skip to Main Content
Slechts 7 procent van Spanjaarden kan een sabbatical jaar nemen

Slechts 7 procent van Spanjaarden kan een sabbatical jaar nemen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In Spanje kan slechts een 7% van alle werkers een sabbatical jaar nemen zonder dat ze hun baan kwijtraken. Dit terwijl 71% van alle werkers in het land aangeeft wel wat te zien in een jaartje zonder werk te leven. 43% van de ondervraagden zegt echter dit niet te kunnen omdat ze dat financieel niet redden. Ondanks het feit dat veel Spanjaarden dus wel een jaartje vrij willen hebben gebeurt dit zelden omdat er geen garantie is dat men na 12 maanden weer aan het werk kan bij dezelfde baas.

De website eDreams heeft een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van de werkers in Spanje om een sabbatical jaar, enkele maanden of slechts een maand te nemen. Uit dat onderzoek blijkt dat slechts 7% daadwerkelijk een jaartje niet kan werken zonder hun baan te verliezen terwijl 71% aangeeft wel een jaartje zonder werk wil leven om hun leven op orde te krijgen en even rust te krijgen maar dat niet kan.

Veel lezers zullen nu wel denken “maar het leven in Spanje is al relaxed”, iets wat weliswaar zo lijkt als men lekker op het strand ligt maar Spanje is veel meer dan alleen het goede leven en in Spanje wonen kan ook een hard leven zijn. Families zien amper hun kinderen omdat zowel de man alsook de vrouw de hele dag, tussen 9 uur en 21 uur, werken terwijl opa en oma de kinderen praktisch opvoeden. Hierdoor hebben de Spaanse werkers vaak geen of weinig tijd voor een privé leven en dus is het begrijpelijk dat men wel een jaartje zonder werk zou willen leven. Helaas kan slechts 43% van de Spanjaarden zich dat ook daadwerkelijk veroorloven.

Spanje staat met een 7% erg laag op de lijst van landen waar mensen een sabbatical jaar kunnen nemen. In portugal is dat zelfs nog minder met slechts 3% en ook sociaal moderne landen als Zweden met 6% en Duitsland met 7% hebben het moeilijk wat betreft een sabbatical jaar zonder hun baan te verliezen. De werkers in landen als Frankrijk met 16%, de Verenigde Staten met 15% en Italië met 8% hebben de beste voorzieningen voor sabbaticals.

Met andere woorden, slechts een 7% van de Spanjaarden is bereid gedurende 12 maanden geen loon te ontvangen om te genieten van een sabbatical periode als ze de garantie hebben terug te kunnen komen bij het bedrijf na die periode. Er zijn dus maar weinig Spanjaarden die een sabbatical een goed idee vinden terwijl een 61% vindt dat afstand nemen van het werk bij een bedrijf ten goede komt aan de capaciteiten binnen het bedrijf.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. Zo een sabbatical jaar of periode is toch voor veel mensen een ‘luxe’ die maar weinigen zich kunnen permitteren? Je hypotheek komt elke maand terug, kinderen moeten onderhouden worden. Gaat pas echt lukken als er zoiets van een basis inkomen voor iedereen ingevoerd kan gaan worden. Dan is er minder stress en minder inkomens ongelijkheid. Maar de prijs hiervan is erg hoog, gaat volgens mij nog jaren duren voor zoiets ingevoerd kan worden.

 2. Werken was voor mij als vakantie en dat heb ik altijd met plezier gedaan behalve dan de laatste 5 jaar tot mijn 65e toe. Ik wilde op hetzelfde niveau doorgaan en dat vond men niet leuk, alhoewel ze goed aan mij verdiend hebben. Ik geloofde het wel in mijn positie en wist dat de statistieke aangaven dat men in Spanje de laatste 20 jaar 16% sneller ging leven. Ik wilde niets met deze toestand te maken hebben en mijn werkgever klaagde steen en been dat ik nooit op mijn mobiel te bereiken was de laatste 5 jaar tussen 2007 en 2012. Je stuurt maar een email zei ik en dat lees ik elke dag. Ik zag de ellende aankomen en ik had een goed kontrakt afgesloten in 1997 en werkte als consultant voor nieuwe produkten en de export in verschillende bedrijven. Tegen mijn vrouw zei ik, ik moet veel studeren en werken, dus ik laat de zaak van de kinderen geheel aan jouw over en ik wil niet dat jij werkt, daar ben ik voor. En ik heb dan ook veel steun van mijn Spaanse vrouw gehad en die jaren. Oma en Opa hebben praktisch nooit onze kinderen gehad en dat was volledig het werk van mijn vrouw. In al die jaren heb ik goed verdiend, maar vandaag de dag zie ik dat de mannen die werken moeten 3 keer meer als ik weten, 3 keer zo weinig verdienen, alleen maar Engels kennen, niets van innovatie afweten, goed geschoold zijn in marketing en geen doorzetters zijn. Al hun vrouwen moeten werken, de kinderen zien moeder niet meer thuis en Opa en Oma hebben het zwaar te verduren met de kleinkinderen. Dat zijn mijn woorden niet, doch de woorden van de grootouders die ik van hun gehoord heb, want volgen hun hebben ze nu geen oude dag meer. Ik herinner me de aankoop van mijn eerste huis, die kon ik of een andere werker in 15 jaar betalen. Loon 3000 pesetas per maand in 1969 en de flat kostte 100.000. Dus het loon van 33 maanden van één werker (de meeste vrouwen werkte toen nog niet). De huidige toestand is dat als iemand 1000 euro per maand verdiend niet klagen mag. Een flat kost nu 100.000 euro, dus dat komt neer op 100 maanden van één werker. Dus leven de mensen nu beter? Vroeger werkten de kinderen met 20 jaar, dat is nu 30 jaar geworden, want werk is er niet en de ouders mogen dan na hun 65e jaar doorgaan met het verzorgen van de kinderen van 30 en 35 jaar die geen werk hebben of hun werk kwijtgeraakt zijn. Ook zijn er Opas van in de 90 die de kleinkinderen onderhouden want bijstand hebben ze hier niet, alleen in het Baskenland en misschien ook in de toekomst in Barcelona waar ze het momenteel over hebben. Spanje is een prachtig vakantieland voor de buitenlanders, maar de Spanjaarden zelf moeten keihard werken en dat doen ze dan ook, want de Spaans regering lust elke dag meer belasting.

 3. 43%???
  aan wie hebben ze dat dan gevraagd?
  messi en ronaldo en nog een paar van die gasten?????
  komaan zeg, een Spanjaard die zomaar eventjes een jaartje verlof neemt zonder wedde, wie gelooft dat nu? of wel maar dan moet hij een klein bedrag met de lotto gewonnen hebben…. en dat ze hun kinderen niet al te veel zien….tis gelijk overal zeker….
  in België is het bv. niet anders hoor, kindjes opstaan om 6h, eten, wassen en vlug vlug naar school want mama moet gaan werken en blijf maar in de studie tot 18h, dan komt mama terug, dan thuis vlug huiswerk maken, vlug wassen en eten, tegen 20h in bedje want tis morgen vroeg dag!!!! alles vlug vlug…..en die belgen kunnen het zich ook niet permitteren om een jaartje te leven zonder inkomen wegens alles te duur of wat denk je? o, was bijna vergeten, veel oma´s en opa´s krijgen ook de kinderen onder hun dak hoor, te pas en te onpas, en mama en papa gaan dan nogal dikwijls een weekje met verlof zonder de kindjes, om uit te rusten….

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken