skip to Main Content
Belgische justitie vraagt informatie over de Spaanse gevangenissen vanwege beslissing uitlevering Puigdemont

Belgische justitie vraagt informatie over de Spaanse gevangenissen vanwege beslissing uitlevering Puigdemont

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Belgische justitie heeft de Spaanse rechter Carmen Lamela om informatie gevraagd over de Spaanse gevangenissen. Zij heeft dat verzoek doorgegeven aan Minister Zoido die een uitgebreid rapport naar België heeft gestuurd. België wil die informatie hebben omdat deze vrijdag om 14 uur de Brusselse raadkamer gaat beslissen of zij de afgezette en naar België gevluchte regiopremier Puigdemont uitleveren aan Spanje. Zoals bekend heeft de Spaanse rechter een Europees arrestatiebevel uitgegeven tegen Puigdemont en vier afgezette ministers vanwege een onderzoek naar o.a. opruiing, rebellie en misbruik van publiek geld.

Spanje heeft op donderdag een gedetailleerd rapport naar België gestuurd over de staat van de gevangenissen in Spanje. Zo wil men in België weten hoe groot de cellen zijn, wat de voorzieningen zijn, wat de gevangenen eten en hoe vaak zij dat doen, hoe de hygiene is, hoe vaak de gevangene hun advocaten kunnen zien en hoe de staat van de Spaanse gevangenissen in het algemeen is. Buiten de informatie over de gevangenis wil men in België ook zekerheid hebben dat de verdachten een eerlijk proces kunnen verwachten in Spanje en of men de mensenrechten kan garanderen. Minister Zoido van Binnenlandse Zaken heeft opdracht gegeven om een uitgebreid verslag met allerlei details naar de Brusselse raadkamer te sturen maar geeft ook aan dat alle Spaanse gevangenissen voldoen aan alle Europese eisen omdat Spanje een moderne rechtsstaat is waar de rechten van de mens, zoals in elke democratie, gerespecteerd worden.

Mocht Carles Puigdemont uiteindelijk uitgeleverd worden aan de Spaanse justitie, dan zal de afgezette en internationaal gezochte regiopremier linea recta naar de gevangenis gaan, iets wat bij acht andere ministers ook al gebeurde omdat zij besloten in Spanje te blijven. Dat zal in het geval van de regiopremier de Estremera gevangenis worden, op 70 kilometer van Madrid. Het is niet bekend waar de ex ministers die ook naar België gevlucht zijn naartoe zullen gaan.

Maar eerst zal men in Brussel moeten oordelen over de uitlevering aan Spanje. Over het algemeen gaat men er vanuit dat dit zal gaan gebeuren waarna de advocaten van de Catalaanse politici 24 uur de tijd hebben om in hoger beroep te gaan en waarna alles opnieuw beoordeeld dient te worden en een mogelijke uitlevering aan Spanje tot na de komende autonome verkiezing van 21 december uitgesteld kan worden.

UPDATE: De rechter in België heeft de beslissing over het wel of niet uitleveren aan Spanje uitgesteld tot 4 december.

Volgens de advocaten van Puigdemont en de vier in België verblijvende ministers is absoluut niet bekend welke daden de verdachten precies gepleegd hebben. Er wordt wel gesproken over rebellie, opruiing en misbruik van publiek geld maar nergens staat precies te lezen waar de Catalaanse politici precies van verdacht worden. De advocaten menen dat zij alleen vanwege hun politieke meningen veroordeeld zullen worden en ze tot wel 30 jaar celstraf kunnen krijgen voor hun politieke beslissingen waarvoor zij door het Catalaanse volk op democratische wijze gekozen zijn. De advocaten vinden dan ook dat de raadkamer uitlevering aan Spanje moet weigeren.

Later deze vrijdag zal bekend worden wat de Brusselse raadkamer heeft besloten. Een mogelijke weigering van uitlevering kan eventueel leiden naar een diplomatieke crisis tussen Spanje en België en kan de verstandhouding met de Europese Unie aantasten. Het accepteren van uitlevering kan leiden tot een nieuwe vertraging maar de kans is aanwezig dat dit alleen uitstel is maar geen afstel.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Voor een land dat den belziek wordt genoemd en waar letterlijk ALLES vierkant loopt kan het toch weer niet laten om zich belachelijk te maken.

 2. België zou zich niet moeten bemoeien met deze Spaanse binnenlandse kwestie. Zondermeer Puigdemont uitleveren aan de Spaanse Autoriteiten.

 3. Het gaat er in de kern niet om hoe de toestand van de gevangenissen in Spanje is. Puigdemont heeft weliswaar niet diep nagedacht over zijn onafhankelijkheidswens, en ook heeft hij gehandeld tegen de Spaanse Grondwet, maar om een dergelijke onafhankelijkheidswens (die overigens in dit hele idiote Europa overal aanwezig is) te belonen met een gevangenisstraf van maximaal 30 jaar is er wel over. Het heeft alle schijn van een politiek proces en een politieke afrekening met vrijheidsstrijders, hoe naief die ook zijn. Daarom is een asielaanvraag van Puigdemont in de zin van het Vluchtelingenverdrag nog helemaal niet zo gek. Bedenk daarbij dat 99,8 % van het volk dat Europa binnenkomt met een asielverhaal, de waarheid camoufleert met politieke, etnische, religieuze en anderssoortige vervolgingen in het al dan niet gefingeerde land van herkomst. Het verhaal van Puigdemont is genoegzaam bekend. Geef hem dan onderdak in de zin van het Vluchtelingenverdrag. Zijn verhaal, hoe kinderlijk dan ook, is in ieder geval de waarheid. Daar mogen de IND in Nederland en de Dienst Vreemdelingenzaken in Belgie eens goed naar luisteren, en minder geloof hechten aan die zwamverhalen van onze gevluchte zielepieten.

  1. dat is goed gezegd pepe. hoe onverstandig de catalanen wellicht gehandeld hebben, deze repressie vanuit madrid is absurd . politieke leiders die zoveel durven te offeren van hun prive situatie( 30 jr cel ) verdienen onze support en genade. de vluchtelingen komen hier in west europa voor minder binnen. De standaard politici durven zowiezo niets van hun prive te offeren.

 4. Het zal wel het internationale ‘recht’ zijn dat dit soort vragen door officiële instanties gesteld kunnen en mogen worden aan een ander EU land. Het is bij de konijnen af maar goed, als België daarmee een diplomatieke rel wil risceren dan geef ik nog geen Peseta voor het denken en doen van de ‘diplomaten’ daar. Dat Spanje nog tekst en uitleg geeft aan België geeft aan hoe naïef Madrid is en had moeten aangeven of ze van de konijnen besnuffeld zijn. Dat België niet exact weet wat ons manneke Puig-enzovoort heeft uitgevroten geeft aan dat er waarschijnlijk alleen maar naar de patatzender wordt gekeken daar.

 5. We wachten Puigdemont op met Spaanse, Europese en Catalaanse vlag en in zijn nieuwe hotel kan hij dan weer jarenlang aan de studie.

  1. Nee de belgische justitie staat niet onder invloed van de PP zoals de Spaanse

  2. Nee, maar als iemand als enige argument tegen uitlevering met “mensenrechten” aan komt zette zal de rechter zich daar wel over moeten buigen. En maar goed ook, ik hoor anders Puigdemont al roepen dat de Belgische justitie beïnvloedt wordt door de Spaanse regering…

   Nu kan straks de rechter Puigdemont netjes terugsturen, met argumenten die zijn argumenten van tafel vegen.

  3. spanje is achterlijk tov ons noordelijke europese staten. jij woont er zeker niet dat je dit zegt.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken