Search
menu
Search

Ondanks corona toch enorm druk bij Spanje’s populairste lotenverkoper in Madrid

Ondanks corona toch enorm druk bij Spanje’s populairste lotenverkoper in Madrid
Beeld: @albertopgimenez / twitter

Ondanks corona toch enorm druk bij Spanje’s populairste lotenverkoper in Madrid

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Degene die rond kersttijd wel eens in Madrid is geweest en door de calle del Carmen straat is gelopen heeft zich waarschijnlijk verbaast over de lange rij wachtende mensen. Er staan soms kilometerslange rijen mensen geduldig te wachten om een kerstlot voor de El Gordo loterij te kopen bij slechts een zaak: Doña Manolita. En ondanks de corona-crisis, de mondkapjesplicht en de social distance is die rij dit jaar, net zoals in 2020, niet veel anders dan normaal.

Doña Manolita is al meer dan 100 jaar de referentie als het gaat om het verkopen van kerstloten voor de El Gordo loterij. Elk jaar weer komen er duizenden mensen naar de lotenverkoper waarbij dit niet uit alleen inwoners uit Madrid zijn of Spanjaarden uit andere regio’s in Spanje maar de laatste jaren ook steeds meer buitenlanders.

En of er nou een pandemie heerts of Spanje en de wereld, dat maakt de gelovigen niets uit want de rijen zijn ook dit tweede corona-jaar net zo lang als elk ander normaal jaar. Dat wel, de wachtende gokkers dragen hun mondkapjes en men probeert de anderhalve meter afstand aan te houden maar ja … als je niet oppast schier er zo iemand voor je in de rij dus het is meer een flexibele anderhalve meter geworden.

Wie en wat

Doña Manolita is lotenverkoper nummer 67 gelegen in Madrid en wellicht wel de bekendste lotenverkoper (administración de lotería) van Spanje. Manuela de Pablo opende in 1904 samen met haar drie zussen de zaak die naar Manuela genoemd werd, vandaar Doña Manolita.

Het duurde niet lang of Doña Manolita werd bekend omdat er meerdere prijzen vielen op loten die bij deze lotenverkoper gekocht werden, met name bij studenten van de Universidad Central de Madrid. De naamsbekendheid groeide tot buiten de stad Madrid en Doña Manolita kreeg al snel landelijke bekendheid als de plaats om een kerstlot te kopen voor de Sorteo Extraordinario de Navidad ofwel El Gordo.

Doña Manolita is nu zo bekend dat als er op tv gesproken wordt over de kerstloterij men bijna altijd opnamen maakt bij de bekendste lotenverkoper van Madrid en Spanje.

Leuk detail is dat pal naast de bekendste lotenverkoper van Spanje een vestiging is gelegen van een van de bekendste winkels uit Nederland: de HEMA. Dus tijdens een volgend bezoek in Madrid kun je naast een “winnend” lot ook stroopwafels kopen bij de HEMA.

Spanje’s populairste lotenverkoper Doña Manolita in Madrid
Beeld: Archieffoto
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?