skip to Main Content
Afgelopen decennium zijn er 1,3 miljoen mensen gewond geraakt bij verkeersongevallen in Spanje

Afgelopen decennium zijn er 1,3 miljoen mensen gewond geraakt bij verkeersongevallen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er wordt vaak geschreven over het verlies van levens op het Spaanse asfalt, uiteraard iets wat al triest genoeg is maar over de gewonden wordt vaak niet veel geschreven en zijn er ook niet zo heel veel gegevens bekend. Nu heeft men echter in een rapport aangegeven dat de afgelopen tien jaar er minstens 1,3 miljoen mensen gewond zijn geraakt tijdens verkeersongevallen in Spanje.

Volgens het rapport “El impacto de los lesionados por accidente de tráfico en la Seguridad Vial. Análisis y evolución de una década (2006-2015)” van de verzekeraar Linea Directa zijn er tussen 2006 en 2015 duizenden personen overleden in 912.000 verkeersongevallen. Daarbij raakten 1.279.553 mensen gewond waarvan 134.000 zwaargewond. Elk jaar raken er 13.000 personen zwaargewond waarbij 70% voor de rest van hun leven de consequenties ervaren.

In het jaar 2015 raakten er 134.455 personen gewond (minder dan de 143.450 in 2006), een stijging van 16% ten opzichte van de 115.000 gewonden in het jaar 2011. Ook het aantal ongevallen met gewonden tot gevolg steeg met 18% gedurende vijf jaar tussen 2011 en 2015 tot bijna 100.000 ongelukken. Terwijl er een stijging was waar te nemen wat betreft het aantal gewonden daalde het aantal dodelijke verkeersdeelnemers met 59% tussen 2006 en 2015. De kosten van al deze ongevallen lopen op tot 10 miljard euro op jaarbasis waarbij gekeken is naar de schade, verzekeringsuitkeringen en de kosten van revalidatie van zwaargewonden.

Volgens het rapport is de kans op een verkeersongeval in de deelstaten die aan de kust liggen zoals de Balearen, Canarische Eilanden, Galicië en Murcia (die bovenaan de lijst staan) het grootst omdat in het noorden en noordwesten de wegen vaak kleiner zijn en er minder wordt gereden dan in de toeristische gebieden langs de kust.

De meeste ongevallen die voorkomen hebben te maken met het van de weg raken (20,2%), aanrijdingen (19,2%) en frontale botsingen (17,8%). Daarnaast reed 60% van de gewonden in een auto en 27% op een motor of scooter. Die laatste groep weggebruikers heeft wel 44% meer kans op verwondingen dan de autorijders.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. @redactie, hoe kom je op 250.000 slachtoffers? Dat kan niet kloppen, vorig jaar waren er 1.160 mensen omgekomen in het verkeer, dus in 10 jaar tijd kom je nooit op 250.000. Uit het artikel van Linea Directa blijkt ook niet hoeveel mensen zijn omgekomen in die periode.

  De slachtoffers in het verkeer vallen relatief mee als je het bijvoorbeeld met Nederland vergelijkt (629 doden in 2016, versus 1160 in Spanje). Spanje heeft veel meer kilometers aan wegen en een bijna drievoud aan bevolking, toch zijn het aantal verkeersslachtoffers minder dan het tweevoud in vergelijking met Nederland.

  Over het algemeen wordt in Spanje goed gereden, wel zijn er asomobilisten vooral in de grote steden (zoals in alle landen) en rijdt men regelmatig nog met een slokje op (al neemt de sociale acceptatie daarvan steeds verder af), ook worden niet alle wegen even goed onderhouden (tijdens de jaren van economische crisis werd onderhoud uitgesteld). Alleen rotondes nemen kunnen ze niet echt, ze blijven altijd rechts rijden, ook als ze linksaf moeten. En omgaan met fietsers ook niet, in Spanje zou ik niet snel een fiets nemen. De regels zijn absurd (1,5 meter afstand houden bij het inhalen, maar fietsers mogen wel de snelweg op…) en het wegennetwerk (inclusief wat in Spanje voor fietspaden doorgaat) houdt geen rekening met fietsers.

  1. Ook qua gewonden valt het dus heel erg mee. 134.000 ernstig gewonden in 11 jaar tijd in Spanje, en 21.300 in slechts één jaar (2015) in Nederland (Bron: SWOV Nederland). In Nederland vallen er dus veel meer ernstig gewonden dan in Spanje in het verkeer.

  2. haha ja nu je het zo schrijft is dat aantal inderdaad erg hoog haha zal ik wel ergens fout gelezen hebben. Het artikel is geschreven aan de hand van meerdere atikels al staat er maar een link in ons bericht 🙂

 2. Waarom mij dit niet verwonderd

  Na vele kilometers op Spaanse wegen heb ik geleerd dat een defensieve rijstijl hier de meest veilige is. Ik heb op deze manier ( en zeker ook veel geluk) reeds heel wat ongelukken kunnen vermijden. Zeker is dat heel wat Spaanse chauffeurs correct rijden, maar dat er een groot aantal zijn die door hun agressieve rijstijl en het aan hun laars lappen van verkeersregel de boel onveilig maken.
  Ik vraag me dan ook af wat de criteria in Spanje zijn voor het behalen van een rijbewijs. Ik heb zo een vermoeden dat er veel rondrijden zonder.

  Mustache

 3. Toen ik hier aankwam in de jaren zeventig hield ik me netjes aan de verkeersregels van 40 km per uur na een dorpje toe. De hele weg lang had ik auto achter me die niets anders deed dan toeteren. Maanden daarna kwam ik er achter dat ze die 40 km niet accepteren en dat iedereen gewoon 60 of 80 km rijdt. Daarna paste ik me aan in het verkeer en dat leverde dan wel boeten op, die ik met mijn loon wel kon betalen. Mijn Spaans pensioen is niet groot dus houd ik me nu strikt aan de verkeersregels, want ik ben niet bereid een enkele boeten te betalen. Ik weet precies waar de Guardia Civil de mensen opwacht met apparatuur om je snelheid te meten. Daar hebben ze alle tijd voor want dat levert weer geld op voor de Staat, andere controles worden er maar weinig toegepast. Elke dag rijden vele mensen door het stopbord heen en ik moet heel voorzichtig zijn bij het rijden en vele malen kon ik net op tijd een aanrijding vermijden. Dat is iets heel normaal hier waar ik woon. Als ik 60 ga rijden, waar de Guardia Civil staat met hun apparatuur, word ik netjes ingehaald op de lange streep wat verboden is, want men heeft haast en ik ben met mijn snelheid echt een gevaar op de weg. Kilometers daarna kom ik die snelheidsmaniak weer tegen aan de rechterkant van de weg, waar hij dan netjes opgevangen werd door de Guardia Civil. Iedereen is meer bezig met zijn mobiel in zijn auto dan op de weg te letten en zo af en toe zie ik dan ook een trailer van links naar rechts rijden op de grote weg of personenwagens waarvan men denkt dat de bestuurder dronken is. En hier komt dan nog bij dat je laatste 20 jaar de mensen 18% meer haast hebben. Afstand houden en de mensen helpen bij het invoegen is er niet meer bij, men heeft haast, veel haast.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken