Spanje is voorstander van Europese defensiemacht dat weer een stapje dichterbij is

Spanje is voorstander van Europese defensiemacht dat weer een stapje dichterbij is
Beeld: EU-battlegroup / Defensiekrant

Spanje is voorstander van Europese defensiemacht dat weer een stapje dichterbij is

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Europese Unie (EU) bestudeert de oprichting van een Europese defensiemacht die de snelle interventie met maximaal 5.000 militairen in noodsituaties mogelijk moet maken. De Ministers van Defensie van de 27 EU-lidstaten hebben groen licht gegeven aan het voorstel van Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid en veiligheid Josep Borrell.

Terwijl er al eerder een wake-up call was in de EU vanwege de kritieke situatie in Afghanistan speelt dat nu weer tijdens de migratiecrisis op de grens tussen Polen en Wit-Rusland wat tevens de grens is met de Europese Unie. daarom zijn de 27 Ministers van Defensie het eens geworden over dat de creatie van een Europese defensiemacht onderzocht moet worden. De definitieve goedkeuring staat echter niet gepland voor maart 2022.

Volgens de Spanjaard Josep Borrell wil de Europese Commissie een expeditieleger van 50.000 manschappen. De plannen voor een Europees leger of een Europese defensiemacht doen al veel langer de ronde in Brussel maar zijn nogal omstreden. Daarom stonden eerst ook lang niet alle EU-lidstaten achter de plannen maar Spanje was net zoals Italië, Frankrijk en Duitsland altijd al een voorstander van zo’n Europese defensiemacht. 

Op dit moment bestaat er al een Europese troepenmacht maar het commando over deze manschappen is elk half jaar in handen van andere lidstaten. Het gaat om zogenaamde EU-battlegroups die direct wereldwijd kunnen worden ingezet voor missies van 30 tot 120 dagen. De Europese gevechtseenheden moeten binnen 10 dagen inzetbaar zijn in een gebied binnen een straal van 6.000 kilometer om Brussel. Sinds de oprichting in 2007 zijn de eenheden nog niet in actie gekomen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.