skip to Main Content
Mountainbiken in Andalusië, Zuid-Spanje

Mountainbiken in Andalusië, Zuid-Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

fincaserrato-4

Uiteraard zijn de Belgische Ardennen en West-Duitsland voor de meesten van ons bekend fietsgebied. Velen van ons vinden de heuvels en dalen een welkome afwisseling van het Nederlandse vlakke land. Het is een onweerstaanbare uitdaging om de steile zandpaden te beklimmen en het is een nog groter genot om deze weer af te slalommen en al je techniek te gebruiken. Helaas zijn we in noordwest Europa ook afhankelijk van het weer. Natuurlijk is het leuk om de regen te trotseren. Glad terrein en modder kunnen een extra stimulans zijn om er op mindere dagen opuit te gaan.

Steeds vaker kiezen fietsers echter voor Zuid-Europa en in het bijzonder Zuid-Spanje vanwege het milde klimaat. Buiten de maanden juni, juli en augustus is het weer hier bij uitstek geschikt om te fietsen. Verschillende prijsvechters uit de luchtvaart bieden retourtickets aan naar Málaga voor rond de honderd euro en de binnenlanden zijn uitermate geschikt voor de sportieve fietser.

fincaserrato-5Het is een schaars bebouwd, heuvelachtig tot bergachtig gebied met voornamelijk olijf- en amandelbomen, hier en daar een wijngaard en natuurlijke bossen, struiken, kruiden en bloemen. Er is een uitgestrekt net van onverharde weggetjes, (wild)paden en brandgangen die speciaal lijken te zijn aangelegd voor mountainbikers. Het gebied is doorkruist door kleine valleien en waterlopen, snelstromende riviertjes in de winter, en watervalletjes. De omgeving is zeer verrassend en veelzijdig en kenmerkt zich door de typische pueblo’s blanco’s (witte dorpen), vaak van Moorse oorsprong, met pleintjes en hellende straatjes met kleurrijke bloemen en prachtige planten. Een fantastische afwisseling van de spectaculaire routes die deze dorpen met elkaar verbinden en een gezellige tussenstop voor een tapa en een drankje. Doordat in sommige gebieden de bergen grenzen aan de zee heb je schitterende vergezichten over, aan de ene kant de befaamde Spaanse kust en de andere kant de ongerepte valleien.

De verschillende natuurparken met hun oorspronkelijke flora en fauna zijn vrij toegankelijk voor bikers dus je moet niet vreemd staan te kijken als je onderweg een wild zwijn, een koningsarend of een berggeit tegenkomt. Daarnaast zal je ook buiten de parken niet de eerste fietser zijn die volop in de remmen moet voor een herder met zijn geiten en honden.

Inmiddels hebben verschillende organisaties de ongekende mogelijkheden van dit gebied ontdekt en bieden speciale arrangementen aan. Een van de aanbieders is Finca Serrato die hiervoor MTB-specialisten uit Nederland heeft laten overkomen. Zij hebben de routes uitgezet en diverse spannende arrangementen samengesteld. Zelfs hebben ze een spectaculaire route gevonden die door de bergen en olijfgaarden loopt en aan de kust eindigt. Dat maakt het mogelijk om na de inspanning aan de kust te genieten van een drankje en een visje dat op het strand voor je wordt bereid. Een ander voorbeeld is een avontuurlijk arrangement waarbij je van B&B naar B&B fietst. Dat maakt het mogelijk om totaal verschillende gebieden en natuurparken te ontdekken waarbij je bagage wordt nagebracht. Voor meer informatie en mogelijkheden verwijzen we naar www.fincaserrato.com.

Mocht je dus eens over de grens willen gaan om je favoriete sport te beoefenen in een Mediterrane omgeving en klimaat, en eventueel te combineren met de natuur en een gastvrije cultuur, denk dan eens aan het mooie Andalusië in Spanje.

Anders

Dit artikel is aangeleverd en aangepast door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Back To Top
×Close search
Zoeken