Search
menu
Search

Internationale dag voor de uitroeiing van armoede in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Internationale dag voor de uitroeiing van armoede in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Deze donderdag 17 oktober is het de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede waarbij ook in Spanje wordt stilgestaan bij de extreme armoede. Volgens gegevens leven er in Spanje 2,5 miljoen inwoners in ‘pobreza severa’ ofwel extreme armoede wat 5,4% van de bevolking van Spanje is. Het is de eerste keer in drie jaar tijd dat dit aantal is gestegen.

Een kwart van de bevolking (12 miljoen personen) loopt het risico op armoede of sociale uitsluiting. Meer dan de helft van de Spanjaarden heeft daarnaast moeite om financieel het einde van de maand te bereiken.

Miljoenen mensen kunnen deze winter waarschijnlijk geen verwarming aanzetten omdat ze de rekening niet kunnen betalen terwijl ze ook geen vlees, kip of vis kunnen eten en geen geld genoeg hebben voor onvoorziene uitgaven. 

Zelfs het hebben van een baan neemt in veel gevallen de armoede niet weg. Eenoudergezinnen, vrouwen met kinderen en 65-plussers lopen een groter risico op armoede in Spanje.

Volgens een rapport van het Europese netwerk voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting (EAPN) heeft de crisis geen armoede gegenereerd maar heeft deze periode de armoede wel intenser en uitgebreider gemaakt. 

Tussen 2008 en 2014 zijn de armoedecijfers enorm gestegen. Toen begon een langzame daling die in 2018 is vertraagd: de Europese indicator voor armoede en sociale uitsluiting (AROPE) daalt minder dan een half punt, tot 26,1%. Twaalf miljoen mensen leven op de afgrond van armoede.

Het  AROPE-percentage in Spanje is het zevende hoogste van alle landen van de Europese Unie, alleen overtroffen door Bulgarije, Roemenië, Griekenland, Litouwen, Italië en Letland.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?