[manual_taxonomy taxonomy="category" terms="algemeen,andalusie,barcelona,catalonie,costa-almeria,costa-blanca "]

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

List item
List item
List item

Spaanse verkeerspolitie verscherpt controles op alcohol en drugs tijdens de feestdagen

Spaanse verkeerspolitie verscherpt controles op alcohol en drugs tijdens de feestdagen
beeld: @DGTes / X

De Spaanse verkeersdienst DGT is deze week gestart met een landelijke campagne om rijden onder invloed van en te bestrijden. Van 16 tot en met 22 december zal de , samen met lokale politieagenten, op diverse wegen en in stedelijke gebieden controles uitvoeren. Dit gebeurt op willekeurige momenten en locaties, met extra aandacht voor plekken in de buurt van restaurants, bars en discotheken.

Het doel van deze actie is duidelijk: het verminderen van ongevallen die worden veroorzaakt door bestuurders onder invloed. De DGT benadrukt dat de enige veilige alcoholpromillage 0,0% is. Uit gegevens blijkt dat in 2023 alcohol betrokken was bij 26% van de fatale verkeersongelukken, waarbij meer dan de helft van de omgekomen bestuurders positief testte op alcohol, drugs of medicatie.

Volgens Francisco José Ruiz Boada, adjunct-directeur Mobiliteit en Technologie van de DGT, vergroten alcohol en drugs het risico op ongelukken zelfs al bij minimale consumptie. “Elke hoeveelheid alcohol verhoogt het gevaar, zowel voor de bestuurder als voor anderen op de weg,” aldus Ruiz Boada. In 2023 werden 260 dodelijke ongevallen geregistreerd waarbij alcohol een rol speelde.

Hij benadrukt dat het vermijden van alcoholconsumptie cruciaal is voor de verkeersveiligheid, zeker tijdens de , een periode waarin sociale bijeenkomsten en feestelijkheden volop plaatsvinden.

Hoewel de bewustwording over de risico’s van rijden onder invloed de afgelopen jaren is toegenomen, laten de cijfers zien dat er nog steeds veel werk te doen is. De DGT richt zich met name op en beginnende bestuurders, voor wie een alcoholpromillage van 0,0% wettelijk verplicht is.

Met deze campagne hoopt de DGT het aantal ongevallen verder terug te dringen en veilige wegen te waarborgen voor iedereen. Bestuurders worden opgeroepen om verstandig met hun verantwoordelijkheid om te gaan en alternatieven te zoeken voor vervoer als ze alcohol of drugs hebben gebruikt.