Minder slangen gevangen op Ibiza en Formentera

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

IBIZA – Deze zomer zijn er door de autoriteiten met de speciale vallen minder slangen gevangen dan andere jaren. Volgens de specialisten zijn er niet minder slangen op de Pitiusas eilanden en is de aanwezigheid van de slangen nog steeds niet onder controle.

Volgens de gegevens van de autoriteiten zijn er deze zomer tot eind augustus minder slangen gevangen. Het gaat hierbij dan alleen om de slangen die in de meer dan 400 vallen gevangen zijn en niet om de slangen die door particulieren zijn gevangen.

Op Ibiza heeft men tot eind augustus gedurende de lente en zomer (in de winter zijn de slangen niet actief) 496 slangen gevangen, een 42,6% minder dan gedurende dezelfde periode in 2017. Op Formentera daalde de slangen vangst met 51% naar 424 slangen.

Dit jaar is men eerder begonnen met de campagne van het vangen van de slangen en werden er op beide eilanden door het conselleria balear de Medio Ambiente iets meer dan 400 vallen geplaatst. Augustus is echter een rustige maand aangezien de slangen zich vanwege de hoge temperaturen amper bewegen, iets dat ze alleen doen als het regent of er gevaar dreigt.

De experts zeggen dat de vallen die geplaatst worden goed werken maar het feit dat de vangst van de slangen met 50% is gedaald dit jaar wil niet zeggen dat er minder slangen zijn op Ibiza en Formentera aangezien de “plaag” nog steeds niet onder controle is.

Desalniettemin is er een flinke daling wat betreft gevangen slangen. Gedurende heel 2017 werden er nog meer dan 2.000 slangen gevangen op Ibiza en Formentera.

Plaag

De laatste jaren hebben Ibiza en Formentera te maken met een plaag van in het wild levende slangen. Het gaat niet om giftige slangen maar wel om steeds meer slangen die op de twee “pitiusas” eilanden voorkomen.

Gedood

De slangen worden nadat ze gevangen zijn gedood. Dit gebeurt omdat de slangen anders zijn dan op het vasteland van Spanje en eventueel het leven van die slangen in gevaar kunnen brengen. De slangen op Ibiza en Formentera zijn bijna allemaal op deze eilanden geboren.

Herkomst en soorten

Een groot deel van de slangen is naar de eilanden gekomen via boomstronken zoals van olijfbomen die tegenwoordig veel als decoratie gebruikt worden.

De slangensoorten die het meeste te vinden zijn op de eilanden zijn de culebra de escalera ofwel trapslang die tot 1.60 meter lang kan worden en de serpiente de herradura ofwel Hemorrhois hippocrepis, een soort die tot 2 meter lang kan worden.

In beide gevallen gaat het om niet giftige slangen die liever vluchten dan aanvallen tenzij ze zich bedreigd voelen en dan behoorlijk van zichzelf af kunnen bijten.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.