Search
menu
Search

Spaanse Partij voor de Dieren PACMA verandert logo en partijnaam

Spaanse Partij voor de Dieren PACMA verandert logo en partijnaam
Beeld: PACMA / web & Canva

Spaanse Partij voor de Dieren PACMA verandert logo en partijnaam

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De politieke partij ‘Partido Animalista Contra el Maltrato Animal’ staat bekend als de Spaanse versie van de Partij voor de Dieren en doet het bij elke verkiezingen iets beter. Maar voor de landelijke, maar ook gemeentelijk verkiezingen in 2023, heeft de politieke partij, die niet alleen opkomt voor het recht van de dieren, maar ook voor het milieu, besloten de naam en het logo te veranderen.

De Spaanse PACMA heeft geen politieke vertegenwoordiging in het Parlement in Spanje, maar het scheelt niet veel wat betreft stemmen. Om nieuwe kiezers aan te trekken, heeft PACMA besloten de partijnaam te veranderen van ‘Partido Animalista Contra el Maltrato Animal’ naar ‘Partido Animalista Con el Medio Ambiente’. Wat betreft de afkorting PACMA verandert er dus niets want de MA blijft hetzelfde, van ‘Maltrato Animal’ naar ‘Medio Ambiente’.  

De essentie van de partij zal niet veranderen en de politici zullen de rechten van alle dieren blijven verdedigen en blijven opkomen voor het milieu net als de natuur in Spanje. De frisse wind in het logo, de partijkleuren en de naam van de partij, komen op een moment dat PACA bijna 20 jaar bestaat. Het is de tweede keer in 20 jaar tijd dat de partij haar naam aanpast.

“Groen, krachtig, capabel, veeleisend en anders”, zo wordt de politieke partij gedefinieerd die volgens de barometer van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) op de zevende plaats staat met meeste stemmen en met de 1,5 procent in de schatting van stemmen. Bij de laatste landelijke verkiezingen in november 2019, kreeg PACMA opnieuw niet genoeg stemmen om een vertegenwoordiging te hebben in het parlement met 0,95% (226.469 stemmen) want dat moet 1% zijn. 

PACMA

De Partido Animalista Contra el Maltrato Animal (PACMA) kan vergeleken worden met de Nederlandse en Belgische Partij voor de Dieren. De politieke partij werd in 2003 opgericht om de rechten van dieren te vertegenwoordigen en de mishandeling van dieren tegen te gaan of te stoppen. De secretaris-generaal is Laura Duarte Domínguez terwijl Silvia Barquera Nogales de partijvoorzitster is.

PACMA werd oorspronkelijk opgericht met de naam ‘Partido Antitaurino Contra el Maltrato Animal’ waarbij een duidelijke verwijzing in de naam was tegen het stierenvechten en de mishandeling van de Spaanse sieren (antitaurino). Deze naam werd echter in 2011 aangepast en het woord Antitaurino werd vervangen door Animalista omdat men nu niet alleen meer opkomt tegen de mishandeling van stieren, maar tegen elke vorm van dierenmishandeling in Spanje.

PACMA is bij lange na niet de grootste partij in Spanje, maar langzaamaan begint de politieke secretaris-partij kiezers te trekken en het aantal Spanjaarden die voor PACMA hun stem uitbrengt, begint te groeien. PACMA heeft in sommige autonome regio’s al een vertegenwoordiging in de gemeenteraad, maar de partij wist in 2019 bij de Europese verkiezingen net niet genoeg stemmen te krijgen. Het aantal personen die op PACMA stemt is sinds 2003 aan het stijgen waarbij er een kans is dat de Partij voor de Dieren dit keer misschien wel een vertegenwoordiging zal hebben in het Spaanse parlement.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?