183-dagen regeling kan zangeres Shakira duur komen te staan in Spanje

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Zoals velen weten heeft de Colombiaanse zangeres Shakira een relatie met de FC Barcelona verdediger Gerard Piqué en woont het stel samen met hun kinderen het merendeel van het jaar in Barcelona. Shakira is echter een buitenlandse en dient zich net zoals iedereen aan de regels te houden, ook wat betreft het betalen van belastingen.

De Spaanse belastingdienst zegt nu dat de zangeres meer dagen in Spanje gewoond heeft dan wat zij heeft opgegeven en dus moet Shakira nog een achterstallige belastingschuld van 14,5 miljoen betalen, geld dat ze volgens de Hacienda Pública (belastingdienst) gefraudeerd heeft.

Het hele belastingfraude schandaal draait om de zogenaamde 183-dagenregeling. Dit wil zeggen dat als iemand langer dan 183 dagen (6 maanden) in Spanje verblijft men als een resident (residente extranjero) of ingezetene wordt gezien. Dat houdt in dat iemand na 6 maanden zowel een juridisch resident (ondergeschikt aan de Spaanse wetgeving) alsook een fiscaal resident (ondergeschikt aan de Spaanse belastingplicht) wordt.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: 183-dagenregeling in Spanje[/su_note]

Volgens de Spaanse belastingdienst woonde Shakira tussen 2012 en 2014 langer dan 183 dagen aaneengesloten in Spanje en dus is ze belastingplichtig. Shakira zegt echter dat ze die jaren meer buiten Spanje woonde vanwege optredens etc. dan in Spanje. Volgens de Spaanse belastinginspecteurs heeft Shakira haar verblijf geprobeerd te verdoezelen. Vanaf 2015 is de situatie echter anders geworden en werd Shakira officieel resident in Spanje.

De Spaanse belastingdienst zegt dat Shakira inderdaad in die jaren naar het buitenland is gegaan maar dat was sporadisch waarna ze weer terugkeerde naar Barcelona waar ze aaneengesloten periodes doorbracht die langer waren dan 6 maanden (183 dagen). Via een ingewikkeld systeem van offshore accounts in belastingparadijzen (waaronder ook Nederland) werd haar geld naar het buitenland gestuurd om zo het betalen van belastingen in Spanje te voorkomen.

Eerder dit jaar in februari heeft Shakira al 20 miljoen euro aan de Spaanse belastingdienst betaald om zo openstaande rekeningen af te betalen. De zangeres zegt dan ook dat ze tot de laatste cent die ze verschuldigd was heeft betaald en accepteert niet dat ze als voorbeeld gebruikt wordt door de Spaanse belastingdienst om anderen bang te maken.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

20
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
15 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
cenpvanlijden@hotmail.com

Het kan ook nog anders. Ik woon het hele jaar als gepensioneerde in Spanje en zou dus in Spanje belasting moeten betalen over mijn inkomen. Echter als rijksambtenaar betaal ik belasting over mijn pensioen in Nederland en belasting over mijn AOW in Spanje. Aftrekposten zoals ziektekosten (boven een bepaald bedrag) en rente over mijn hypotheek voor mijn woning in Spanje (Geen huis meer in Nederland) mocht ik tot 2015 opgeven bij de belasting in Nederland. Per 1 jan 2015 ben ik KBB er (Kwalitatief Belastingbetalende Buitenlander) en mag ik deze posten niet meer in Nederland opbrengen omdat niet 90% van… Lees verder »

Rob

Ja, eerder is met DE het verdrag in die zin aangepast . Pensioenen worden nu altijd in NL belast. Maar in Spanje zijn niet gek natuurlijk. Dat gaat ze anders heel veel geld kosten. Ik hoop dan ook dat Spanje zijn poot stijf houdt.

Ramon

Ach ja hacienda. Tussen Nederland en Spanje is er al 30 jaar geen nieuw belastingverdrag getekend. Dus bijvoorbeeld is er nog steeds geen verrekening mbt succesierechten en schenkingen. Zo kun je afhankelijk van de situatie 2 keer betalen.

Hugo Van Sintruyen

Geldt die 183 dagen regeling ook voor gepensioneerden die in Spanje verblijven maar belastingplichtig zijn in België?

Anton74

Geldt voor iedereen (behalve dan uitzonderingssituaties zoals C.L.S. meldt). Diplomaten e.d. zal vast ook anders zijn.

Juan74

Er zijn meer uitzonderingen Anton.
Maar dat zijn er teveel om hier even op te noemen.

Miel

Toch ook het vermelden waard is het feit dat je via die 183 dagen regel (eenmalig) geld kunt besparen. Als je van België (misschien ook Holland) naar Spanje verhuist doe je dat best in de tweede helft van het jaar. In België word je in dat geval slechts proportioneel belast in functie van de maanden dat je er gewoond hebt, in Spanje betaal je dan voor dat bepaald jaar géén belastingen. Voor sommigen misschien goed om weten.

Anton74

Wel opletten dat het andersom wel anders kan uitpakken. Als je van Spanje naar een ander land verhuist dan betaal je hier in dat verhuisjaar een ‘flat tax’ van ik dacht 24% over je Spaans inkomen, zonder aftrekposten of vrije voet, dus vanaf de eerste euro.

Miel

Ook als je verhuist tijdens de eerste helft van het jaar ?
“…Daar waar je meer dan 183 dagen per jaar verblijft is je fiscale woonland…” is dus niet correct ? Of begrijp ik dat verkeerd ?

PeterH

Als ze je maar van je geld kunnen beroven die spanjaarden, enkel dan zijn ze gelukkig.

Juan74

Tja, de Spaanse belastingdienst. Net als zoveel Spaanse instellingen, respecteren die nog altijd niet alle Europese wetten en ook niet de internationale belastingverdragen en moet je als individu daar tegen ten strijde trekken. Als het gaat om iemands persoonlijke wereldinkomen, dan mogen ze hun zegje doen. Ben je resident hier, dan moet je belasting in Spanje betalen over je persoonlijke wereldinkomen. Maar als je bedrijven hebt in het buitenland, dan dient je bedrijf gewoon de belasting in het land te voldoen waar dat bedrijf gevestigd is. Daar kan geen Spaanse belastingdienst wat aan doen, want dat heeft niets met de… Lees verder »

Rob

Weet jij Juan 74, hoe dat zit met die 183 dagenregel? Als je meer dan 183 dagen in een jaar in Spanje zat, ben je dan voor dat hele jaar belastingplichtig in Spanje of is dat naar rato van het verblijf?

Laurens

De 183 dagen regeling is er voor bedoeld om de discussie van het “wonen” te voorkomen. Normaal gesproken wordt de fiscale woonplaats bepaald aan de hand van de feiten en omstandigheden. Dat geldt voor natuurlijke personen en voor rechtspersonen. Als je voldoet aan dat criterium, dan ben je het hele jaar fiscaal resident. De 183-dagen regeling luidt als volgt: De meeste belastingverdragen bepalen dat het werkland van de werknemer het recht heeft belasting te heffen over het loon dat de werknemer daar verdient. Hierop is 1 uitzondering: het woonland van de werknemer heeft het recht om belasting te heffen als… Lees verder »

Anton74

Het is wel qua uitleg wat te vereenvoudigen: Daar waar je meer dan 183 dagen per jaar verblijft is je fiscale woonland. Mocht dit niet te bepalen zijn (bijv. je woont voor 1/3 in Belgie, 1/3 in Nederland en 1/3 in Spanje, dan geldt als fiscaal land daar waar je een huis bezit. Mocht je in meerdere lander een huis hebben dan wordt naar je inkomen gekeken en geldt als fiscaal land daar waar het grootste deel van je inkomen vandaan komt. In het geval van Shakira wordt gezegd dat ze langer dan 183 hier verbleef zonder dat te melden… Lees verder »

Juan74

Hey Rob, als je alle reacties hier leest, dan kan je zien wat er telt en geldt. Echter, iedereen spreekt hier steeds over het persoonlijke inkomen en nog wat juridische termen. Als ik even simpel kijk naar hoe een artiest als Shakira haar inkomen verdient, dan zou ze wellicht een deel niet op naam van haar als persoon hoeven ontvangen. Zoals ik eerder zei, de Spaanse belastingdienst stelt al heel snel dat alles dat een artiest of sporter of ander bekend persoon, verdient, dat dit allemaal inkomen is op naam van die persoon. Dat is natuurlijk wel heel erg makkelijk… Lees verder »

Juan74

Anton over die 183 dagen en of zij inderdaad in Spanje is verbleven, dat is nu de vraag waar het kennelijk om gaat. Het is nu aan de belastingdienst om dat te bewijzen. Maar alleen al door de zaak aan te spannen, gaat de dame in kwestie meewerken. Dat toont haar goede wil, maar of het ook zo is dat de belastingdienst het daadwerkelijk bij het rechte eind heeft, dat is nog maar de vraag. Omdat zij bekend is, gaan kranten er bovenop duiken en is iemand al veroordeeld voor de zaak begonnen is. Zij gaat betalen om geen slechte… Lees verder »

Laurens

Klopt, is altijd simpel uit te leggen. Wat ik vaak zie dat “men” het vrijwel altijd alleen over de 183 dagen heeft en niet alle andere omstandigheden van het geval. En dan ineens blijkt de uitleg van de 183 dagen regeling een stuk ingewikkelder. De kern blijft immers waar iemand fiscaal woont. En dan kun je gaan tellen of dat 183 dagen of meer is. Toen ik bij de Nederlandse belastingdienst werkte heb ik regelmatig met dit bijltje gehakt. De uitleg van de feiten en omstandigheden is niet altijd even makkelijk. Zeker dit geval van Shakira gaan weer behoorlijk wat… Lees verder »

Rein Reijseger

Het gaat hier ook om haar wereldinkomen. Kennelijk verblijft zij meer dan 183 dagen in Spanje. Zij zal daarom dat inkomen op haar Spaanse belastingaangifte op moeten geven. Mocht daar inkomen bijzitten dat ook in een ander land belast wordt, dan zal zij dat in haar belastingaangifte in Spanje op moeten geven. Als er tussen Spanje en enig ander land waar zij inkomen geniet, een verdrag is dat dubbele heffing tegengaat, dan vindt er heffing of in Spanje of in dat andere land plaats. Is er geen verdrag, dan heeft Spanje sowieso het recht om over dat deel van het… Lees verder »

Juan74

Helemaal eens met je opmerking over die slechte adviseurs.
Dat zie je bij veel van de voetballers ook, ze komen in de problemen doordat hun adviseurs het niet goed hebben opgezet, althans, dat maak ik op uit de stukken die ik gelezen heb en de vonnissen die er gedaan zijn.
En dan verdien je zoveel geld en heb je niet de juiste mensen om je heen, dat is ergens ook suf heh

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.