan zijn 30 uren per week moet zien te raken, heeft hij weinig andere keuze dan toch op de motor te kruipen.

Antonio werkt ook in Córdoba en vond een oplossing voor het probleem. Hij gaat werken met een hemd met lange mouwen dat transpiratie doorlaat. “Dat beschermt tegen de zonnestralen, kan nat worden en houd je lichaamstemperatuur lager”. Antonio werkt ook voor een bedrijf waar hij zelf de uren kiest waarop hij werkt. Het is dus eenvoudiger om het warmste punt van de dag te vermijden en een siësta te slapen.

De laatste weken zag men in Córdoba temperaturen tot 45 graden Celsius. Werken bij zo een weer kan oprecht gevaarlijk zijn. “Twee weken geleden liep ik bijna een zonneslag op”, vertelt Luis. “Ik begon hartkloppingen te voelen, ging erg hard zweten en moest midden in een levering vijf minuten schuilen in een bar, om water te vragen en even te gaan zitten.”

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?