Italië wordt eerste EU-land met een Covid-certificaat verplichting voor werknemers, hoe is dat in Spanje?

Italië wordt eerste EU-land met een Covid-certificaat verplichting voor werknemers, hoe is dat in Spanje?
Beeld: 123rf

Italië wordt eerste EU-land met een Covid-certificaat verplichting voor werknemers, hoe is dat in Spanje?

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Italië moeten werknemers vanaf 15 oktober een Covid-certifcaat laten zien als ze bij hun werk aankomen. Italië is daarmee het eerste EU-land dat een soortgelijke eis in de publieke en private sector invoert. In Italië heet het Covid-certifcaat ‘groene pas’ die aantoont of iemand volledig of gedeeltelijk gevaccineerd is, of de houder ervan een negatief coronatest-bewijs heeft of kort geleden is hersteld van Covid. Heeft een werknemer geen Covid-certificaat dan kan hij/zij tijdelijk geschorst worden of geen loon uitbetaald krijgen.

De Italiaanse regering wil de vaccinatiegraad verhogen en door een verplichte Covid-certificaat te eisen voor de werkplek zullen meer mensen zich wellicht laten vaccineren omdat men bang is geschorst te worden of loon te verliezen. In andere EU-landen worden Covid-certificaten tot nu toe alleen gebruikt als toegangsbewijs voor bv. de horeca of grote evenementen. In Italië besloot men echter al in augustus dat werknemers in de publieke sector zoals docenten en zorgmedewerkers een Covid-certificaat moeten laten zien.

Maar hoe is dat in Spanje, geldt daar ook zo’n verplichting of discussieert men daarover? In Spanje geldt voor de horeca of grote evenementen geen Covid-certificaat eis want dat wordt in de meeste autonome regio’s niet goedgekeurd door de regionale gerechtshoven. Ook de Spaanse regering heeft nog geen intentie om een Covid-certificaat voor de horeca en evenementen in te voeren.

Voor wat betreft de werkplek is dat nog moeilijker en gevoeliger en wordt er ook nog niet over nagedacht in Spanje. Bedrijven kunnen individueel wel iets soortgelijks eisen maar landelijk gezien gelden daar geen regels over. Aangezien de corona-vaccinatie op vrijwillige basis gebeurt in Spanje is het nu niet mogelijk een Covid-certificaat eis in te voeren op de werkplek.

In artikel 14 van het Spaanse wetboek staat “Alle Spanjaarden zijn gelijk voor de wet zonder dat er enige vorm van discriminatie kan bestaan op basis van geboorte, ras, seksuele geaardheid, religie, meningen of gelijk welke andere sociale of persoonlijk omstandigeden”. Het kan dus ook absoluut niet dat een bedrijf het haar werknemers oplegt wél of niet gevaccineerd te zijn.

Maar een ding is gevaccineerd zijn en een ander ding is een bewijs kunnen overhandigen waarop staat dat je of gevaccineerd bent of een negatieve coronatest hebt of dat je recent hersteld bent van Covid, net zoals bij het internationaal reizen. Maar voorlopig wordt daar in Spanje nu nog niet over gediscussieerd en het land heeft nu nog geen ‘boost’ nodig om mensen over te halen zich te laten vaccineren omdat het aantal mensen dat een vaccinatie wil hebben erg groot is in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.