Aantal veganisten, vegetariërs en flexitariërs met 65 procent gegroeid in Spanje

Aantal veganisten, vegetariërs en flexitariërs met 65 procent gegroeid in Spanje
Beeld: 123rf

Aantal veganisten, vegetariërs en flexitariërs met 65 procent gegroeid in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het aantal Spaanse volwassenen dat zichzelf veganist, vegetariër of flexitariër noemt is enorm gestegen en er zijn nu al 5,1 miljoen 18-plussers die zichzelf zo omschrijven Dat komt overeen met een groei van 65% vergeleken met de cijfers van vier jaar geleden in 2017. Dat blijkt uit de laatste editie van het rapport ‘La Revolución Verde’ (PDF) dat als referentie wordt gebruikt in de landelijke voedingssector en is gepresenteerd door adviesbureau Lantern.

Ter opfrissing: Veganisten (veganos) nemen helemaal geen dierlijke producten, vegetariërs (vegetarianos) eten geen vlees en flexitariërs (flexitarianos) eten op sommige dagen geen vlees. In alledrie de gevallen is het aantal inwoners van Spanje dat zichzelf ‘veggie’ noemt gestegen en in vier jaar tijd steeg dat zelfs met 65% in Spanje.

Uit de gegevens van het onderzoek dat om de twee jaar verschijnt blijkt dat 13% van de volwassenen in Spanje zichzelf ‘veggie’ noemt. In 2019 was dat 9,9% en in 2017 was dat nog 7,9%. Het gaat om 5,1 miljoen personen boven de 18 jaar in Spanje die zich omschrijven als veganisten, vegetariërs en flexitariërs, 1,3 miljoen ‘veggies’ meer dan het jaar daarvoor.

De grootste groep zijn de flexitariërs (sommige dagen geen vlees) met 4,2 miljoen inwoners van Spanje wat 10,2% is. Het aantal vegetariërs (geen vlees) is in Spanje in 2021 met 4,5% gedaald naar 550.000 personen (1,4% van alle inwoners van Spanje) terwijl 315.000 inwoners van Spanje zichzelf omschrijft als veganisten (geen dierlijke producten) wat 60% meer is dan het jaar daarvoor (0,8%) 

Het aantal ‘veggies’ is in twee jaar tijd met 1,3 miljoen personen (+34%) gestegen, een fenomeen dat verklaart kan worden door de corona-pandemie en de verandering van veel gewoonten en gebruiken, ook wat betreft het eten en gezonder leven etc.

Een van de acht vrouwen in Spanje is een ‘veggie’ (13,1%) terwijl het aantal mannelijke ‘veggies’ steeg van 6,8% in 2019 naar 12,9% in 2021. De grootste groep ‘veggies’ is te vinden in de leeftijdsgroep 18 tot en met 34 jaar. De meeste ‘veggies’ wonen in Madrid en Barcelona en andere grote provinciale steden. Maar de grootste stijgingen in een jaar tijd zijn waargenomen in gemeenten met minder dan 100.000 inwoners waar het aantal ‘veggies’ steeg van 8,9% naar 15%.

Daartegenover staat dat 87% van alle volwassen inwoners van Spanje omschreven kan worden als omnivoren (omnivoros) en dus alleseters zijn, 0,8% minder dan in 2019 en 2,6% minder dan in 2017. De redenen om een ‘veggie’ te worden zijn in Spanje niet veel anders dan in andere landen: de eigen gezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid. Bekijk het hele rapport HIER (PDF) in het Spaans.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.