menu: rubrieken, zoeken & meer

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (57)

123rf
Beeld: 123rf

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (57)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit keer zijn het korte berichten over de coronavirus crisis in Spanje.

Corona-Update: 13.159 nieuwe positieven en 435 corona-doden in 24 uur tijd

MADRID – Op 17 november kwamen er in 24 uur tijd 13.159 nieuwe positief geteste personen bij en overleden er het afgelopen etmaal 435 personen in Spanje. Daarmee is het totaal aantal positief geteste en geregistreerde personen sinds aanvang van de corona-crisis gestegen naar 1.510.023 positieven. Het totaal aantal sterfgevallen is gestegen naar 41.688. Er liggen op dit moment 20.007 patiënten met Covid-19 in ziekenhuizen waarvan 3.127 op de intensive care terwijl 2.420 patiënten de afgelopen 24 uur ziekenhuizen konden verlaten. Lees de officiële cijfers HIER (PDF).

Regionale lockdown Valencia regio wordt wellicht verlengd tot 9 december

VALENCIA – Sinds 31 oktober is de Valencia regio met de provincies ALicante, Valencia en Castellón op slot met een regionale lockdown. Dat betekent dat niemand de autonome regio in en uit mag reizen, op enkele uitzonderingen na. Tussen de provincies en gemeenten binnen de autonome regio zelf mag men wel overal komen. De huidige regionale lockdown eindigt vrijdag 20 november om 12 uur ‘s middags maar de kans is groot dat deze verlengd gaat worden tot woensdag 9 december. Mocht dat deze week door de regionale premier Ximo Puig bevestigd worden dan zal dat de derde verlenging zijn sinds 31 oktober. De eerste regionale lockdown was van 31 oktober tot 7 november en daarna 7 tot 13 november.

Alles over de verplichte negatieve PCR-test om Spanje binnen te komen

MADRID – Lees hier een overzicht over de regels voor wat betreft de verplichting om een negatieve PCR-test te hebben om vanuit Nederland en België (risicolanden) naar Spanje te reizen vanaf 23 november. LEES VERDER

Vanaf 23 november de-escalatie in Catalonië: horeca voor 30% open

BARCELONA – De regionale lockdown en diverse andere corona-maatregelen in de autonome regio Catalonië eindigen op maandag 23 november en daarom wordt er gezocht naar een manier om weer naar het ‘normale leven’ terug te keren. Dat wil de regionale overheid doen door middel van een de-escalatie in vier fasen van elk 2 weken. De eerste fase zou betekenen dat de horeca eindelijk weer open mag maar slechts gedeeltelijk voor 30% zowel binnen als buiten. Musea, bioscopen en theaters mogen open voor 50% terwijl. De regionale lockdown en de lokale lockdowns in de gemeenten (alleen in de weekenden) blijven nog gehandhaafd tot 7 december. Vanaf 7 tot 21 december zou fase 2 moeten beginnen, op 21 december tot 4 januari fase 3 en vanaf 4 januari fase 4.

Cantabrië verlengd de regionale lockdown tot 2 december

SANTANDER – De regionale premier Miguel Angel Revilla van de autonome regio Cantabrië heeft aangekondigd dat de regionale lockdown voor de regio verlengd wordt tot woensdag 2 december. Naast de regionale lockdown verlenging worden ook de lokdale lockdowns in de 102 gemeenten in Cantabrië verlengd. Dat wil dus zeggen dat niemand de autonome regio in en uit mag reizen én dat alle inwoners binnen de eigen gemeente moeten blijven. Er geldt geen thuisblijfplicht maar de inwoners wordt wel aangeraden zoveel mogelijk thuis te blijven.

BTW/IVA op mondkapjes is verlaagd in Spanje

MADRID – De ministerraad heeft op dinsdag tijdens de wekelijkse zitting de btw/iva op niet herbruikbare chirurgische mondkapjes verlaagd van 21% naar 4%. Daardoor moeten in de theorie de mondkapjes die door de Spaanse Volksgezondheid worden aangeraden voor dagelijks gebruik goedkoper worden. Op maandag werd ook al de maximumprijs voor dit type mondkapje verlaagd van 0,96 euro naar 0,72 euro maar dat was met de btw/iva van 21%. De btw/iva verlaging voor de chirurgische mondkapjes geldt niet voor altijd maar voorlopig tot 31 december 2021.

Regionale lockdown Navarra is verlengd maar horeca mag eerder open

PAMPLONA – De regionale overheid van de autonome regio Navarra  heeft opnieuw de regionale lockdown verlengd. Deze zal doorgaan tot 18 december maar er komen wel wat wijzigingen wat betreft de horeca. Zo mogen bars en restaurants waarschijnlijk als de verbeteringen wat betreft geïnfecteerde mensen en ziekenhuisopnames blijft verbeteren al op 26 november hun terrassen openen. Later op 2 december mogen dan bars en restaurants ook binnen open gaan maar met een gereduceerde capaciteit aan mensen. De avondklok tussen 23.00 en 6.00 uur blijft ook gehandhaafd tot 18 december.

Madrid regio en Catalonië willen antigeentests in apotheken

MADRID/BARCELONA – Beide autonome regio’s willen dat ze toestemming krijgen om antigeentests te laten uitvoeren in de apotheken. Volgens de regionale premiers van de Madrid regio en Catalonië is het personeel van de ‘farmacias’ capabel genoeg om deze corona-tests uit te voeren en de resultaten te delen met de regionale autoriteiten. Op deze manier zouden er snel en goedkoop massale tests kunnen plaatsvinden om de verspreiding van het coronavirus in te perken. Maar het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid wil geen toestemming geven. De reden daarvoor is dat er veel meer bij komt kijken om gezond, veilig en gecontroleerd corona-tests uit te voeren. Het personeel van de apotheken kan sneller besmet raken, er is geen controle op besmette mensen die naar de apotheek gaan en de resultaten van deze sneltests zijn nog niet te vertrouwen. De regionale premier Diaz Ayuso is niet blij met de negatieve reactie van de minister van Volksgezondheid en heeft opnieuw besloten een brief te sturen naar de president van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen. Op de vorige brief heeft Ayuso nooit antwoord gekregen.