Slechts 15 procent Spaanse jongeren is geëmancipeerd (zelfstandig), het laagste percentage van de afgelopen 20 jaar

Slechts 15 procent Spaanse jongeren is geëmancipeerd, het laagste percentage van de afgelopen 20 jaar
Beeld: Canva

Slechts 15 procent Spaanse jongeren is geëmancipeerd (zelfstandig), het laagste percentage van de afgelopen 20 jaar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Volgens een studie die werd uitgevoerd onder jongeren van 16 tot en met 29 jaar is slechts 14,9% geëmancipeerd ofwel zelfstandig in Spanje. Dat is het laagste percentage sinds maar liefst 1998, de vorige eeuw dus. Het gaat om de resultaten van een studie die werd uitgevoerd in het eerste halfjaar van 2021 waaruit blijkt dat de ‘emancipación’ of zelfstandigheid in Spanje onder jongeren met 2,4% gedaald is.

De studie werd uitgevoerd door het Observatorio de Emancipación del Consejo de la Juventud. Daaruit blijkt dat slechts 1,5 van de 10 jongeren van 16 tot en met 29 jaar zelfstandig is wat het laagste percentage is sinds meer dan twintig jaar. De zelfstandigheid bij vrouwen is met 2% gedaald naar 17,8% gemiddeld terwijl dat bij de mannen ongeveer gelijk is gebleven met 12,2%.

De mate van zelfstandigheid heeft zeker te maken met de hoge werkloosheid aangezien Spanje het hoogste werkloosheidspercentage onder jongeren heeft binnen de Europese Unie met 38,4%. Een andere reden kan zijn dat de salarissen veel lager zijn dan in andere landen waardoor jongeren geen huur kan betalen. Gemiddeld moet iemand 81,9% van zijn/haar salaris uitgeven aan de huur van een appartement van 29,3 vierkante meter, aldus de studie. Zelfs het delen van een appartement is al te duur voor veel jongeren in Spanje.

Maar ook de culturele verschillen met andere landen zullen van invloed zijn op de mate van zelfstandigheid. Volgens de gegevens van Eurostat van augustus dit jaar gaat een gemiddelde inwoner van Spanje pas op een leeftijd van 29,8 jaar uit huis. Dat is 12,3 jaar later is dan in Zweden waar de jeugd op een leeftijd van 17,5 jaar reeds het ouderlijk nest verlaat. Nederlandse jongeren gaan op een gemiddelde leeftijd van 24,3 jaar het huis uit terwijl dat in België gemiddeld 25,5 jaar is, zoals we HIER al schreven.

Als gekeken wordt naar de autonome regio’s dan ligt het zelfstandigheidspercentage boven het Spaanse gemiddelde (14,9%) in Extremadura (16,8%), Aragón (16,4%), Madrid (16,2%), Catalonië (16,2%) Balearen (16,2%), Murcia (15,8%), Galicië (15,2%) en Baskenland (15,1%). Onder het nationale gemiddelde bevinden zich Castilië en León (14,7%), Canarische Eilanden (14,5%), Asturië (13,9%), Navarra (13,8%), de Valencia regio (13,7%), Cantabrië (13,5%) en Castilla-La Mancha (10,9%).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.