Inwoners van Spanje zien veel nepnieuws maar controleren dat vaak niet

Inwoners van Spanje zien veel nepnieuws maar controleren dat vaak niet
Beeld: Canva

Inwoners van Spanje zien veel nepnieuws maar controleren dat vaak niet

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Zeker tijdens een corona-pandemie is het aantal nepnieuws of Fake News berichten op met name social media websites en apps zoals Facebook, Twitter etc. enorm gestegen. Volgens Eurostat staat Nederland zelfs helemaal bovenaan de lijst van landen waar het meeste nepnieuws te lezen is maar waar ook het meest gecontroleerd wordt met 45% van de groep inwoners tussen 16 en 74 jaar. In Spanje is dat percentage 28% en in België 31%.

In 2021 zag 47% van alle mensen van 16-74 jaar in de Europese Unie (EU) in de 3 maanden voorafgaand aan de enquête van Eurostat onware of twijfelachtige informatie op nieuwswebsites of sociale media. Slechts ongeveer een kwart (23%) van de mensen controleerde echter de waarheid van de informatie of inhoud. 

Het aandeel mensen van 16-74 jaar dat in de afgelopen 3 maanden informatie op online nieuwssites of sociale media heeft geverifieerd, was het grootst in Nederland (45%), gevolgd door Luxemburg (41%), Ierland (39%), Zweden (36%), Finland (34%), België (31%), Slowakije (29% en Spanje (28%). Het kleinste aandeel werd echter geregistreerd in Litouwen (11%), gevolgd door Roemenië (12%) en Polen (16%). 

Volgens de gegevens van Eurostat heeft 67% van de Nederlanders van 16-74 jaar nepnieuws gezien en controleerde 45% dat op waarheid en zocht 42% naar de bron van dat nieuws. In Spanje heeft 55% nepnieuws gezien, controleerde 28% dat fake news en zocht 26% naar de bron van dat nieuws. In België was dat 52% dat nepnieuws heeft gezien, 31% dat dit controleerde en 27% dat naar de bron van dat nieuws heeft gezocht.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.