menu: rubrieken, zoeken & meer

Baskenland vraagt rechter om invoering coronapas in horeca, welke regio volgt in Spanje?

Baskenland vraagt rechter om invoering coronapas in horeca, welke regio volgt in Spanje?
Beeld: Europa Press

Baskenland vraagt rechter om invoering coronapas in horeca, welke regio volgt in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De corona/incidentie begint ook in Spanje weer te stijgen en staat nu op 88 besmettingen per 100.000 inwoners in 14 dagen tijd. Men verwacht dat het aantal besmettingen zal blijven stijgen en dus beginnen diverse regionale overheden in Spanje maatregelen te nemen. De Valencia regio bestudeert de invoering van de coronapas terwijl het Baskenland dat aan de rechter heeft gevraagd. Maar welke andere regio’s volgen met nieuwe corona-maatregelen?

We hebben er al vaak over geschreven maar in heel Spanje gelden nog steeds twee belangrijke corona-maatregelen: mondkapje verplicht in de buitenlucht als de 1,5 meter niet gehandhaafd kan worden, mondkapje overal binnen verplicht en de anderhalve meter afstand bewaren. Maar ondanks deze basisregels gaat het toch ook in Spanje weer langzaam de verkeerde kant op.

Daarom beginnen de regionale overheden maatregelen te nemen maar er wordt nog niet gediscussieerd over de 2G of 3G of zelfs 1G maatregelen. En dat komt omdat er slechts vier regio’s zijn, Catalonië, Galicië, Balearen en Cantabrië, waar de coronas verplicht is in de nachthoreca (dus niet de normale horeca zoals bars, restaurants en terrassen). In alle andere autonome regels geldt nog geen coronapas maar dat kan veranderen.

In Baskenland heeft men formeel aan de rechter gevraagd om de coronapas verplicht te stellen in de nachthoreca, bars en restaurants. Ook in de Valencia regio heeft de regionale premier aangegeven na te denken over de invoering van de coronapas maar het is nog niet bekend waar. Ook in Navarra en Castilië en León wil men wellicht een coronapas invoeren.

In Catalonië wil men een uitbreiding van het gebruik van de coronapas buiten alleen de nachthoreca terwijl men in Galicië wil dat de coronapas verplicht wordt om ziekenhuizen binnen te komen.