skip to Main Content
Ryanair gaat vanwege organisatorische problemen 2.000 vluchten schrappen de komende weken *UPDATE*

Ryanair gaat vanwege organisatorische problemen 2.000 vluchten schrappen de komende weken *UPDATE*

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Ga je de komende zes weken vanuit Spanje naar Nederland of België of vice versa vliegen met Ryanair, houdt er dan rekening mee dat de Ierse low cost vlieger vanwege organisatorische problemen ruim 2.000 vluchten gaat schrappen. Hierdoor zullen zo’n 285.000 vliegpassagiers hun vakantieplannen in duigen zien vallen. Mensen die vluchten hebben geboekt voor de komende weken zullen slechts enkele dagen voor vertrek een bericht krijgen dat ze of geld terugkrijgen of een andere vlucht kunnen boeken.

Ryanair zal zichzelf niet populair gaan maken de komende weken met het schrappen van meer dan 2.000 vluchten waardoor zo’n 285.000 mensen niet kunnen gaan vliegen. Ryanair is zich bewust van dit negatieve effect maar zegt dat het aantal getroffen mensen nog wel meevalt vergeleken met de miljoenen die men jaarlijks vervoert. Tot het begin van het winter vliegschema eind oktober zullen er tussen de 40 en 50 vluchten per dag geannuleerd gaan worden om de punctualiteit te verbeteren, dat is minder dan 2% van alle vluchten die men uitvoert.

Vakanties

Ryanair blijkt problemen te hebben met de stakingen van de luchtverkeersleiders in Frankrijk, de effecten van slecht weer maar nog belangrijker achterstallige vakanties van het personeel die een drukke zomer achter de rug hebben. Het gaat daarbij om het cabinepersoneel en de piloten die amper vrije dagen hebben gehad de laatste maanden. Mede vanwege deze problemen slaagt Ryanair er niet in om de vliegtuigen op tijd te laten vertrekken. Door het schrappen van de ruim 2.000 vluchten wil Ryanair weer op schema komen.

De problemen bij Ryanair zorgen ervoor dat er minder dan 80% op tijd vliegt en dat moet weer omhoog naar minstens 90%. Dat wil men doen door per dag 40 tot 50 vluchten te annuleren. De getroffen passagiers krijgen de komende weken te horen dat de vlucht niet zal doorgaan waarbij veel reizigers nu al te maken hebben gehad met geannuleerde vluchten. Passagiers krijgen soms pas twee dagen van te voren te horen dat een vlucht niet doorgaat en dat ze geplaatst worden op een vliegtuig welke dagen later pas vertrekt.

UPDATE: Inmiddels heeft Ryanair op de website de vluchten geplaatst die geannuleerd worden. Deze lijsten zijn te bekijken via DEZE LINK en worden regelmatig bijgewerkt met lijsten voor drie tot vier dagen vooruit.

Kosten

De annuleringen kunnen Ryanair veel geld gaan kosten aangezien passagiers de mogelijke kosten vergoedt willen hebben. Dan gaat het daarbij niet alleen om de kosten van een duurdere vlucht maar ook eventueel hotelovernachtingen en andere noodzakelijke kosten. Gedupeerden kunnen kans maken op extra vergoedingen omdat volgens de EU regels reizigers die binnen 14 dagen voor vertrek te horen krijgen dat een vlucht geannuleerd is, recht hebben op vergoedingen tussen de 125 en 600 euro.

Geen informatie

Het nadeel is daarbij ook nog eens dat Ryanair geen informatie geeft over welke vluchten geannuleerd gaan worden en er zijn ook nergens lijsten te vinden met daarop de getroffen vluchten zodat gedupeerden al maatregelen zouden kunnen nemen. Ryanair neemt zelf contact op met die personen van wie de vlucht is geannuleerd om de mogelijkheden te bespreken van teruggave van de gemaakte kosten of het aanbieden van alternatieve vluchten.

Door veel passagiers wordt deze actie van Ryanair gezien als erg ongewoon en iets wat ze nog nooit hebben meegemaakt. Men vraagt zich af of het allemaal wel legaal is om slechts enkele dagen van te voren een vliegtuig aan de grond te houden vanwege organisatorische redenen. De vraag is nu hoeveel gedupeerden zullen gaan klagen en welke juridische acties zal men ondernemen. Ook is niet bekend wat het effect is op het imago van Ryanair, iets waar de maatschappij zich niet zo’n zorgen over maakt blijkbaar want het gaat om minder dan 2% van de geplande vluchten tot eind oktober.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 18 reacties
 1. Ha ha. Zie gelukkig dat mijn vluchten er niet bij zijn.
  Ryanair ………..ik blijf met je vliegen en van je houden,
  Niks bagger. Altijd vriendelijk en op tijd.
  Ik blijf je trouw ook al cancel je soms een vlucht. Gaan we gewoon een paar dagen later.

 2. Goedendag ik ga vanaf San Javier geen problemen 200 meter lopen en je zit in het vliegtuig en als je naar Alicante gaat heb ik het idee dat ik bij een wandelvereniging zit zowel heen en terug en trouwens de been ruimte is meer als bij transavia.
  gr .Cor

  1. Voordat dit weer een eigen leven gaat leiden: meer beenruimte kan niet! Simpelweg, omdat beide maatschappijen er 189 stoelen in plaatsen.
   Wat wel kan is dat u toevallig of niet gezeten heeft op een RIJ met extra beenruimte, vaak ter hoogte van de nooduitgangen. Dan heeft u of bijbetaaald, of gewoon geluk gehad. Verder doet Ryanair er alles aan om u te pesten en geld uit de zak te kloppen. BV. door stellen of families ver uit elkaar te plaatsen.

 3. Voor mij nooit nog Ryanair. Laatste reis was vanuit Alicante, maar mijn ticket moest afgeprint zijn, de reservatie en zo was niet voldoende. (En probeer dat maar eens in Spanje te regelen) Dus naar speciale balie, onvriendelijk personeel, en 50 € te betalen, voor een afdruk.. En dan terug achteraan aanschuiven.En op het vliegtuig, je krijgt niets te eten of te drinken, tenzij je veel extra betaald.

  1. Geachte Guillaume,
   wat u schrijft is juist maar u had dit kunnen voorkomen. Ik vlieg regelmatig met Ryanair van en naar Spanje. Er staat overal op hun site duidelijk aangegeven dat je ofwel je ticket moet printen of downloaden via hun app. Nog nooit problemen mee gehad.
   Groetjes Peter

   1. Geachte Peter,
    Helemaal gelijk en mee eens.
    Het kan voorkomen dat je eens een slechte ervaring hebt met Ryanair.
    Maar de meeste problemen hebben de mensen aan zichzelf te danken.
    Ryanair geeft al jaren aan wat de regels zijn.
    Op voorhand inchecken en tickets printen of zoals de laatste jaren op app.
    Afmeting en gewicht van handbagage en handtas zijn duidelijk aangegeven.
    Er staat al jaren vermeld hoeveel handbagage er mee kan.
    Vol is vol.
    De passagiers die achteraan in de rij staan moeten hun handbagage, gratis, in het ruim laten vervoeren.
    Te grote handtassen , rugzakken met grote bulten, te grote handbagage koffers mogen niet in het vliegtuig.
    Nu kan je priority bijkopen, zodat je handbagage mee kan.
    Ga je reserveren, en de priority is vol, dan zal je ook geen priority meer kunnen kopen.
    Dus alles zeer duidelijk.
    Ik weet echter niet hoe ik ga reageren als mijn toekomstige vlucht nu niet door zal gaan.
    Heb wel al gezien dat tot hiertoe er nog geen annulaties zijn voor vluchten met mijn vertrek en bestemming.
    We wachten af en mocht het toch zo zijn dan bekijk ik eerst wat hun alternatieve aanbieding zal zijn.
    Heb nog nooit problemen gehad met Ryanair.
    Dit in tegenstelling met Transavia.
    Al paar keer niet mijn gereserveerde, extra betaalde , stoelen gekregen.
    En lang moeten wachten op mijn bestelde broodje, zeeeeer lang.
    Of broodjes op.

    1. Je kunt geen broodjes bestellen bij Transavia. Ze komen langs met de kar en vragen of u iets wilt kopen. Dat doe je, of je doet het niet. Als je het doet krijg je het meteen, of als het op is ( soms op de laatste vluchten naar NL) dan heb je pech.

     1. Nee hoor helemaal fout.
      Er zijn inderdaad wel degelijk broodjes die warm gemaakt worden.
      Worstenbroodjes, kaasbroodjes.
      En dit kan lang duren.
      Zelfs tot na het ophalen van het afval.
      En zit je in het midden bij de nooduitgang, ook op een dag vlucht, dan vaak de broodjes op.
      Maar daar ging dit artikel niet over.
      Ging over de toestand van de huidige annulaties van Ryanair.
      En men gaat massaal reageren hoe slecht Ryanair wel is.
      Ik wil aangeven dat er bij elke maatschappij wel iets niet altijd goed gaat.
      En misschien voor mij ,voor mijn aanstaande vlucht met Ryanair, , ook.

 4. Het gaat om veel meer vluchten per dag, niet 40-50.
  Alleen al deze zaterdag en zondag waren het rond 80 vluchten per dag.
  https://www.ryanair.com/ie/en/useful-info/help-centre/travel-updates/flight-cancellations7
  Hier kun je vinden welke vluchten tot nu toe tot en met woensdag a.s. zijn geannuleerd.
  Blijkbaar gaat het niet goed daar ondanks alle verhalen. Want wie houdt er nu 80 vluchten aan de grond om de kwaliteit te verbeteren? Hadden ze geen beter smoesje kunnen verzinnen?

 5. altijd geweten : klote maatschappij!
  waar zijn de felle voorstanders nu van enkele maanden geleden????
  alles wat toch zoooooooooooooo goed met Ryanair!
  goedkoop en zoooooooooooooooo goed
  hun geld terug : vergeet het maar met die deugniet, hij vindt er wel wat op!
  jammer voor de mensen die nog moeten vertrekken en die zelfs al ter plaatse waren om te gaan

  1. Precies Noel, goed dat je dit even memoreert.
   Waar zijn de voorstanders van dit baggerbedrijf , waar ik al heel lang gehakt van maak? Ik hoop dat nu eindelijk eens de schellen van de ogen vallen bij hen!

   1. Akkoord, had het maanden geleden ook geschreven ” Ryanair nooit meer !!!! “

 6. Ik zit toevallig te kijken naar vluchten van Ryanair vanaf Weeze naar Ancona in mei 2018. Ze vliegen 2x per week daarheen. We willen daar een weekje heen. Met dit in het achterhoofd laat ik dat nu wel uit mijn hoofd. Toch maar geen Ryanair meer. Ik ga wel bij andere maatschappijen kijken. Met een dergelijke actie gaat je hele vakantie naar de Filistijnen. Daar heb ik geen zin in. En of ik daar duurder uit ben? Ik waag het te betwijfelen. Pennywise = poundfoolish.

 7. Las net op NOS
  een uur voor vertrek hun vlucht geannuleerd is.
  Mensen stonden al op vliegveld.
  Tjonge jonge jonge.
  Dit gaat ze heel heel veel klanten kosten. Dit kunnen ze niet maken.
  Nog NOOIT zoiets meegemaakt

 8. Check of je geschrapte vlucht geen recht heeft op compensatie. Dankzij Europese regels heb je daar immers recht op! Bedragen variëren tussen €250 en €600 per persoon afhankelijk van de afstand en de uiteindelijke vertraging na het nemen van een alternatieve vlucht. Vul je vlucht in op https://happyflights.eu en je weet het meteen.

 9. Al zo vaak gezegd: baggerbedrijf. Voor iets meer geld vlieg je gewoon met een keurig bedrijf als Transavia. En dat is eerlijke handel.

  1. 7 jaar 6x per jaar gevlogen met Ryanair. Zonder problemen. Dit stelt mij zeer teleur dus idd eens kijken wat transavia te bieden heeft want deze actie is een schande.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken