183-dagen regeling kan zangeres Shakira duur komen te staan in Spanje

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

183-dagen regeling kan zangeres Shakira duur komen te staan in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Zoals velen weten heeft de Colombiaanse zangeres Shakira een relatie met de FC Barcelona verdediger Gerard Piqué en woont het stel samen met hun kinderen het merendeel van het jaar in Barcelona. Shakira is echter een buitenlandse en dient zich net zoals iedereen aan de regels te houden, ook wat betreft het betalen van belastingen.

De Spaanse belastingdienst zegt nu dat de zangeres meer dagen in Spanje gewoond heeft dan wat zij heeft opgegeven en dus moet Shakira nog een achterstallige belastingschuld van 14,5 miljoen betalen, geld dat ze volgens de Hacienda Pública (belastingdienst) gefraudeerd heeft.

Het hele belastingfraude schandaal draait om de zogenaamde 183-dagenregeling. Dit wil zeggen dat als iemand langer dan 183 dagen (6 maanden) in Spanje verblijft men als een resident (residente extranjero) of ingezetene wordt gezien. Dat houdt in dat iemand na 6 maanden zowel een juridisch resident (ondergeschikt aan de Spaanse wetgeving) alsook een fiscaal resident (ondergeschikt aan de Spaanse belastingplicht) wordt.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: 183-dagenregeling in Spanje [/su_note]

Volgens de Spaanse belastingdienst woonde Shakira tussen 2012 en 2014 langer dan 183 dagen aaneengesloten in Spanje en dus is ze belastingplichtig. Shakira zegt echter dat ze die jaren meer buiten Spanje woonde vanwege optredens etc. dan in Spanje. Volgens de Spaanse belastinginspecteurs heeft Shakira haar verblijf geprobeerd te verdoezelen. Vanaf 2015 is de situatie echter anders geworden en werd Shakira officieel resident in Spanje.

De Spaanse belastingdienst zegt dat Shakira inderdaad in die jaren naar het buitenland is gegaan maar dat was sporadisch waarna ze weer terugkeerde naar Barcelona waar ze aaneengesloten periodes doorbracht die langer waren dan 6 maanden (183 dagen). Via een ingewikkeld systeem van offshore accounts in belastingparadijzen (waaronder ook Nederland) werd haar geld naar het buitenland gestuurd om zo het betalen van belastingen in Spanje te voorkomen.

Eerder dit jaar in februari heeft Shakira al 20 miljoen euro aan de Spaanse belastingdienst betaald om zo openstaande rekeningen af te betalen. De zangeres zegt dan ook dat ze tot de laatste cent die ze verschuldigd was heeft betaald en accepteert niet dat ze als voorbeeld gebruikt wordt door de Spaanse belastingdienst om anderen bang te maken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.