menu: rubrieken, zoeken & meer

60-plussers en zorgpersoneel krijgen ook derde ‘boosterprik’ in Spanje

60-plussers en zorgpersoneel krijgen ook derde ‘boosterprik’ in Spanje
Beeld: Freepik

60-plussers en zorgpersoneel krijgen ook derde ‘boosterprik’ in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje zijn op woensdag 17 november bijna 3 miljoen derde ‘boosterprikken’ gezet bij 70-plussers en kwetsbare personen. Maar de Spaanse premier heeft tijdens zijn bezoek aan Turkije aangekondigd dat alle 60-plussers en het zorgpersoneel ook een derde ‘boosterprik’ krijgen.

Het gaat om een leeftijdsgroep van 60 tot en met 69 jaar wat meer dan vijf miljoen inwoners van Spanje zijn. 98% van deze leeftijdsgroep is op dit moment volledig gevaccineerd met twee prikken. De grootste groep personen in deze leeftijdsgroep heeft het AstraZeneca-vaccin gekregen maar de derde prik zal van het Pfizer- of Moderna-vaccin zijn.

Deze beslissing om de vaccinatie van de derde ‘boosterprik’ uit te breiden naar alle 60-plussers en het zorgpersoneel, is op woensdag tijdens de wekelijkse bijeenkomst tussen het Ministerie van Volksgezondheid en de regionale gezondheidsdiensten genomen.

De derde corona-prik geldt op dit moment (nog) niet voor iedereen vanaf 12 jaar maar voor bepaalde groepen personen. Daarbij gaat het tot nu toe om de 70-plussers; bewoners van bejaardencentra; mensen met een zeer hoog risico en kwetsbare personen met een ernstige afweerstoornis en bij personen die net een transplantatie gehad hebben of kanker-, nier- en dialysepatiënten etc. en personen die gevaccineerd zijn met het Janssen-vaccin (een prik).

Corona-prikken

Op woensdag is volgens de informatie van het Ministerie van Volksgezondheid het aantal volledig gevaccineerden personen gestegen naar 37.487.833 mensen met twee prikken (een prik in geval van het Janssen-vaccin), dat is 89% als gekeken wordt naar inwoners van Spanje van 12 jaar en ouder en 79% als gekeken wordt naar alle 47.450.795 inwoners (dus ook die onder de 12 jaar). 

Er zijn 38.177.685 mensen die gedeeltelijk gevaccineerd zijn met een prik, 90,6% als gekeken wordt naar inwoners van Spanje van 12 jaar en ouder en 80,5% als gekeken wordt naar alle 47.450.795 inwoners. 

Er zijn daarnaast inmiddels ook 2.904.255 personen die een derde ‘boosterprik’ hebben ontvangen. Sinds 25 oktober krijgen alle 70-plussers een derde dosis. Ook kwetsbare personen krijgen een derde ‘boosterprik’ van Pfizer of Moderna in Spanje. Dat aantal zal dus binnenkort snel gaan stijgen als men begint met het ‘boosterprikken’ van 60-plussers en zorgpersoneel.