skip to Main Content
Belgische justitie levert gevluchte rapper Valtonyc niet uit aan Spanje
Archieffoto

Belgische justitie levert gevluchte rapper Valtonyc niet uit aan Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Belgische justitie levert gevluchte rapper Valtonyc niet uit aan Spanje

Archieffoto

MADRID – De Belgische rechters hebben besloten om Josep Miguel Arenas Beltrán, beter bekend als de rapper Valtonyc, niet uit te leveren aan Spanje waar hem een gevangenisstraf van 3 jaar wacht vanwege het verheerlijken van het terrorisme, laster en het ernstig beledigen en bedreigen van het Spaanse Koningshuis.

Eind mei vluchtte de rapper van Mallorca naar België om aan zijn celstraf te ontkomen. Hij voegde zich in het rijtje Spanjaarden die naar België vluchten omdat de rechters daar blijkbaar milder zijn dan in andere landen. Direct na zijn vlucht werd er door de Spaanse justitie een Internationaal en Europees aanhoudingsbevel uitgegeven.

In België presenteerde Valtonyc zichzelf samen met het advocatenteam van de eveneens gevluchte Puigdemont bij de rechter en is hij in totaal vier keer bij de rechtbank geweest. De rechter in Gent heeft nu uiteindelijk besloten om de Spaanse rapper niet uit te leveren aan Spanje.

Volgens de Belgische rechter kan Valtonyc niet uitgeleverd worden aan Spanje vanwege verheerlijking van terrorisme omdat dit in België niet bestaat. Wat betreft het ernstig beledigen van het Koningshuis verwijst de Belgische rechter naar de uitspraak van het Europese Hof voor de Mensenrechten wat betreft het verbranden van foto’s van de Koning en dat dit niet strafbaar is.

Wat betreft het bedreigen van het Spaanse Koningshuis zegt de Belgische rechter dat dit alleen veroordeeld kan worden als dit ergens geschreven staat en niet als tekst in een lied. Deze beslissing neemt de Belgische rechter ondanks de video’s met de teksten van de rapper maar dat kan volgens de verdediging gezien worden als graffiti, het is symbolisch en niet letterlijk bedoeld.

De rapper zelf is blij met het vonnis maar hij kan eventueel nog uitgeleverd worden aan Spanje voor bedreiging, iets waar een celstraf van zes maanden op staat waardoor hij niet de gevangenis in zou hoeven in Spanje. Voorlopig kan hij echter nog niet terug naar Spanje want daar zou hij meteen gearresteerd worden.

Het Hooggerechtshof had eind mei dit jaar de argumenten van de verdediging van de rapper wat betreft vrijheid van meningsuiting en artistieke vrijheid afgewezen. De taal van de rapper op diverse “tracks” die hij geschreven heeft is extreem, provocerend, allegorisch en symbolisch en staat vol met bedreigingen. Volgens het Spaanse Hooggerechtshof heeft ook de vrijheid van meningsuiting haar grenzen en die heeft de rapper overschreden met zijn teksten wat niet meer gezien kan worden als artistieke vrijheid.

De rechters zijn van mening dat de teksten die de rapper heeft geschreven uitdrukkingen zijn ter ondersteuning en lof van de terroristische organisaties GRAPO en de ETA. Daarnaast worden er ernstige dreigementen (waaronder de dood) geuit tegen politici en leden van het Spaanse Koningshuis.

Enkele teksten uit raps van Valtonyc zijn: “quiero transmitir a los españoles un mensaje, ETA es una gran nación” of bedreigingen aan het adres van de voorzitter van het Círculo Balear “Jorge Campos merece una bomba de destrucción nuclear”; “queremos la muerte para estos cerdos”; “llegaremos a la nuez de tu cuello, cabrón, encontrándonos en el palacio del Borbón, kalashnikov”; “le arrancaré la arteria y todo lo que haga falta”.

Half mei kwamen er ook videobeelden naar buiten waarop te zien is dat de rapper tijdens een concert het publiek aanspoort om politieagenten te vermoorden wat gezien kan worden voor aanzetten tot geweld.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. OK … zoals gebruikelijk gaat het weer te ver hier met beschuldigingen en verwijten en worden lezers weer beledigd. Dus, geen mogelijkheid meer tot het plaatsen van reacties. Jammer dat sommigen zich niet kunnen inhouden. Enkele reacties zijn verwijderd, of de plaatsers het nu leuk vinden of niet … het moet wel leuk blijven hier 😉

 2. Ik ga geen personen van mensen die hier een reactie geplaatst hebben. Maar als Belg weet ik dat het Belgische gerecht met 2 maten en gewichten werkt. Als je als rasechte Belgische inboorling wat uitspookt, dan krijg je een gevangenisstraf, een flinke geldboete, afnemen van burgerrechten enz… Als vreemdeling krijg je een vermanend vingertje, en dat is het. Toevallig zijn de minister van justitie én van binnenlandse zaken lid van NV-A. Ter herinnering: NV-A is de partij die vóór de nationale Belgische verkiezingen streefde naar een onafhankelijk Vlaanderen, maar nu zij in de regering zitten…is dat niet meer zo actueel. NV-A is ook de partij die Puidgemont met open armen ontvangen heeft. Zo een beetje hun Ché Gevara van onafhankelijkheid, wat die ook uitgespookt heeft in zijn land van origine. En ja, onafhankelijkheid is simpel in gedachte, maar niet zo in de praktijk. Mijn buren in Cataluña zijn niet voor onafhankelijkheid: alles is momenteel Spaans: rijbewijs, verzekeringen, belastingen. Als onafhankelijk land moet Cataluña ook denken aan eigen munt, defensie, handelsovereenkomsten… en wat nog allemaal. Denken de Seps dat ze het kunnen rooien met alléén maar de inkomsten uit het toerisme? Of zal de Catalaan (en ook de buitenlanders die daar een woning hebben) dieper in de buidel moeten tasten voor belastingen? Duurder voedsel? Duurdere benzine? Feit is dat in de urbanización waar ik zit, de buren wel houden van Cataluña, maar die onafhankelijkheid niét zien zitten. Zijzelf willen geen Puidgemont of Torre meer. Zij weten wat er in het verleden gebeurd is met Arthur Màs en zijn voorganger. Puidgemont, als poulain van Màs, is niet veel beter. Hebben jullie de staat van Girona al eens gezien? De inwoners zelf vinden dat sinds zij een nieuwe burgemeester hebben, het zoveel beter is geworden dan ten tijde van Puidgemont.

  1. Patrick, Ik wilde alleen zeggen dat ik je reactie top vind.
   Je zal vast ook hierop geen weerwoord krijgen van de vaste ¨bellers¨ want er valt domweg geen speld tussen je reactie te krijgen.

 3. Alle voortvluchtigen en ook potentiële criminelen naar Belgie. Prima idee, weg waar dan ook. België heeft vast wel een plekje voor al deze mensen.

 4. Nederland zou je wel degelijk uitleveren heb in nederland wel mensen uitgeleverd zien worden voor minder ook aan landen als duitsland ben daar niet voor nix weg gegaan zo vrij is nederland niet meer helaas sinds harry potter aan de macht is

 5. Wel, tot vandaag dus zien we dat naast België, ook Finland (door het bezoek van Puigdemont toe te laten zonder hem aan te houden), Duitsland, Schotland en Zwitersland een breder gedacht hebben van politieke vrijheden en van vrije meningsuiting.
  Wat zou de Nederlandse justitie doen?

  1. Denk dat Nederland hem ook niet zou uitleveren.
   Je mag in Nederland ook vrij ver gaan met wat je zegt, roept en schrijft….en rapt.
   Kijk maar eens wat een Wilders allemaal mag zeggen en wat men tegen hem mag zeggen.
   Dat gaat ook vrij ver. Soms te ver misschien, maar de wetten zijn in Nederland zoals ze zijn.
   Maar Nederland kijkt naar meer zaken voor ze iemand uitleveren, ook hoe het gevangeniswezen er aan toe is in een land en aan Spanje leveren ze wel uit hoor, drugsverdachten etc. aan bepaalde andere landen binnen de EU leveren ze niet zo maar uit, vanwege de staat van het gevangeniswezen.
   Ik zal geen namen noemen anders raken mensen weer van de leg.

 6. Je hebt gelijk Jacob. Het is inderdaad een aanfluiting. Ten eerste omdat de Spaanse officier van justitie opnieuw op zijn bek gaat en ten tweede is het ook een grap waarvoor die rapper uitgeleverd zou moeten worden. Maar goed Spanje kent ook de wet mordaza.

  Laat knulletje Juanito 74 maar lekker schreeuwen, die komt nooit verder dan op de man spelen en Spanje verheerlijken en Belgie afbranden. Ik heb het vermoeden dat hij niet verder dan zijn urbanicacion komt.

  1. Ach Ramon, het is inderdaad MIJN Urbanisatie, maar dan zijn ook alle huizen die er staan van mij. En het is er prima toeven en kan er bijzonder goed van leven. Bedankt voor je bezorgdheid.
   En natuurlijk ben ik trots op het land waar ik woon, anderen kennelijk niet, waarom ze er dan blijven wonen is mij een raadsel, al die mensen die altijd tegen Spanje aantrappen en overal commentaar op hebben, ik snap werkelijk niet waarom dat soort mensen nog in Spanje blijven wonen.
   Elk land heeft zijn ups en downs, maar over het algemeen durf ik te stellen dat de mensen hier een stuk gelukkiger zijn en een leuker leven hebben dan in menig ander land.

   En als je goed had gelezen, heb ik ook mijn vraagtekens gezet bij het verzoek tot uitlevering en vooral bij de straf die deze rapper heeft gekregen, maar de wet is er nu eenmaal en die mag wat mij betreft zo snel mogelijk weer verdwijnen.

  2. Nog niet zo lang geleden zijn er enkele imams in België ontheven uit hun functie wegens het verkondigen van haatboodschappen. Deze rapper doet net hetzelfde maar plots wordt hij dus niet uitgeleverd. De logica is ver zoek in het justitiële apparaat van België.
   Elk land vd EU die vraagt om een uitlevering zou uitgevoerd moeten worden, of dat nu een strafbaar feit is of niet in het land waar men schuilt. Anders moet men maar gaan schuilen in een ander continent, zij wij Europeanen er meteen van verlost.

  3. Afbranden! Ach vent je liegt dat je barst. Is het in je domme Belgische kop wel eens opgekomen waarom Juan54 Belgie zou willen afbranden. Jullie Belgen schrijven ook maar wat!

 7. De zoveelste internationale afgang in het zoveelste dossier voor het Spaanse gerechtelijke apparat. Als ze van zo ongeveer iedereen ongelijk krijgt zou de Spaanse gerechtelijk autoriteit zich mischien beter eens moeten beginnen afvragen of er niet bij hen een zeer groot problem heerst. Bijkomend heeft begin dit jaar de Europese administratie een meer dan vernietigende rapport opgesteld over zware problemen (onder andere zware politisering) binnen het Spaanse gerechtelijk apparat!!!!!!!!

  1. Ach Jacob toch, nog altijd werkt de vertaal website van de Indeps niet al te best zo zie ik??
   Steek daar nu nog wat gestolen overheidsgeld in dan snappen wij leken ook wat je ons nu allemaal wilt wijsmaken.

   Zag ik trouwens niet vandaag de Mossos op straat demonstreren?? U weet wel, uw eigen politie, die zich niet meer wil laten gebruiken c.q. misbruiken door uw Indeps maatjes als een politiek wapen.

   Dit artikel gaat over de Belgen, zelfs Belgen zelf vinden hun rechterlijke macht een aanfluiting, moeten we dan in Spanje nu gaan wakker liggen dat deze Belgische rechter 1 of andere rapper niet wil uitleveren?? Ik dacht van niet.

   Nog een noot over de staat van bijvoorbeeld de Belgische gevangenissen, een NL rechter wil niet eens verdachten aan ze uitleveren, omdat de gevangenissen niet voldoen aan de basis eisen die we tegenwoordig eraan stellen, men noemde dat in NL ¨taferelen uit de Middeleeuwen¨
   En nu durft u Jacob iets te zeggen over de Spaanse rechterlijke macht, even daarbij vergetend dat uw geliefde Catalaanse rechterlijke macht ook nog altijd deel uitmaakt van Spanje??

   Stop toch eens met alleen maar negatieve aandacht te vragen en kom eens met oplossingen in plaats van tegen zaken aantrappen, al kan ik dat u als de rasechte Indeps die u bent, natuurlijk niet vragen, dat zit in uw propaganda en gehersenspoelde geest.

 8. De motivatie van het vonnis van de rechter vind ik zeer zwak.
  Kan misschien nog eens taartje krijgen als men de wet gaat aanpassen.

 9. Tja en zich dan nog afvragen daar bij die Belgen, waarom toch bijna alle terroristen die in Europa mensen hebben gedood, bij hun schuilplaatsen hebben of hadden….
  Als terrorisme verheerlijken niet strafbaar is, moet je ook niet zeiken als heel Molenbeek vol zit met terroristen en toekomstige terroristen.

  Voorop gesteld hoor, of die veroordeling van die rapper in Spanje nu terecht is of niet, dat laat ik maar in het midden….maar dat een ander land feitelijk kan zeggen dat iemand niet veroordeeld kan worden en daarom ook niet hoeft te worden uitgeleverd, dat is weer het andere uiterste. Rechters in andere landen toetsen aan de eigen lokale wetten en niet aan de wetten in het land waarin iemand woont. Dat is toch ergens krom? Als iemand zo dapper en stoer is om van alles te roepen en doen, moet die ook de ballen hebben zich te verdedigen daar waar die het gedaan heeft. Maar goed daarvan zitten er wel meer in Brussel en omstreken.

  1. De zoveelste die komt schuilen. Oooh arm België: vrijhaven voor terroristen en rebellen!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken