Komt het Europees digitaal coronacertificaat om te reizen binnen de EU in gevaar?

Komt het Europees digitaal coronacertificaat om te reizen binnen de EU in gevaar?
Beeld: Canva

Komt het Europees digitaal coronacertificaat om te reizen binnen de EU in gevaar?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op donderdag zijn de leiders van de 27 EU-lidstaten bijeen gekomen om onder andere te discussiëren over het reizen binnen de grenzen van de Europese Unie ten tijde van de corona-pandemie, zeker nu de Omicron-variant een steeds grotere ‘bedreiging’ vormt. De EU-leiders hebben afgesproken dat ze geen extra restricties opleggen voor inwoners van de 27 EU-landen die binnen de EU willen reizen. 

En daarbij rijst toch ook de vraag, komt het Europees digitaal coronacertificaat dat op 1 juli 2020 van start ging in gevaar of niet? Er zijn immers diverse landen zoals Portugal, Italië en Griekenland die ook van volledig gevaccineerden een coronatest eisen terwijl niet-gevaccineerden een coronatest moeten hebben en zoals in Italië in quarantaine moeten. Maar het doel van het Europees digitaal coronacertificaat was nu net om voor volledig gevaccineerden de coronatest achterwege te laten en het vrije verkeer mogelijk te maken.

Maar de Omicron-variant heeft gezorgd voor extra waakzaamheid bij de EU-lidstaten waarvan er dus sommige zijn die extra aangescherpte maatregelen nemen, ook voor  volledig gevaccineerden en dat was niet de afspraak. Maar op donderdag hebben de 27 EU-leiders afgesproken dat er geen verdere restricties voor het reizen binnen de EU komen.

De Spaanse premier Pedro Sánchez klaagde over het gebrek aan coördinatie bij het toepassen van beperkingen aan de grenzen van EU-lidstaten. Er worden teveel unilaterae maatregel genomen zonder overleg met andere EU-landen waardoor het vrije verkeer binnen de Europese Unie in gevaar komt, aldus Sánchez. In Spanje zijn (nog) geen extra maatregelen genomen en is het voor alle Eu-inwoners mogelijk om met het Europees digitaal coronacertificaat het land binnen te komen, gevaccineerd, genezen of getest. 

Voorlopig komt het Europees digitaal coronacertificaat dus niet in gevaar en zal dat nog gewoon te gebruiken zijn. De vraag is echter of de landen die al extra maatregelen hebben genomen voor volledig gevaccineerden deze nu ook terugdraaien of niet. Daarbij gaat het om Portugal, Italië en Griekenland terwijl alle 65-plussers sinds 15 december een boosterprik moeten hebben gehad om in Frankrijk o.a. de horeca binnen te mogen.

Maar wat gaat er gebeuren na 30 juni 2022? Het Europees digitaal coronacertificaat werd immers vanaf 1 juli 2021 voor een periode van 12 maanden in gebruik genomen. Wordt het gebruik van het Europees corona-bewijs verlengd of niet? Lees HIER in ons eerder verschenen artikel meer over.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.