skip to Main Content
Kort nieuws rondom het Catalonië conflict (8) *UPDATES*

Kort nieuws rondom het Catalonië conflict (8) *UPDATES*

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Al weken plaatsen we het actuele nieuws over het Catalonië conflict waarbij we proberen deze situatie van alle kanten te bekijken en de actuele Spaanse nieuwsberichten te vertalen naar het Nederlands zodat iedereen die vaak komt in Catalonië of daar woont weet wat er aan de hand is. Hieronder kun je “kort nieuws uit Catalonië” lezen waarbij we de huidige situatie, actualiteiten en nieuwtjes behandelen en in enkele gevallen iets dieper ingaan op een onderwerp in een los artikel.

Laatste update: vrijdag 17 om 12.45 uur // laatste nieuws wordt bovenaan vermeld!

Puigdemont en ministers gaan eten bij Vlaamse N-VA politicus Lorin Parys

De afgezette en naar België gevluchte Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont en vier tevens afgezette ministers zijn de dag voordat zij voor de raadkamer in Brussel moeten verschijnen gezellig op bezoek geweest bij Vlaams parlementslid Lorin Parys van het N-VA. Hijzelf plaatste een foto op Twitter met daarbij het commentaar dat geen politieke maar een vriendschappelijke avond was. Puigdemont heeft in het begin van zijn vlucht naar Brussel nog aangegeven dat hij geen contact had met de Vlaamse afscheidingspartij N-VA maar na 17 dagen verblijf in de Belgische hoofdstad is wel gebleken dat dit wel het geval is. Het feit dat Puigdemont en zijn ministers vrolijk zijn gaan eten bij een Belgische collega terwijl hun collega’s in Spanje in de gevangenis zitten is ook in catalonië niet helemaal god gevallen.

Marta Rovira van ERC zegt dat de Spaanse regering dreigde met “geweld en doden op straat” in Catalonië

Zonder bewijzen te leveren of namen te noemen beschuldigd de nieuwe algemene secretaris van Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Marta Rovira de Spaanse centrale regering van mogelijk “extreem geweld met doden op straat” waarbij iemand, wiens naam niet bekend werd gemaakt door Rovira, gezegd zou hebben dat de Spaanse ordediensten dit keer geen rubberen kogels zouden gebruiken. Volgens Rovira kreeg de inmiddels afgezette Catalaanse regering dit nieuws te horen voordat ze de onafhankelijkheid van Spanje hebben verkondigd. De Spaanse regering zou geen moment twijfelen om “zwaar geweld” in te zetten om de orde te handhaven in Catalonië. Deze aantijgingen aan het adres van de Spaanse regering zijn behoorlijk zwaar en Rovira kan geen enkel bewijs leveren.

Puigdemont zegt dat hij zich vergist heeft in Rajoy omdat hij meende dat deze een dialoog aan zou gaan

In een tv-interview voor de Catalaanse krant El Punt de Avui TV heeft de afgezette en naar België gevluchte regiopremier Carles Puigdemont aangegeven dat hij zich vergist heeft in zijn strategie omdat hij meende dat Mariano Rajoy wel een dialoog zou willen aangaan. Ook meende hij dat de Europese Unie en Verenigde Naties snel de onderdrukking van de Spaanse staat op het Catalaanse volk zouden veroordelen, iets wat niet gebeurd is. Uiteindelijk heeft zijn regering niet doorgezet met het uitroepen van de Catalaanse Republiek omdat ze bang waren dat de Spaanse regering met harde hand zou ingrijpen, zoals op 1 oktober tijdens het referendum, een veronderstelling die voorlopig nergens op gebaseerd is. Verder geeft hij aan dat hij geen vertrouwen heeft in de Spaanse justitie en rechtssysteem maar hoopt dat de Belgische justitie het anders zal zien waardoor hij ooit normaal terug kan keren naar Catalonië. Het invoeren van artikel 155 is in zijn ogen illegaal omdat hij net zoals zijn afgezette regioregering geen enkele wet overtreden heeft overtreden. Puigdemont heeft tevens veel kritiek op de Koning die in zijn toespraak op 3 oktober hard was tegen het Catalaanse volk.

1.000 bedrijven hebben naast hun sociale zetel inmiddels ook de fiscale zetel buiten Catalonië geplaatst

Meer dan 2.470 bedrijven hebben op papier inmiddels de autonome deelstaat Catalonië verlaten, Dat houdt in de meeste gevallen in dat deze bedrijven hun sociale zetel – zeg maar hun postadres – buiten Catalonië hebben geplaatst om mogelijke problemen bij een afscheiding van de regio te voorkomen en hun aandeelhouders gerust te stellen. De Spaanse belastingdienst heeft nu bekend gemaakt dat er tevens 1.000 bedrijven zijn die hun fiscale zetel hebben verhuist naar steden buiten Catalonië. Op dit moment en met de huidige situatie heeft deze verhuizing geen invloed op de belastingen in Catalonië aangezien de belastingen die voortvloeien uit de fiscale zetel al centraal in Madrid werden betaald en niet regionaal in Catalonië. Op het moment van een afscheiding van Spanje heeft het echter wel gevolgen omdat dan 1.000 bedrijven geen belastingen betalen in Catalonië maar in Spanje. Het verhuizen van de fiscale zetel heeft dus geen invloed op de belastingen, werkgelegenheid en het functioneren van een bedrijf maar het is wel vaak een van de eerste tekenen dat een bedrijf helemaal kan verhuizen en dan zijn er wel consequenties. Iets soortgelijks gebeurde in Canada met Quebec waarbij ook veel bedrijven de regio die afscheiding wilde verlieten maar nooit meer terugkwamen en hele bedrijven verhuisden.

Catalaanse separatistische partijen willen nu geen unilaterale afscheiding van Spanje meer

Het lijkt erop dat de Catalaanse separatistische partijen ERC en PDeCAT die samen bij de vorige verkiezingen Junts pel Si vormden ten eerste niet meer met elkaar door dezelfde deur kunnen en dat ze beiden afstand doen van de Catalaanse afscheiding van Spanje. Zowel ERC alsook PDeCAT zeggen nu, slechts weken voor de vervroegde verkiezingen in Catalonië, dat ze de unilaterale afscheiding van Spanje niet meer als doel hebben. Beide partijen scheiden zich af van de anti kapitalistische en extreem linkse CUP partij die nog wel voorstander is van een unilaterale afscheiding van Spanje. Zowel het ERC alsook de PDeCAT willen door overleg met de centrale regering in Madrid komen tot een afgesproken afscheiding (iets wat Madrid nooit zal toelaten) of betere voorwaarden voor Catalonië. De separatistische partijen zien nu in dat er geen meerderheid voor afscheiding was en dat het afscheiden van Spanje zonder akkoord met de Spaanse regering en steun van de europese Unie niet mogelijk is.

Separatistische politici geven aan dat er nooit een Catalaanse Republiek werd verkondigd

Is dit het werk van artikel 155? Is het omdat de politici bang zijn geworden om in de gevangenis te belanden? Is het omdat de de ERC en PDeCAT parlementariërs in Madrid bang zijn hun baan en dus ook hun hoge loon kwijt te raken? Wat de reden dan ook mag zijn, diverse Catalaanse politici beginnen nu aan te geven dat er nooit een Catalaanse Republiek is uitgeroepen en dat dit ook niet mogelijk zou zijn. Volgens de ERC parlementariër Joan Tardà kan er geen sprake zijn van Catalaanse onafhankelijkheid omdat er geen meerderheid van de Catalanen is die dat wil. Volgens Tardà heeft Puigdemont geen Catalaanse Republiek verkondigd omdat hij bang was dat dit zou leiden naar een gewelddadig conflict tussen de Spaanse ordediensten en het Catalaanse volk, in de lijn van de dag van het referendum. Eerder zei de voorzitter van het Catalaanse Parlement Carme Forcadell tegen de rechter al dat zei artikel 155 accepteert en dat er geen Catalaanse Republiek is verkondigt en dat dit meer symbolisch bedoeld was. Deze verklaring staat lijnrecht tegenover eerder uitgesproken berichten van dezelfde Forcadell. Ook de ex regiopremier Artur Mas zegt dat een afscheiding van Spanje op dit moment niet mogelijk is en de afgezette en naar Brussel gevluchte Puigdemont zegt nu dat hij opnieuw overleg wil met de centrale regering en dat de plannen voor afscheiding voorlopig even in de ijskast worden gezet.

Catalaanse afgezette regioregering wilde wellicht dienstplicht invoeren voor een eigen leger met 22.000 soldaten

Volgens in beslag genomen documenten van de ex secretaris Josep Lluis Salvado van de Catalaanse belastingdienst wilde de inmiddels afgezette regioregering een eigen leger om de natie te verdedigen tegen gewapende conflicten. In een document is te lezen dat de nieuwe Catalaanse Republiek een eigen leger moest hebben van 22.000 militairen om zo de nieuwe natie te verdedigen tegen eventuele gewapende conflicten met onder andere buurland Spanje. De afgezette vicepremier Oriol Junqueras, gezien als een van de architecten van het Catalaanse afscheidingsproces, wist dat het een situatie zou zijn die waarschijnlijk niet zou gaan gebeuren maar Catalonië moest op alles voorbereid zijn waarmee Junqueras het conflict tussen Rusland en Oekraïne als voorbeeld aanhaalde. Catalonië zou een leger moeten hebben wat geinspireerd is op landen als Oostenrijk, Denemarken en Zwitserland waarbij er voor elke 100.000 inwoners 250 tot 300 militairen zijn wat voor Catalonië zou betekenen tussen de 18.000 en 22.000 militairen, een zesde deel van de huidige 126.000 militairen in heel Spanje. De vraag was alleen waar deze militairen vandaan moesten komen, of een betaald leger wat teveel geld zou gaan kosten of het invoeren van de dienstplicht wat een negatief effect zou hebben op de Catalaanse maatschappij. Hierover zou in een later stadium over gediscussieerd gaan worden wordt vermeld in het 88 pagina’s tellende rapport wat door de Guardia Civil op 20 september werd onderschept.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 26 reacties
 1. Spanjevandaag: Zijn jullie niet vergeten om de enorme flater van de drie ministers (buitenlandse zaken, defensie en cultuur), om Rusland, zonder bewijzen, te beschuldigen van internetaanvallen? En dat Rajoy dit vandaag terug heeft moeten draaien?
  Of zijn jullie niet geïnteresseerd in artikelen tegen de Spaanse regering?

  1. jawel maar hoeze flater? Zelfs de Europese Unie onderzoekt dit dus het zal ergens op gebasseerd zijn. Ik heb nog niet gelezen dat Rajoy het heeft teruggedraaid. Het gaat niet om artikelen tegen of voor de Spaanse regering, waar komt die beschuldiging dan weer vandaan. Zoek maar eens op PP of Rajoy op SpanjeVandaag en dan zule je meer dan genoeg te lezen hebben 🙂

  2. U moet ook niet alles geloven, zeker niet als de russen erachter zitten.
   Die onzin verhaal over dat Rajoy toe heeft gegeven dat de russen er niet betrokken zijn, is onjuist.
   De volgende nieuws site is van Russische makelij;
   https://actualidad.rt.com/actualidad/255308-moscu-pedir-madrid-pruebas-cataluna
   De interview waar naar verwezen wordt is het volgende:
   http://www.cope.es/noticias/herrera-cope/dificil-probar-que-rusia-ordenara-informacion-falsa-sobre-cataluna_162913
   Dat is niet Rajoy, maar een functionaris van het Nationaal instituut voor cyberbeveiliging.

 2. Spanje is gebaat bij rust, het opkloppen van verhalen die halve waarheden bevatten, is onjuist.
  21December verkiezingen moet de rijen weer sluiten.
  Positief blijven op constructieve afloop.

 3. Jaja, onze Bergpiek maalt niet om een leugentje meer of minder, dat blijkt maar weer eens.
  En dat terwijl er zulke goede restaurants zijn in Brussel.

  1. Tætning of rob, dit is hetzelfde,
   welke leugens?
   u bedoelt die van rajoy toen hij niet meer wist waar het geld was gebleven, hij kon het zich niet meer herinneren op de rechtbank, je bent dat al vergeten zeker net als de rest? geen reactie van u over de fraudeurs van enkele dagen geleden?
   begrijp het wel, zou heel ongepast zijn als je kritiek moet geven op je eigen dievenbende he

   1. Ik geef hier een reactie op het onderwerp. Dat kost u kennelijk moeite. En dat moeilijke Deense woord, waar heeft u het over?

    1. Heb het ook opgezocht maar vind niets wat met dit te maken heeft. Misschien teveel carajillos gedronken?

 4. Geestig…., Marta Rovira is kennelijk een SpanjeVandaag.com volgster…, Jajajaja

  Opmerkelijke timing, zieltjes winnen voor 21-D ? De EAB wordt vandaag inhoudelijk behandelt in Brussel, rookgordijn?
  De dame is blijkbaar goed om verhaaltjes in de wereld te brengen middels de monoloog, maar als het aankomt op dialoog dan is het een compleet leeghoofd.

  Simpele vraag; Hoe gaan jullie de onafhankelijkheid financieren?
  https://www.youtube.com/watch?v=YXcBNS30wqU

  Een (televisie)debat over de onafhankelijkheid:
  https://www.youtube.com/watch?v=Awp6Ag7FmFk

  De ERC is een van de deelnemers van het verspreiden van “Fake” nieuws:
  De raadslid Marta Torrecillas Domenech van ERC, die het slachtoffer speelde van politiegeweld en seksisme;
  https://www.dolcacatalunya.com/2017/10/vea-la-realidad-la-loca-las-tetas-dedos-rotos-patadas-magreos/

  Oriol Amorós met de mededeling dat er een dodelijke slachtoffer is gevallen:
  http://media.e-noticies.com//img/20171002/bulo.jpg

 5. De verklaring van een generaal “… dat de legerkonvooien die al in Catalonië gesignaleerd zijn, voornamelijk materiaal vervoeren voor eventuele troepen die ingezet worden. …” wijst op de intentie om militair in te grijpen. Het gaat hier dus niet over een (verantwoorde) veronderstelling, maar duidelijk over een bedreiging met geweld. Je moet wel van heel slechte wil zijn om dit te ontkennen.

  1. Sorry hoor, maar het is ook nergens op gebasseerd. Het leger staat helemaal niet klaar maar kan wel snel ingrijpen als dat nodig zou moeten zijn. Er is niet om gevraagd en zou ook niet zomaar gaan gebeuren. Tot nu toe is er maar een keer hard op getreden door de politie, te hard, in opdracht van de rechter en zijn er daarna helemaal geen problemen meer geweest met de politie. Geef harde bewijzen van de bedreigingen van geweld van “Spaanse” kant en niet een losstaand artikel. Het is in mijn ogen een smoes om niet door te zetten met iets wat vanaf het begin geen toekomst had, iets wat de catalaanse politici nu ook blijkbaar inzien en vertellen in de media.

   1. Wat is nergens op gebaseerd redactie? De hele situatie is gebaseerd op het feit dat de Catalaanse regering de verkiezingen gewonnen hebben in 09/2015 met als belofte een referendum te houden (niet onafhankelijkheid). Op 1 oktober is er een (illegaal/tegen de Spaanse grondwet) referendum gehouden (dit is geen DUI, maar stemmen of de Catalaanse bevolking wel of niet onafhankelijk wil worden).
    Alles wat hierna is gebeurd is de oorzaak dat alles geëscaleerd is. Een probleem wat politiek opgelost had moeten worden is compleet verkeerd aangepakt.
    Wanneer jullie (redactie) een verkiezingsbelofte die de verkiezingen wint als “smoes” weergeven, dan is dit geen onpartijdig weergeven van de realiteit.

    1. niet als dat referendum illegaal was en tegen de grondwet in Spanje in. Als je dat als politicus weet dan moet je niet doorzetten met alle gevolgen van dien. Ze kunnen wel een verkiezingsbelofte doen maar als dat tegen alle wetten indruist dan is dat niet correct natuurlijk.

    2. Men kan ook stellen dat alles geëscaleerd is VANAF het moment dat men het illegale referendum uitvoerde en NIET van alles wat er daarna gebeurde. Dit noemt men OORZAAK EN GEVOLG!

  2. De laatste maal dat ik die berichtgeving gecontroleerd heb, hadden de Generale staf aangegeven dat er plannen bestonden waarbij het leger KON ingrijpen als het nodig was.

   Nu, je weet toch dat het doel van de generale staf in vredestijd is om plannen te maken bij conflicten zodat men snel kan ingrijpen als het moet. Net zoals er waarschijnlijk plannen zullen bestaan mocht Nederland België binnenvallen of andere absurde toestanden.

   Het bestaan van de plannen betekend niet dat men van plan was werkelijk deze uit te voeren. Iets dat veel mensen nogal snel overkijken. Je zou eens moeten weten hoeveel van die plannen die tot in het absurde bestaan.

   Het is grappig hoe je hoort dat eerste de onafhankelijkheid o zo geldig was in hun ogen met niet eens 50% van de kiezers tot het warm word onder hun gat en dan o wacht … we gaan eindelijk de waarheid zeggen om ons achterste niet te verbranden. Waarschijnlijk dachten ze dat Spanje als een manke hond hun zomaar ging laten doen of wat? Je moet maar eens denken over hoeveel tunnel visie die mannen hadden. Als je in een nest met separatisten zit, ja, dan hoor je enkel wat je wilt horen en denk je idd niet verder.

 6. Tralies ze zouden jij beter achter de tralies zetten jij geeft ook niet op

 7. De catalanen zullen doorzetten met onafhankelijkheid, mocht het nu niet gebeuren….. dan volgend jaar of het jaar erop.
  Er zit een knoop in de draad en deze komt nooit meer goed.
  Bijna 2000 bedrijven hebben catalonia voorlopig verlaten, maar alleen deze week al zijn diverse bedrijven terug gekomen.
  Het is allemaal voor tijdelijk geweest…. maar dit wordt nooit genoemd of openbaar gemaakt.
  Jullie zullen zien….. binnen een jaar zijn ze allemaal terug en sterker dan ooit.
  Er komen nieuwe bedrijven zich vestigen in catalonia o.a. Ikea gaat het grootste distributie centrum openen voor zowel Spanje,
  Portugal en Frankrijk.
  Dit zegt genoeg….. ze hebben vertrouwen de Catalanen.

  1. Het aantal bedrijven die naar Catalonië verhuist is marginaal door al die tumult.
   IKEA had de grond al jaren in bezit, had al plannen om uit te breiden en de bouw was begin dit jaar gestart ruim voor de oproer. Niets te doen met vertrouwen in de separatisten, maar gewoon uit logistieke infra om de producten af te zetten in de Spaanse, Portugese en Zuid Franse markt.

 8. Het verplaatsen van bedrijfszetels buiten Catalunya is maar show : De productie van bijvoorbeeld cava zal altijd ter plaatse blijven en de belastingen worden tot nader order in Madrid gestort .
  De Catalanen kunnen niet loskomen van Spanje : ze krijgen nergens steun .
  Madrid wil dat niet : de melkkoe zou verdwijnen , en Europa is te laf omdat het geen precedenten wil . Probleem is dat de situatie alleen kan ontmijnd worden als de Catalanen meer fiscale autonomie gegund wordt ( zoals de Basken ) en dat ze hun (voor)rechten , – die hen afgenomen zijn door Rajoy – , terugkrijgen .
  Stel dat de separatisten geen meerderheid meer hebben na 21 december , dan moeten de traditionele partijen PP , PSOE , Ciudadanos en Podemos een coalitie vormen : daar gaat veel volk komen naar kijken !

  1. Niks “melkkoe”, de centrale regering bekostigt de salarissen van de (regio)ambtenaren, pensioenen, uitkeringen, infra, EU contributie, et cetera.

   Die separatisten zijn geheel onbetrouwbaar, valt geen (politieke) zaken mee te doen. Ze hebben één enkel doel: scheiden, macht pakken en het Catalaanse volk uithongeren.

   Unionisten gaan de 21D verkiezingen niet winnen, nergens te wereld zullen uiterst rechts tezamen met uiterst rechts een coalitie voren, alleen de separatisten en zie wat het heeft opgeleverd een en al chaos.

   1. Correctie:
    “nergens te wereld zullen uiterst links tezamen met uiterst rechts een coalitie vormen,”

 9. De betrokken personen wel vele jaren vast laten zitten en geen gratie verlenen, want die mensen geven echt niet op.

 10. De PdeCat en ERC zijn natuurlijk enorme draaikonten hier, ben erg benieuwd hoe dit ontvangen wordt door het separatistische deel van de Catalaanse bevolking en wat de gevolgen zullen zijn in de peilingen voor de verkiezingen.
  Voor wat betreft het artikel over het leger: in een uitgelekt document zou gestaan hebben dat de separatistische Catalaanse regering de defensie van Cataluña voor 10 jaar had willen uitbesteden aan een derde land. Als dit waar is zou ik niet kunnen bedenken welk land hier zijn handen aan zou willen branden . Het geeft maar aan hoe ondoordacht alles was. Ja, er was een plan, maar nee, het was totaal onhaalbaar. Dat 2 politieke partijen dat nu voorzichtig lijken in te zien kan gezien worden als voortschrijdend inzicht. Toch ben ik niet optimistisch . Ik denk dat ze links of rechtsom altijd zullen blijven streven naar onafhankelijkheid.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken