Spanje op de 22e plaats van de democratie-index 2020

Spanje op de 22e plaats van de democratie-index 2020
Beeld: 123rf

Spanje op de 22e plaats van de democratie-index 2020

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elk jaar publiceert The Economist de democratie-index wat een weergave is van het democratisch gehalte van bijna alle landen op de wereld. De rangorde gaat oplopend van 1 (grote democratische vrijheid) tot boven de 150 (zwaar onderdrukkende dictaturen). De ranglijst bestaat uit 167 landen, vaak aangevoerd door een Scandinavisch land en afgesloten met Noord-Korea dat als minst democratisch wordt beschouwd.

Op de lijst van 2020 heeft Spanje de 22e plaats weten te halen en behoort het land tot de top 23 van ‘volledige democratie’ landen met een score van 8.12. In 2019 stond Spanje nog op een met Oostenrijk gedeelde 16e plaats met een score van 8.29. 

Nederland staat ook in de top 23 lijst en zelfs in de top 10 lijst op een gedeelde 9e plaats met een score van 8.96 (in 2019 had Nederland de 11e plaats). België staat niet in de top 23 die bestaat uit ‘volledige democratie’ landen maar op plaats 36 in de lijst van ‘onvolledige democratie’ met een score van 7.51 (in 2019 had België de 33e plaats).

Zoals elk jaar wordt de top gevormd door Noord Europese landen, te weten Noorwegen op de eerste, IJsland op de tweede en Zweden op de derde plaats en Nieuw Zeeland op de vierde en Canada op de vijfde plaats. 

De top 11 kan verder aangevuld worden met Finland op de zesde plaats, Denemarken op de zevende plaats, Ierland op de achtste plaats, Australië en Nederland op een gedeelde negende plaats en Taiwan op de elfde plaats.      

De hele lijst (PDF ) van 167 landen bestaat uit 23 ‘volledige democratie’ landen; 52 ‘onvolledige democratie’ landen; 35 ‘hybride regimes’ en 57 ‘autoritaire regimes’. In Europa zijn twee landen te vinden die niet meer op de lijst van volledig democratie staan, te weten Frankrijk en Portugal.

Helemaal onderaan de lijst op plaats 167 staat Noord-Korea met op plaats 166 de Democratische Republiek Congo, op plaats 165 Centraal Afrikaanse Republiek en op plaats 164 Syrië. Bekijk de hele lijst HIER op Wikipedia.

Beeld: The Economist
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.