menu: rubrieken, zoeken & meer

Rechters Spanje kunnen regionale/lokale corona-maatregelen niet meer stoppen

Rechters Spanje kunnen regionale/lokale corona-maatregelen niet meer stoppen
Beeld: 123rf

Rechters Spanje kunnen regionale/lokale corona-maatregelen niet meer stoppen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is de laatste maanden verschillende keren gebeurd dat een gemeente van een stad of dorp of de autonome/regionale overheid in de autonome regio’s corona-maatregelen hebben aangekondigd om de besmettingen tegen te gaan of af te remmen en dat een rechter besloot deze terug te draaien. Daardoor ontstonden politieke problemen maar erger nog de verwarring bij de bewoners van die gebieden of steden/dorpen. Vanaf nu zal dat niet meer gebeuren nadat een overgrote meerderheid een nieuwe wet heeft aangenomen.

Deze woensdag heeft men in het Spaanse Congres een wet aangenomen waardoor niet meer de ‘normale’ rechters de door autoriteiten genomen corona-maatregelen zoals het afsluiten van gebieden of het thuisisolement kunnen verbieden of terugdraaien. Vanaf nu moet dat gebeuren door de Regionale Hooggerechtshoven van de autonome regio’s (Tribunal Superior de Justicia de las Comunidades Autónomas) wat veel moeilijker is en langer duurt.

Het is de afgelopen zomer diverse keren voorgekomen dat rechters bepaalde door de regionale of lokale autoriteiten genomen corona-beslissingen terugdraaiden waardoor er veel verwarring ontstond bij de bevolking. Dat gebeurde bv. in Madrid, Valencia en Barcelona voor wat betreft het verbod op roken, sluiting van discotheken en het afsluiten van bepaalde regio’s of wijken.

Het Regionale Hooggerechtshof (Tribunal Superior de Justicia de las Comunidades Autónomas) is het hoogste gerechtshof binnen elke Spaanse Autonome Regio. Zij zijn onderverdeeld in vier kamers: burgerlijk, strafrechtelijk, administratief en sociaal.

Boven de regionale Hooggerechtshoven bevindt zich het Hooggerechtshof (Tribunal Supremo) wat het hoogste niveau is in het Spaanse rechtssysteem. Het is gevestigd in Madrid en de jurisdictie gaat over het hele Spaanse grondgebied en over alle juridische aangelegenheden.