skip to Main Content

Spanje wil geld ophalen via banken

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Spanje vervangt twee geplande veilingen van staatsobligaties door een plaatsing via een bankenconsortium. Volgens welingelichte bronnen zou de uitgifte bij de banken zowat 20 basispunten meer rente bieden dan de lopende obligatie die in oktober 2020 afloopt, en die een rendement biedt van 4,85%.

De Spaanse rentevoeten worden scherp in de gaten gehouden door de financiële markten en de Europese politici. Er wordt immers gevreesd dat Spanje onder vuur kan komen te liggen op de obligatiemarkt, omdat heel wat beleggers vrezen dat het land zijn schulden niet correct zal kunnen afbetalen. De premie tegenover de Duitse tienjaarsrente loopt vandaag weer op, van 230 tot 236 basispunten.

De verkoop via het bankenconsortium vervangt twee veilingen die gepland waren op 20 januari, van obligaties met looptijden tot 2020 en 2024. Spanje hoopt met de uitgifte zowat 5 miljard euro op te halen.

Het bankenconsortium bestaat uit Barclays Capital, BBVA, BNP Paribas, Citigroup, Banco Santander SA en Société Générale, aldus de Spaanse bronnen.

Zekerheid

De methode om schulden te plaatsen via een bankenconsortium laat overheden toe om de rentevoet op voorhand in overleg vast te leggen, en biedt dus meer zekerheid dan een openbare veiling. Nadeel is wel dat de betaalde rente dan wat hoger kan liggen dan men op de markt zou moeten bieden.

Toch is het de vraag of dit nieuws de markten zal kalmeren. Sommige analisten denken dat het als een signaal zal worden gezien dat de betrokken landen weinig vertrouwen hebben in de markt, en dat het op die manier de onrust op de markt nog zal aanwakkeren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend