Minder slangen gevangen op Ibiza en Formentera

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Minder slangen gevangen op Ibiza en Formentera

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

IBIZA – Deze zomer zijn er door de autoriteiten met de speciale vallen minder slangen gevangen dan andere jaren. Volgens de specialisten zijn er niet minder slangen op de Pitiusas eilanden en is de aanwezigheid van de slangen nog steeds niet onder controle.

Volgens de gegevens van de autoriteiten zijn er deze zomer tot eind augustus minder slangen gevangen. Het gaat hierbij dan alleen om de slangen die in de meer dan 400 vallen gevangen zijn en niet om de slangen die door particulieren zijn gevangen.

Op Ibiza heeft men tot eind augustus gedurende de lente en zomer (in de winter zijn de slangen niet actief) 496 slangen gevangen, een 42,6% minder dan gedurende dezelfde periode in 2017. Op Formentera daalde de slangen vangst met 51% naar 424 slangen.

Dit jaar is men eerder begonnen met de campagne van het vangen van de slangen en werden er op beide eilanden door het conselleria balear de Medio Ambiente iets meer dan 400 vallen geplaatst. Augustus is echter een rustige maand aangezien de slangen zich vanwege de hoge temperaturen amper bewegen, iets dat ze alleen doen als het regent of er gevaar dreigt.

De experts zeggen dat de vallen die geplaatst worden goed werken maar het feit dat de vangst van de slangen met 50% is gedaald dit jaar wil niet zeggen dat er minder slangen zijn op Ibiza en Formentera aangezien de “plaag” nog steeds niet onder controle is.

Desalniettemin is er een flinke daling wat betreft gevangen slangen. Gedurende heel 2017 werden er nog meer dan 2.000 slangen gevangen op Ibiza en Formentera.

Plaag

De laatste jaren hebben Ibiza en Formentera te maken met een plaag van in het wild levende slangen. Het gaat niet om giftige slangen maar wel om steeds meer slangen die op de twee “pitiusas” eilanden voorkomen.

Gedood

De slangen worden nadat ze gevangen zijn gedood. Dit gebeurt omdat de slangen anders zijn dan op het vasteland van Spanje en eventueel het leven van die slangen in gevaar kunnen brengen. De slangen op Ibiza en Formentera zijn bijna allemaal op deze eilanden geboren.

Herkomst en soorten

Een groot deel van de slangen is naar de eilanden gekomen via boomstronken zoals van olijfbomen die tegenwoordig veel als decoratie gebruikt worden.

De slangensoorten die het meeste te vinden zijn op de eilanden zijn de culebra de escalera ofwel trapslang die tot 1.60 meter lang kan worden en de serpiente de herradura ofwel Hemorrhois hippocrepis, een soort die tot 2 meter lang kan worden.

In beide gevallen gaat het om niet giftige slangen die liever vluchten dan aanvallen tenzij ze zich bedreigd voelen en dan behoorlijk van zichzelf af kunnen bijten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.