menu: rubrieken, zoeken & meer

Komt het Europees digitaal coronacertificaat om te reizen binnen de EU in gevaar?

Komt het Europees digitaal coronacertificaat om te reizen binnen de EU in gevaar?
Beeld: Canva

Komt het Europees digitaal coronacertificaat om te reizen binnen de EU in gevaar?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op donderdag zijn de leiders van de 27 EU-lidstaten bijeen gekomen om onder andere te discussiëren over het reizen binnen de grenzen van de Europese Unie ten tijde van de corona-pandemie, zeker nu de Omicron-variant een steeds grotere ‘bedreiging’ vormt. De EU-leiders hebben afgesproken dat ze geen extra restricties opleggen voor inwoners van de 27 EU-landen die binnen de EU willen reizen. 

En daarbij rijst toch ook de vraag, komt het Europees digitaal coronacertificaat dat op 1 juli 2020 van start ging in gevaar of niet? Er zijn immers diverse landen zoals Portugal, Italië en Griekenland die ook van volledig gevaccineerden een coronatest eisen terwijl niet-gevaccineerden een coronatest moeten hebben en zoals in Italië in quarantaine moeten. Maar het doel van het Europees digitaal coronacertificaat was nu net om voor volledig gevaccineerden de coronatest achterwege te laten en het vrije verkeer mogelijk te maken.

Maar de Omicron-variant heeft gezorgd voor extra waakzaamheid bij de EU-lidstaten waarvan er dus sommige zijn die extra aangescherpte maatregelen nemen, ook voor  volledig gevaccineerden en dat was niet de afspraak. Maar op donderdag hebben de 27 EU-leiders afgesproken dat er geen verdere restricties voor het reizen binnen de EU komen.

De Spaanse premier Pedro Sánchez klaagde over het gebrek aan coördinatie bij het toepassen van beperkingen aan de grenzen van EU-lidstaten. Er worden teveel unilaterae maatregel genomen zonder overleg met andere EU-landen waardoor het vrije verkeer binnen de Europese Unie in gevaar komt, aldus Sánchez. In Spanje zijn (nog) geen extra maatregelen genomen en is het voor alle Eu-inwoners mogelijk om met het Europees digitaal coronacertificaat het land binnen te komen, gevaccineerd, genezen of getest. 

Voorlopig komt het Europees digitaal coronacertificaat dus niet in gevaar en zal dat nog gewoon te gebruiken zijn. De vraag is echter of de landen die al extra maatregelen hebben genomen voor volledig gevaccineerden deze nu ook terugdraaien of niet. Daarbij gaat het om Portugal, Italië en Griekenland terwijl alle 65-plussers sinds 15 december een boosterprik moeten hebben gehad om in Frankrijk o.a. de horeca binnen te mogen.

Maar wat gaat er gebeuren na 30 juni 2022? Het Europees digitaal coronacertificaat werd immers vanaf 1 juli 2021 voor een periode van 12 maanden in gebruik genomen. Wordt het gebruik van het Europees corona-bewijs verlengd of niet? Lees HIER in ons eerder verschenen artikel meer over.