skip to Main Content
Dit zijn de koudste plaatsen van Spanje
Freepik

Dit zijn de koudste plaatsen van Spanje

MADRID – Veel mensen denken bij Spanje alleen maar aan zon en strand tijdens de vakantiemaanden maar Spanje is groter dan alleen de toeristengebieden langs de Middellandse Zee. Het kan behoorlijk koud worden in Spanje waarbij op sommige plaatsen het kwik tot wel meer dan 30 graden onder nul daalt. Daarnaast valt er op veel plaatsen heel veel sneeuw, iets wat ook wel logisch is aangezien Spanje een van de meest bergachtige landen van Europa is.

Veel Nederlanders en Belgen die naar Spanje komen op vakantie of besloten hebben in dit land te gaan wonen, kiezen doorgaans voor de meer toeristische en warmere gebieden aan de Middellandse Zee of op een van de eilanden. Men komt immers voor het lekkere weer naar Spanje waarbij de zon en de aangename temperaturen het hele jaar door een belangrijke factor zijn.

Inwoners van Spanje hebben echter niet altijd het geluk om te kunnen kiezen waar ze willen wonen en er zijn gebieden waar het in de zomer aangenaam weer is maar in de winter ontzettend koud kan worden. De winter begint officieel op 21 december en eindigt ergens rond 20 maart maar veel plaatsen in Spanje hebben lang daarvoor al te maken met lage temperaturen. Daarom hieronder een overzicht van de 10 koudste steden van Spanje … bbbrrr.

Torre de Cabdella (Catalonië)

De laagste temperatuur ooit in Spanje werd gedurende de winter van 1956 gemeten in de gemeente Torre de Cabdella in de provincie Lleida in Catalonië. Op 2 februari daalde het kwik hier naar maar liefst -32 graden bij het stuwmeer Estangento. Officieel is dit dus de koudste plaats van Spanje. Torre de Cabdella is op 1.075 meter hoogte gelegen.

Calamocha (Aragon)

Als tweede op de lijst van koudste plaatsen in Spanje staat het op 884 meter hoge gelegen dorp Calamocha in de provincie Teruel, Aragón. Hier daalde op 17 december 1963 het kwik naar -30 graden. Ook tegenwoordig is het nog erg koud in dit dorp maar de ruim 4.500 inwoners zijn er elk jaar weer op voorbereid en zouden het klimaat niet willen inruilen voor iets anders, althans dat zeggen ze.

Molina de Aragón (Castilla la Mancha)

Het dorp Molina de Aragón ligt niet zoals de naam doet vermoeden in de deelstaat Aragón maar in Castilla La Mancha, in de provincie Guadalajara. Op 28 januari 1953 daalde het kwik hier naar -28,2 graden waarmee dit op 1.065 hoge dorp officieel het derde koudste dorp van Spanje is.

Avila (Castilla y Léon)

De stad Ávila in Castilla y León heeft een mooi oude centrum en is prachtig ommuurd met een middeleeuwse stadsmuur met 87 halfronde torens. Avila heeft de pech om de hoogst gelegen stad van Spanje te zijn op 1.127 meter hoogte. Deze hoogte heeft ervoor gezorgd dat het in februari 1945 maar liefst -27,6 graden werd.

Reinosa (Cantabrië)

Het dorp Reinosa is te vinden in de deelstaat en provincie Cantabrië, aan de Atlantische Oceaan. Het dorp ligt op een hoogte van 855 meter nabij de Picos de Europa. Op 4 januari 1971 werd het in dit dorp -24,6 graden, goed voor een vierde plaats op de lijst van koudste plaatsen in Spanje.

Dit zijn de koudste plaatsen van Spanje
123rf

Albacete (Castilla la Mancha)

De in Castilla la Mancha gelegen stad Albacete met ruim 170.000 inwoners ligt op een hoogte van slechts 682 meter maar het kan hier erg koud worden. De inwoners zijn er inmiddels wel gewend aan de lage temperaturen in de wintermaanden maar in januari 1971 daalde het kwik bij het vliegveld Los Llanos tot -24 graden.

Burgos (Castilla y Léon)

Buiten het feit dat de stad Burgos een van de mooiere steden van Spanje is en het plein met de kathedraal een plaatje zijn, is de stad in castilla y León tevens een van de koudste steden van Spanje. De stad Burgos ligt op 860 meter hoogte wat er voor zorgde dat men in het jaar 1971 een temperatuur registreerde van -22 graden.

Teruel (Aragon)

De stad Teruel in de deelstaat Aragon is wonderschoon om te bezoeken en er zijn veel gebouwen te zien die in de mudéjar stijl zijn gebouwd. Teruel kun je echter het beste in de zomer bezoeken want dan is het daar aangenaam weer maar in de winter is het er ijzig koud. In januari 1945 werd er hier een temperatuur gemeten van -22 graden, erg koud dus.

Vitoria (Pais Vasco)

De stad Vitoria (of in het Baskisch Gasteiz) is de hoofdstad van de deelstaat Pais Vasco of Baskenland. Als je van plan bent om deze stad te bezoeken is het verstandig om dat goed voorbereid te doen want het kan in de winter goed koud worden in Vitoria. De laagste temperatuur ooit werd gemeten op Kerstdag 25 december 1962 toen het kwik daalde naar -21 graden.

Salamanca (Castilla y Léon)

De stad Salamanca is zeer bijzonder en absoluut een bezoekje waard tijdens een rondreis door Spanje. Salamanca is tevens bekend als studentenstad en jaarlijks komen er duizenden buitenlanders naar de stad in castilla y Léon om de Spaanse taal te leren. Veel van hen doen dat heel verstandig in de zomer (al kan het dan erg warm zijn) maar er zijn er ook die kiezen voor de koude wintermaanden, zij moeten dus goed voorbereid zijn want het kan ontzettend koud zijn in Salamanca. De laagste temperatuur ooit werd hier gemeten in februari 1963 toen het kwik daalde naar -20 graden.

De lijst gaat nog verder maar met deze tien steden en dorpen hebben wij van de redactie het al erg koud gekregen. Het zijn zeker niet de meest populaire plaatsen voor de buitenlanders om te gaan wonen en te genieten van het aangename klimaat maar het zijn wel mooie plaatsen om eens te bezoeken.

Even ter vergelijking

Even kort om temperaturen te vergelijken. De laagste temperatuur ooit gemeten in Barcelona was -6,8 graden op 4 januari 1893. In Valencia was de laagste temperatuur ooit -7,2 graden op 11 februari 1956, in Alicante -4,6 graden op 12 februari 1956, in Murcia -5,5 graden op 18 januari 1871 en in Almería 0,2 graden op 9 februari 1935 en meer recent 0,1 graden op 27 januari 2005. In Málaga stad daalde het kwik op 4 februari 1954 naar -2,8 graden en in Sevilla naar -5,5 graden op 12 februari 1956. De laagste temperatuur ooit gemeten in de hoofdstad van Spanje Madrid was -14,8 graden op 5 februari 1963.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken