Internationale dag voor de uitroeiing van armoede in Spanje

Internationale dag voor de uitroeiing van armoede in Spanje
Beeld: El Pais

MADRID – Deze donderdag 17 oktober is het de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede waarbij ook in Spanje wordt stilgestaan bij de extreme armoede. Volgens gegevens leven er in Spanje 2,5 miljoen inwoners in ‘pobreza severa’ ofwel extreme armoede wat 5,4% van de bevolking van Spanje is. Het is de eerste keer in drie jaar tijd dat dit aantal is gestegen.

Een kwart van de bevolking (12 miljoen personen) loopt het risico op armoede of sociale uitsluiting. Meer dan de helft van de Spanjaarden heeft daarnaast moeite om financieel het einde van de maand te bereiken.

Miljoenen mensen kunnen deze winter waarschijnlijk geen verwarming aanzetten omdat ze de rekening niet kunnen betalen terwijl ze ook geen vlees, kip of vis kunnen eten en geen geld genoeg hebben voor onvoorziene uitgaven. 

Zelfs het hebben van een baan neemt in veel gevallen de armoede niet weg. Eenoudergezinnen, vrouwen met kinderen en 65-plussers lopen een groter risico op armoede in Spanje.

Volgens een rapport van het Europese netwerk voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting (EAPN) heeft de crisis geen armoede gegenereerd maar heeft deze periode de armoede wel intenser en uitgebreider gemaakt. 

Tussen 2008 en 2014 zijn de armoedecijfers enorm gestegen. Toen begon een langzame daling die in 2018 is vertraagd: de Europese indicator voor armoede en sociale uitsluiting (AROPE) daalt minder dan een half punt, tot 26,1%. Twaalf miljoen mensen leven op de afgrond van armoede.

Het  AROPE-percentage in Spanje is het zevende hoogste van alle landen van de Europese Unie, alleen overtroffen door Bulgarije, Roemenië, Griekenland, Litouwen, Italië en Letland.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

5
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Pedro

Als er vragen zijn bij onwetenden die geen benul hebben van de hedendaagse realiteit. Armoede komt tot stand , o.a. , door en door slechte regeringen in alle vormen. Daar ligt het kern probleem. Corruptie en onderdrukking zijn 1 van de bijwerkingen. De hele bende van zeer luie creaturen die graag zien dat andere voor hun werken. De massa harlekijnen aan vele touwtjes Deze wereld knalt uit elkaar met veel ellende. De rotzooi die veroorzaakt wordt door wapens het besmeurde geld en bizarre lust naar macht etc. Waardeloos en oer primitief. Ziekelijk!

maclaren0@gmail.com

De eerste schuldige en tevens de grootste is EUROPA met al zijn wetten en regeltjes vroeger toen er nog geen europese gemeenschap was zag spanje er totaal anders uit rustiger en vreedzamer eender waar in spanje zie je armoede en tevens de belasting in spanje is sterk gestegen tegen over 10 jaar terug opgelegd door EUROPA hopelijk gaat deze keer de BREXIT erdoor en dan hoop ik dat er veel andere landen volgen en weg met dat smerige vuile hypocriet EUROPA ik heb er niet voor gekozen

martin

Volgens mij was Spanje in de Franco-tijd een derde wereld land. Nu is Spanje een netto ontvanger van EU-gelden. En ik vraag me ook af welke nationale belastingen opgelegd zijn door Europa? Hier heeft de EU nl. niets over te zeggen, de Spaanse overheid bepaalt de tarieven.

Eddy

Vanaf het idiote europa er is gekomen is het echt begonnen met massale armoede en niet alleen in Spanje.En daar bovenop komen dan de miljoenen gelukzoekers die massaal worden binnen gehaald en het probleem van armoede voor de eigen bevolking nog erger maken want die moeten de invoer betalen.

Kuku

Er is zeeeeeeer veel armoede in spanje, dit zijn nog maar de gekende gevallen

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.