De ‘paga extra’ of de vakantiegeld betaling in december in Spanje

De 'paga extra' of de vakantiegeld betaling in december in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Tussen 20 en 25 december krijgt het merendeel van de Spaanse arbeiders de ‘paga extra’ uitbetaald. Dit is een recht voor alle werknemers en iets dat al sinds 1947 in de Spaanse wet geregeld is. In Spanje was dat vroeger één extra week aan loon maar tegenwoordig is dit een maandloon, een extraatje dat is meegenomen in deze dure feestmaand.

Het is voor de meeste werkenden in Spanje een hele verademing als ze tegen het einde van december de extra betaling of vakantiegeld krijgen uitbetaald. Of dit geld tegenwoordig wel voor een vakantie gebruikt wordt is nog maar de vraag maar het extra loon is altijd welkom.

In artikel 31 van de ‘Estatuto de los trabajadores’ staat dat werknemers in Spanje recht hebben op twee extra betalingen per jaar. Een daarvan vindt normaal gesproken plaats in de laatste week van juni of eerste week van juli terwijl de tweede ‘paga extra’ plaatsvindt tussen 20 en 25 december, afhankelijk van de cao tussen werknemers en werkgevers.

In Spanje is het wettelijk geregeld dat de ‘paga extra’ gelijkstaat aan een maand loon ofwel 30 dagen loon, ter waarde van het maandloon dat een werknemer ontvangt en dat in principe nooit minder mag zijn dan het wettelijk vastgestelde minimumloon (in 2019 is dat 900 euro).

De hoogte van de vakantiegeld betaling is echter via cao’s en collectieve arbeidsafspraken door vakbonden geregeld in Spanje. Er kunnen dus uitzonderingen zijn op de algemeen geldende regel. In sommige gevallen kan afgesproken worden dat de ‘paga extra’ elke maand gedeeltelijk betaald wordt (12e en 14e maand).

LEESTIP: De ‘paga extra’ betaling in juni in Spanje

Spanje heeft twee extra betalingen, een rond de Kersttijd (paga extra de navidad) tussen 20 en 25 december en een in de tweede week van juni of in sommige gevallen de tweede week van juli (paga extra de verano).

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
9 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ze krijgen dus wat extra geld? Ook lang niet iedereen volgens mij. Maar ze benutten nog altijd vooral de credit card in December en voor de Reyes. Daarna is het 3 maanden niet al te veel kunnen uitgeven omdat velen de credit card eens per 3 maanden betalen en dus in April of zelfs al in Maart de klos zijn met een extra grote betaling. De horeca zit ook dat na de Reyes het aardig stil wordt overal tot April of Mei daarna gaat men weer iets meer uitgeven. Let maar eens op in de horeca maar ook in winkels… Lees verder »

ik woon en werk al 15jaar in tenerife….ik ben nu 8 jaar zelfstandig maar daarvoor altijd met kontrakt fulltime gewerkt mijn loon was 830 euro netto..maar ik heb nooit een extra maand loon gekregen…

leidraad zou mijn inziens zijn: “wat is belastingtechnisch het voordeligst. Twee extra (grote) bedragen in een kalenderjaar of in een jaar geleidelijk verdeelt over iedere maand.

daar is helemaal geen verschil tussen, bij de belastingberekening wordt alles samen geteld, en de belasting op berekend. vakantiegeld wordt hetzelfde behandeld als loon/wedde.

De extra’s pagas in Spanje worden steeds minder, dit heeft toen des tijds Franco ingevoerd, ivm de arm moede in Spanje.
Tegenwoordig zijn bijna alle Spaanse contracten
(contractos basura) incl de pagas…. dus voor veel mensen in Spanje is dit verleden tijd.
Tegenwoordig is dit niet meer verplicht!!!

Dat maakt dus niets uit Nicolás. Je betaald belasting namelijk over wat je per jaar verdiend. Of dat in één keer wordt bijgeschreven of in vele kleine termijnen maakt voor het volledige jaar belastbare inkomen dus niet uit.

Het is eigenlijk geen “paga extra” want het jaarsalaris wordt van tevoren bepaald bij een nieuw contract. Het daarna delen door 14 geeft twee “pagas extra”, en zoals iedereen weet betaal je (helaas) meer belasting over deze “extra” betalingen. Het idee is dus een beetje achterhaald in het Spanje van nu. Het belangrijkste is uiteraard om je jaarsalaris op niveau te hebben, de rest zijn details.

Wij hebben ook 14 keer dus krijg je in Juni een extra en in December een extra. De belasting krijg je terug via je jaarlijkse opgave. Wij krijgen altijd een flink bedrag terug van de belasting een bedrag dat hoger is dan het maand loon. Een paga extra is voor mij toch echt een extra betaling bovenop je loon maar dat krijgt bijna niemand in Spanje.

Beste Leo,
Mag ik vragen in welke inkomsten categorie je/jullie zitten? En ben je autónomo of in loondienst?
Wij doen het op dit moment van alleen het loon van mijn vrouw. En volgens een berekening van een belasting specialist moeten we ca iets meer dan 1100€ gaan betalen volgend jaar.
Nu snap ik dat het er ook aan ligt of het bedrijf de bruto netto goed toepast. Maar vind dit vrij fors tegenover meestal 0 betalen of geld toe krijgen.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.