skip to Main Content

Het toerisme in Catalonië en Spanje is de grootste verliezer in het Catalonië conflict (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het toerisme begint de gevolgen te merken van de politieke problemen rondom de afscheiding van Catalonië van de rest van Spanje. Sinds dat de beelden van de politieacties op 1 oktober de wereld zijn rondgegaan denken veel buitenlandse toeristen dat er overal problemen zijn, iets wat niet waar is maar een beeld wat moeilijk weg te halen is. De grootste verliezers op dit moment zijn echter de Catalanen gezien het nationale toerisme wat met meer dan 50% gedaald is. Spanjaarden voelen zich niet meer op hun gemak om naar Catalonië te reizen.

Catalonië begint de problemen rondom het afscheidingsproces al te merken met annuleringen in hotels, toeristen die ergens anders naartoe willen en reizen die met 50% zijn gedaald. We hebben het hier dan hoofdzakelijk over het nationale toerisme, de Spanjaarden die op vakantie gaan naar de Costa Brava, Costa Dorada, Barcelona en de Pyreneeën om te skiën. De dalingen wat betreft reserveringen waren al geruime tijd te merken in Barcelona waar hotels tussen de 30% en 50% minder boekingen hebben en het annuleringen regent maar de komende maanden is het nationale toerisme in de rest van Catalonië ook met 50% gedaald.

Ouderen

In de krant El Confidencial is te lezen dat men het hoofdzakelijk heeft over studenten en jongeren reizen naar bijvoorbeeld de Costa’s of de Catalaanse skigebieden en de zogenaamde Imserso reizen met gepensioneerde toeristen die tegen gereduceerde tarieven vakantie vieren aan de populaire Costa Brava of Costa Dorada en uiteraard in Barcelona. In het bijzonder bij deze laatste groep Spaanse reizigers is het effect van het Catalaanse conflict te merken aangezien men geen zin heeft in problemen zoals stakingen, problemen op straat, manifestaties, opmerkingen omdat men uit Spanje komt etc. Terwijl heel Spanje bijna volgeboekt zit met gepensioneerde reizigers is er in Catalonië nog meer dan genoeg plaats maar niemand wil daar nog heen.

Studenten

Ook ouders zoeken andere bestemmingen voor de traditionele reisjes van hun kinderen waarbij men vaak ging skiën tijdens de “semana blanca” in de Catalaanse Pyreneeën of naar de Costa Brava of Costa Dorada ging voor schoolreisjes maar dat is nu vaak niet meer het geval. Skiën doet men nu liever in Aragón zoals in Formigal of naar het zuiden in Andalusië in de Sierra Nevada terwijl voor de kust meer gekozen wordt voor de Costa del Sol of Costa Blanca.

Internationaal

Ook bij het internationaal toerisme is men nu veranderingen aan het merken die niet alleen negatief kunnen zijn voor de regio Catalonië maar voor heel Spanje. In het artikel in El Confidencial staat een voorbeeld van Japanse of Chinese toeristen die vaak de route Barcelona-Madrid-Toledo-Andalusië uitvoeren met aankomst in Barcelona. Valt deze stad uit vanwege de problemen dan valt de rest van de route ook weg. Datzelfde geldt ook voor Amerikaanse toeristen die zeker geen conflñictieve gebieden gaan opzoeken.

Buitenlandse toeristen wachten voorlopig ook nog met het reserveren van hun vakanties naar de Costa Brava, Costa Dorada of Barcelona en bekijken eerst hoe de situatie is over enkele weken of maanden voordat men gaat boeken. Barcelona is een belangrijke toeristische trekpleister maar ook in de stad heeft men gemerkt dat er annuleringen binnen zijn gekomen en er voor de komende maanden minder geboekt wordt.

Economie

Het toerisme in Spanje is goed voor 11,1% van het bruto binnenlands product (bbp) waarbij 13% van alle banen in Spanje te vinden is in de toeristensector. Ook in Catalonië is het toerisme zeer belangrijk voor de economie en een verlies in deze sector zou betekenen dat er minder geld binnenkomt, bedrijven minder verdienen of zelfs moeten sluiten en er uiteindelijk mensen ontslagen zouden moeten worden. Uiteraard een scenario waar niemand op zit te wachten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 54 reacties
 1. Ik heb met belangstelling de vele commentaren gelezen en mij valt op dat de meesten niet eens in Spanje of Catalunya wonen. Ik woon nu 8 jaar in Spanje en heb ook in Catalunya een paar vrienden wonen echte Catalanen maar hen hoor je niet over een separaat Catalunya omdat ze intelligent zijn en weten dat dit niets brengt!! Ik moet mevrouw Michelle gelijk geven met haar verhaal daar mijn echtgenoten ook een medicus is en men het vertikt om Spaans te spreken daar. Vandaar dat wij in de provincie Alicante wonen!! Maar ook deze fanatieke separatisten komen er nu achter dat het tot niets leid en geven de hoop nu op nadat ze eerst de nensen tegen elkaar hebben opgezet gewoon schandalig dat kinderen op school door leerkrachten uitgescholden worden omdat ze Spaans zijn wil je get nog ergrr?? Die

 2. Dat gedoe met talen is dommer dan dom !
  Ik spreek, schrijf en lees 7 verschillende talen en niets doet mij meer plezier om iemand te helpen in zijn Eigen taal en ik ben daar trots op !
  Al de rest is verlies aan kennis en expertise voor al de regio in de EU en de rest van de wereld. Jammer …

 3. Ik vind het wel een beetje overtrokken, alsof Spanje alleen bestaat uit Barcelona.
  Toerisme is overal, dus het verplaatst zich.
  Dat heeft Catalunia over zich heen geroepen maar er zijn zóveel meer plekken die de moeite waard zijn.
  Het gaat alleen over geld en niets anders.
  Cheauvimisme ten top.

 4. En over die spaanse taal ik , ik spreek het redelijk goed. Maar in Spanje, met al die dialecten, heb er moeite mee. De meeste verstaan mij nog wel, maar die wegborden, menukaarten enz. Waar zijn ze mee bezig ? Mijn verlof wordt nu naar zuid Amerika;
  Daar spreken ze allemaal spaans, uitgezonderd Brazilie..(en dat portugees is nog meer te begrijpen dan die dialecten)

 5. Wat willen die catalalen concreet bereiken, ik zie het nergens. Een herziening over de zaken met de regering, waarom niet. Dat is te bespreken, en een grote aanhang van catalonie kan een serieuze grote invloed hebben. Maar apart gaan, alle grote bedrijven vertrekken, ……

  1. Google maar naar ” spanjevandaag 100 argumenten om SI te zeggen voor een onafhankelijk Catalonië ”

   Ze willen Catalaans spreken, geen Spaanse kranten meer in Catalonië (oftewel einde persvrijheid) en Catalaans spreken, van Franco af zijn, en de Spaanse nationale feestdag niet vieren, Catalaans praten, meedoen aan de Olimpische Spelen en het Songfestival, en dat de Catalaanse taal niet gediscrimineerd wordt, o ja, en dat ze Catalaans mogen praten.

   En nee, dit is geen grap… dat zijn de 100 voordelen van afscheiding van Spanje volgens de illuminati die in Catalonië regeren. Zoek dat artikel maar op in Google.

   1. Sommige plannen zijn lachwekkend (eigen Catalaanse nummerplaat, zelf schoolvakanties bepalen) en andere plannen zijn weer beangstigend (mediacontrole, 13de eeuwse Catalaanse wetten weer laten gelden, de aandelenbeurzen controleren…) Jakkes.

 6. Hou eens op met de Catalanen te bashen op deze site. Iedereen heeft recht op zelfbeschikking en als dat met geweld de kop wordt ingedrukt, dan kijken jullie de andere kant op? Weet je hoe wij jullie noemden in 40-45? NSB’ers.

  Met geweld weerloze mensen in elkaar slaan, mensen in de gevangenis stoppen omdat ze een geweldsloze demonstratie organiseren. Dat is Rajoy. Rajoy is de man die mensen met 180 bussen naar Madrid stuurt om daar Viva Guardia Civil te roepen. Ik was die dag in Barcelona en liep er tussenin.

  Dit gebeurt nu in Europa. Wie zijn nu dus de fascisten?

  1. Iedereen heeft recht op zelfbeschikking? Keren we dan liever terug naar het Europa uit de Middeleeuwen met onafhankelijke staatjes? Noem ze maar op: Catalonie, Baskenland, Valencia, Andalucia, Galicië, Asturias, en verder: Bretanje, Corsica, Frans Catalonië, Frans Baskenland, Vlaanderen, Wallonië, Friesland, Nedersaksen, Beieren, …. En dit is nog maar dicht bij huis. Gedaan met Europa, gedaan met onze manier van leven. Weer grenzen en taksen op invoer en uitvoer, verschillende munten, enz…. Weer mogelijke oorlog tussen de verschillende staatjes. En, wegens machteloosheid en verdeeldheid, onder de knoet van China en de VS. De hel!
   Ik zal in ieder geval Catalonië voortaan altijd mijden. Langs Bayonne geraak ik ook in België, en … raar maar waar, het is voor mij korter.

   1. Hey Jeannic: “weer oorlog tussen de verschillende staatjes… terug naar de middeleeuwen… enz”. Was dat dan zo in Europa voor het EU werd? Kom zeg, onnozelheid wel, maar toch maar binnen de perken….

    1. WO1, WO2, meerdere burgeroorlogen, en nog veel meer burenoorlogen. Europa was tot WO2 een kruidvat.

    2. Is de geschiedenis die we op school kregen dan zo onnozel? Misschien zou het goed zijn deze nog eens door te nemen!

    3. Het ging in de Middeleeuwen om relatief kleine oorlogen, Maar even vergeten dat er wel twee heel grote oorlogen waren?
     Bovendien snap ik niet waarom sommige Catalanen zo nodig een apart land willen hebben (of landje willen spelen). Het is overigens volgens een recente enquete minder dan 50%.
     Ik heb vanaf begin jaren ’70 het streven naar gelijkberechtiging van de Catalaanse taal ondersteund. Als nu coryfeeën van die beweging (o.a. Juan Manuel Serrat) zich distantiëren van de Catalaanse regering zegt dat wel wat. Het is simpelweg een “Blut-und-Boden” beweging, en “eigen volk eerst”. Zozeer ik indertijd achter de emancipatie stond, zo vind ik nu dat de Catalanen ook behoren te accepteren dat er zeer veel mensen uit andere delen van Spanje in Catalonië wonen, en dat je die mensen niet hun staatsburgerschap en hun taal kan ontnemen, want dan doen ze hetzelfde als wat Franco met de Catalanen en de Basken heeft gedaan.
     Overigens is Catalonië nooit een onafhankelijke staat geweest, wel onderdeel van Aragón. Zo te zien worden daar mensen ook weer voorzien van “alternatieve waarheden”.

   2. Wat mijn politieke overtuiging betreft, ga je dan binnenkort ook riskeren om Vlaanderen te moeten vermijden.
    U weet wellicht dat de N-VA de grootste partij is in België ?

    1. Het gaat hier niet over de N-VA, maar over Catalonië.Iedereen mag en moet zijn politieke overtuiging hebben, maar moet er ook voor zorgen dat een hele gemeenschap niet het slachtoffer wordt van kromgetrokken ideeën (zie de geschiedenis van de 19de en 20ste eeuw).

  2. Catalanen bashen? Zeg dat tegen de 600 Catalaanse bedrijven die de regio uit zijn gevlucht. Als Catalanen en Spanjaarden Catalonië richting de rest van Spanje uit vluchten, wie zit er denk je te bashen?

   Of vluchtte heel Nederland tijdens de WOII massaal naar Duitsland ? Niet dat het overigens te vergelijken is.

   Vind je het raar dat nadat de separatisten het zo bont hebben gemaakt de rest van de mensen, die tegen separatisme zijn, ook gaan demonstreren? Of moeten ze hun mond houden? Vrijheid wil zeggen dat voor- én tegenstanders mogen demonstreren, niet waar? Ik weet dat de Catalaanse separatisten dat niet leuk vinden, maar zolang het een democratie is en geen dictatuur dan mag iedereen protesteren, en niet alleen extremisten.

  3. Volkomen gelijk, meneer Gerard!Als ik veel kommentaren lees van diegenen die tegen Cataluna zijn dan moet ik eens meewarig mijn hoofd schudden over de domheid in taalgebruik die er tentoon gespreid wordt. En zo’n lui hebben dan de wijsheid in pacht?…

   1. Ben je tegen Catalunya als je het oneens bent met de separatisten, als die minder dan 40% van de stemgerechtigde bevolking uitmaken. Wat een fijne theorie houdt jij er op na zeg. Zo kun je dus alles recht praten wat krom is!?

  4. Ontegenzeggelijk waar dat het geweld op 1 oktober ver ging, maar duidt dan ook even waarom het zo kon ontsporen. De Mossos had op geweldloze wijze kunnen voorkomen dat men de scholen etc. ging gebruiken voor een ILLEGAAL referendum en dan was het nooit zover gekomen. Maar hun hoogste baas besloot anders en was zo willens en wetens mede schuldig aan het ontstane geweld, van BEIDE partijen.
   En als je over fascisten begint, dan lijk je wel heel erg op die separatisten, die dit te pas en te onpas gebruiken, maar als je hen naar de betekenis ervan vraagt staan ze met hun bek vol tanden, terwijl ze zelf volop andersdenkenden intimideren. Steun jij die separatisten nog maar lekker verder terwijl zij de economie van deze deelstaat helemaal slopen en intussen alleen maar verdeeldheid onder de eigen bevolking veroorzaken!

  5. Gerard het is precies zoals je het zegt….wordt zo ziek van al die negatieve bemoeizucht over de Catalanen en nog erger ze zijn ook nog niet vandaar mijn hele familie is Catalaans en ik weet wat zij voelen en denken. Het is ook grote onzin dat de Catalanen alleen Catalaans willen spreken, de ECHTE Catalanen hebben meer fatsoen en respect dan jullie buitenstaanders. Diep triest dat er zo over ze gesproken wordt in een (democratisch) EUROPA. Wat Rajoy met zijn facistische aanhangers en hun zelfgekozen rechters veroorzaken daar wordt niet over gesproken. (doof en blind) En diegenen die het allemaal zo goed weten hou eens op met het zeggen ik heb…ik heb…ik ken…ik ken….ik weet…. ik weet…… Weten jullie wie ik ken en wat ik weet…..dat de PP en Rajoy de grootste STRUCTURELE oplichters van Spanje zijn. Jeannic wat hebben de Catalanen aan EUROPA…..NADA

   1. Precies Jackie! Kun je me daarom eens uitleggen, waarom ze dan wel steeds een beroep op Europa blijven doen?

    1. Rob omdat ze nog hopen op steun van de EU…..maar de EU is LAF, BLIND EN DOM

     1. Dus iemand zoekt steun bij een laf, blind en dom instituut?
      Snap ik niet.

    2. @Rob IK zeg dat de EU LAF BLIND EN DOM is dat zegt die IEMAND niet…..IK hoop dat je het nu wel snapt… nog een fijne dag verder

  6. Gerard, ik geef je groot gelijk, dit is een site geworden waar alle Nederlanders en Belgen hun gal uitspuwen over Catalonie en er allerlei doemscenario’s worden opgevoerd, de meeste zelfs alleen op veronderstellingen.

  7. Je mag het van mij bashen noemen, ik gebruik liever de realiteit onder de ogen smeren. Die zien ze nl niet. Het zoveelste beroep doen op Europa is daar nog wel het mooiste voorbeeld van , Gerard. Hoe blind ben je dan?
   En recht op zelfbeschikking ? Lees maar na in het VN handvest waar dit vastgelegd is. Geldt alleen voor volkeren die onderdrukt worden in hun taal en cultuur ( als belangrijkste criteria ) . Als we dat nu even projecteren op de Catalanen, durf ik gerust te stellen, dat dit absoluut niet het geval is!
   Dat vind trouwens zo’n beetje de hele wereld, minus Venezuela. Weet je ook weer wie je vrienden zijn, Gerard.

   1. Op dit ogenblik zitten in de Belgische federale regering een vice-premier (tegelijk minister van Binnenlandse zaken), een minister van defensie en twee staatssecretarissen (migratie en gelijke kansen) van een partij die in haar statuten in een artikel 1 het Vlaamse separatisme heeft staan.
    De voorzitter van de Kamer is ook van deze partij (die de grootste partij is in Vlaanderen).

 7. Als je goed luistert in Barcelona, dan hoor je dat de meesten onderling gewoon Spaans spreken. Logisch omdat een groot deel van de Catalaanse bevolking geen Catalaanse wortels heeft. Maar zodra er bijvoorbeeld besteld moet worden in een restaurant of bar, doen ze dat in het Catalaans bang om als tweede rang burger te worden beschouwd. Ik heb Catalaanse vrienden waarvan bij een echtpaar alleen de man Catalaans beheerst. Zij spreekt uitsluitend Spaans maar verstaat het Catalaans uiteraard wel. Toch verdedigt de man met fanatisme het separatisme. Zij houdt haar mond. De Catalaanse bourgeoisie onder leiding van Pujol en later voortgezet door Mas heeft een monster gecreëerd met hun nationalisme, propaganda en uitsluiting. Net als in de Spaanse burgeroorlog worden families en de maatschappij verdeeld en soms zelfs verscheurd. Arm Catalonië.

  1. Ik ken een Tsjechisch meisje die Spaans maar geen Catalaans spreekt, met haar Catalaanse vriend spreekt ze Spaans, maar met zijn moeder gaat dat niet want die weigert Spaans te spreken dus spreekt de moeder haar in krakkemikkig Engels aan.

   Ik heb ook vrienden uit het Baskenland die regelmatig in Catalonië bij een filiaal moeten werken, daar spreken ze Spaans en steeds krijgen ze in het Catalaans antwoord, net zo lang tot ze zelf met de Catalanen dan maar Baskisch gaan spreken, dan valt het kwartje bij de Catalanen en gaan ze met tegenzin toch maar Spaans met ze spreken. In het Baskenland zal niemand tegen je in het Baskisch praten wanneer je iets in het Spaans vraagt, maar in Catalonië reageren de meesten dan altijd in het Catalaans. Ook in Galicië gebeurt dat niet.

   In Catalonië wordt taal gebruikt om mensen uit elkaar te drijven, terwijl het niets meer is dan een communicatiemiddel. En de Catalaanse regering vraagt om “dialoog”….

 8. In veel regio’s, maar vooral in en om Barcelona was/is veel verzet tegen veel buitenlandse toeristen. Door het gedrag van Catalonie lost dat probleem zich vanzelf op. Er wordt wel vergeten dat de toeristen erg veel geld binnenbrengen, die nu ook naar elders gaat verdwijnen. Zelf ging ik al jaren ‘s winters naar deze regio met mijn caravan. Maar dat is nu over. Geen haar op mijn hoofd die erover denkt om in een conflict-gebied terecht te willen komen! Ach, er zijn ook andere mooie gebieden. Dag Barcelona. Dag Catalonie.
  Een bekend spreekwoord zegt: wie wind zaait, zal storm oogsten.

 9. In het jaar 1987 deed een Catalaans bureau een onderzoek in ons Spaans bedrijf om bepaalde fouten te signaleren in de directie, enz. Ons bedrijf, waar ik aandeelhouder van was, stond op hoog niveau en werd twee jaar later door een multinationaal gekocht. Waar ik heen wil is dat ik toen in kontakt kwam met een hoge piet die zogenaamd alles van de organizatie afwist. Tijdens het middageten werd mij even uitgelegd dat de Catalaanse taal veel belangrijker was als de Spaanse taal. Mijn opmerking en feit dat toen zeker 400 miljoen Spaans spraken in de wereld en in Catalonië slechts 7 miljoen Catalaans werd snel van de tafel geveegd, want Catalaans was veel belangrijker. Ik begreep toen dat men met dergelijke mensen nooit tot een compromis kon komen. Toen ons bedrijf opgekocht werd door de Catalanen voor een aantrekkelijke som kon ik bij hun komen werken in Catalonië. Van Spaanse vrouw was daar wel voor, want die had familie wonen aldaar. Ik heb dat ten alle tijden geweigerd om daar heen te gaan en aan die poppekast vertoningen deel te nemen. Wat business aangaat mag ik graag met ze werken. Ze zijn heel formeel en harde werkers, maar om daar nu te gaan wonen en mijn privé leven met hun te delen als een andersdenkende democraat , daar wilde ik nooit iets van weten. Ik bleef dus wonen waar ik was en na een samenwerking van 10 jaar dachten ze dat ze nu wel van me afkonden, want ik zou geen bedreiging voor hun zaak betekenen. Hun superieure houding werd toen opnieuw duidelijk en dat hebben ze geweten, en ik heb toen opnieuw met anderen een bedrijf gesticht en werden we konkurrenten. Dat nieuwe bedrijf werd jaren daarna ook aan een multinationaal verkocht. Mooie tijden dus in Spanje, maar ik heb gelukkig die Catalanen nooit nodig gehad en bovendien altijd gedacht dat wij Nederlanders meer weten als die Catalanen wat betreft de internationale business toestanden en zakenleven.

  1. Dat heb ik een catalaan nog nooit horen zeggen dat hun taal belangrijker is dan het Spaans.

  2. Superieur…jouw naam zegt genoeg, steeds weer het betweterige van een Nederlander.

 10. Bij ons is de business inmiddels naar 0 gereduceerd.
  Nu is bijna geen enkele industrie zo volatiel als het tourisme. Kijk maar naar Tunesie en Egypte, na die afschuwelijke aanslagen ligt men weer heerlijk en het zonnetje alsof er niets is gebeurd. Heb ik het nog niet over Turkije.

  Nee, de grote en bijna onherstelbare schade is tussen de bevolkings groepen. Dit los je niet even op in een paar jaar, er is nu enorm gezaaid en de wortels zijn heel heel erg diep geschoten.

  Voor ons hier als buitenlander, is het niet zo ingewikkeld, mondje dicht over de situatie en zeker geen partij kiezen.
  Of het leuk is op deze manier ……. voor ons niet meer!!

  1. Zo ging het vroeger aan toe in het Baskenland, separatismo was taboe als gespreksonderwerp. Wat je zegt verklaart ook waarom de zwijgende meerderheid zo tegen het doorbreken van het zwijgen opkijkt.

 11. Men kan ook de situatie heeeeeel cynisch bekijken. Als in het begin Catalunya kloeg dat ze van de doorgestorte bedragen ze te weinig terug zagen komen dat zal met de exodus van bedrijven dit probleem zo zijn opgelost. Het is te hopen dat de financieringswet hen geen parten gaat spelen en hun dotatie wordt verminderd want dan zitten ze werkelijk in de stront. Zeker als eventueel werkloosheid gaat stijgen. Maar ja, in extremistische staten is er nooit werkloosheid, hé.
  Mss een idee voor de redactie om een informatief artikel samen te stellen van hoe de dotaties naar de regios worden bepaald. Dit denk ik is een grote onbekende voor zowel inwoners als toeristen. Bedankt al op voorhand.

  1. En niet te vergeten wat ze ervoor terug krijgen aan infrastructuur. Nu ze zelf wel de hogesnelheidstrein hebben protesteert Catalonië hevig tegen de aanleg van HSL-lijnen naar andere Spaanse regio’s.

 12. Dit is echt niet iets van de laatste 5 jaar hoor. Dik 10 jaar geleden woonde ik daar en Erasmusstudenten die Spaans kwamen leren kregen les in Catalaans en werden onder druk gezet om Catalaans te leren. Alle lessen en examens waren in het Catalaans.

  Een Catalaanse en een Spanjaard zijn niet van elkaar te onderscheiden, vandaar dat ze ó “steijden” voor het Catalaans (of beter gezegd tegen het Spaans), alleen dan kunnen ze zeggen dat ze “anders” zijn want zij spreken Catalaans en Spanjaarden niet. Dat is de “toegevoegde waarde” van Catalonië en hun voordeel ten opzichte van de rest van de wereld. Het is te triest voor woorden.

  1. Anton, ik weet dat dit fenomeen al langer bestaat, maar ik constateer dat er de laatste 5 jaar duidelijk sprake is van een verslechtering (actief uitbannen van de Spaanse taal).

   1. Ik betwijfel de verslechtering, misschien dat het je de laatste jaren pas is opgevallen, maar 10 jaar geleden werd het voor winkels bijvoorbeeld verboden om borden en reklameuitingen op de gevel in het Spaans te plaatsen. Het is altijd al “verslechterd” omdat ze van geen ophouden weten met het discrimineren van het Spaans. Ik viel toen af als kandidaat voor een financiële functie bij een Duitse Internationale school omdat de school bang was dat de ouders zouden protesteren als op de administratie een niet-Catalaan zou werken, en dat op een Internationale school. Zo ver ging het toen al. Als je geen CV in het Catalaans hebt kom je daar niet aan de bak. Daarmee krijg je natuurlijke selectie, alle kennis loopt weg en alleen separatisten blijven vanwege hun onderscheidende “kwaliteit”. Catalonië wordt daarmee dommer en dommer, in die zin kan ik verdere verslechtering wel snappen, en met een beetje pech is het over 5 jaar nog erger.

    Catalonië is tegenwoordig erger dan het Baskenland ooit is geweest en ze gaan erg de Nazi-kant op (nota bene het fascisme waarvan ze zeggen dat ze zo op tegen zijn).

 13. Bij de spanjaarden speelt niet alleen last van stakingen of angst voor ongeregeldheden een rol bij het mijden van Catalonië. Belangrijker is dat men geen zin meer heeft om met de nek aangekeken te worden door de Catalanen die zichzelf superieur vinden aan de Spanjaarden (oh ja.., en ook aan een groot deel van de rest van de wereld). Buitenlandse toeristen zijn het zo onderhand ook wel beu om steeds in het Catalaans aangesproken te worden (fenomeen dat zich de laatste 5 jaar heeft voltrokken).
  Ook buiten het toerisme zullen de gevolgen merkbaar zijn. Spanje zal volledig met de rug naar Catalonië gaan staan. De Catalanen leven nog in de droom dat Spanje en de rest van Europa ze nodig heeft. Binnenkort zullen ze bruut ontwaken uit deze fantasie.
  Werkelijk niemand in Spanje en de rest van de wereld zit op deze separatisten te wachten.
  Veel bedrijven die nu vertrekken uit Catalonië geven aan dat dit tijdelijk is. Ik denk dat de meeste niet meer zullen terugkeren en blij zijn dat ze van de irritante Catalaanse regeltjes (en allerlei verzonnen “belastingen”!) verlost zijn. Het worden trieste tijden voor Catalonië zolang de schreeuwers aan de macht blijven.

  1. Dank voor al deze zinnige commentaren. Ik kan het alleen maar onderschrijven. Ik ben slechts een paar keer in Barcelona geweest. Ik geef zelf de voorkeur aan Madrid, voel me er veel beter thuis. Maar de keren dat ik er was en keurig Spaans sprak tegen de bediening, kreeg ik een uitermate onvriendelijke houding als beloning. Ik kreeg later de tip dat je nog beter iets in het Engels kon bestellen dan in het Spaans.
   Mijn man ontmoette destijds Catalaanse academici op een artsencongres waarbij het hem opviel dat sommige gewoon bang waren (weigerden?) om Spaans te spreken omdat ze het ronduit slecht spraken.

   1. Helemaal geen onzinverhaal. Die Catalanen willen niet Spaans spreken, het is niet dat ze het niet kunnen (hun gedachte is: “Catalonië is hun land en daar hoor je hun taal te spreken, en dat is niet Spaans”).

   2. @ Michelle
    Ik heb net zoals u meerdere gelijkaardige ervaringen met de Universiteit van Girona, Toeristische dienst Barcelona en Catalaanse burgers.
    @ Michel Dit zijn helemaal géén onzinverhalen maar spijtig genoeg dag dagelijkse realiteit.

  2. Terecht dat niemand op ze zit te wachten. Ik zit trouwens op geen enkele Spanjaard te wachten…, behalve natuurlijk op Messi en Ronaldo!

     1. Dick, leuk hé, dat ze zelfs zo’n simpel grapje niet vatten😳, deze betweters!😉

    1. Carlo… ook wel een beetje “betweterig” (gezien je eerdere reactie vandaag om 10:56), sorry. Maar wel blijven reageren hoor!

     Jan, af en toe een voetzoekertje in de hete discussie leidt wat af… en scherpt bij sommigen de geest. En dat geeft altijd veel voldoening. Psychologie van de koude grond…
     En nog bedankt voor je medeleven!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken