skip to Main Content
Spaanse voetbalcompetitie gaat volgend seizoen gebruik maken van de videoscheidsrechter

Spaanse voetbalcompetitie gaat volgend seizoen gebruik maken van de videoscheidsrechter

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VOETBAL – De Spaanse La Liga voetbalcompetitie krijgt er vanaf het seizoen 2018/2019 een nieuwe scheidsrechter bij. De traditionele scheidsrechters kunnen gebruik gaan maken van het zogenaamde Video Assistant Referee (VAR) ofwel de videoscheidsrechter. Dit bevestigde de Spaanse voetbalbond RFEF op donderdag. Spanje voegt zich daarmee in het rijtje waar ook Italië, België en Duitsland dit jaar al zijn toegevoegd.

Binnenkort zal men met het testen van het videosysteem gaan beginnen waarna de scheidsrechters in Spanje gebruik kunnen maken om bij beslissende en twijfelachtige beslissingen gebruik te maken van videobeelden. De Spaanse voetbalbond en vereniging van scheidsrechters zeggen echter wel dat deze videoscheidsrechter enkel en alleen in moeilijke situatie gebruikt zal gaan worden zoals het toebedelen van een strafschop, het bevestigen van een rode kaart, het beoordelen van een twijfelachtig doelpunt of in het geval van een verkeerde identiteit van een speler bij het geven van een kaart. De scheidsrechter bepaalt of een situatie door de videoscheidsrechter beoordeeld wordt. Bij sommige andere sporten kunnen spelers of coaches daarom vragen maar niet bij het voetbal.

Tot op de dag van vandaag gebruikt men sinds het huidige voetbalseizoen alleen in Duitsland en Italië het videoscheidsrechter systeem en hebben andere grote voetbalcompetities zoals Groot Brittannië, Frankrijk, Portugal en Spanje nog niet zo’n systeem. Ook in Nederland en België wordt nog geen gebruik gemaakt van videobeelden om de scheidsrechters bij te staan om de juiste beslissingen te nemen. In Nederland gebeurt dit overigens wel in het bekertoernooi maar dus niet in de eredivisie wat wel het geval is in België.

De videoscheidsrechter of videoassistent is een official die de scheidsrechter assisteert en op diens verzoek beslissingen opnieuw beoordeelt met behulp van camerabeelden. De videoscheidsrechter is een volledig gekwalificeerde scheidsrechter. Hij bevindt zich op een locatie buiten het speelveld en staat via een radio in verbinding met de scheidsrechter. Bij veel sporten zoals ijshockey (1991), rugby (1996), cricket (2001), tennis (2002), hockey (2009), volleybal (2012) wordt al langer gewerkt met videotechnologie. Sinds het seizoen 2016/2017 wordt er ook in het voetbal met videoscheidsrechters geëxperimenteerd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. heel normaal dat ze dit invoeren, veel fouten kunnen daarmee gecorrigeerd worden, alleen is het maar te hopen dat ze het beter zien dan in belgie en nederland, daar hebben ze er nogal flink naast gezeten.

  2. foutje in het artikel in Belgie en Nederland wordt wel al gebruik gemaakt van de VAR. In Belgie is dat bij 2 wedstrijden per speeldag.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken