skip to Main Content
Politie aanwezigheid in Catalonië tijdens het illegale referendum heeft 87 miljoen euro gekost

Politie aanwezigheid in Catalonië tijdens het illegale referendum heeft 87 miljoen euro gekost

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Tijdens een verhoor van de minister van Binnenlandse Zaken Juan Ignacio Zoido in het Spaanse Senaat is bekend gemaakt wat de kosten waren van het sturen van duizenden politieagenten naar Catalonië om tijdens het illegale referendum van 1 oktober 2017 de orde te handhaven. De kosten van het sturen van de extra Policía Nacional en Guardia Civil agenten heeft de burgers in Spanje 87 miljoen euro gekost.

De minister heeft het optreden van de agenten van de nationale politie geprezen maar daarbij gaf hij wel aan dat het politieoptreden op de dag van het illegale referendum zelf te betreuren was. Excuses worden niet aangeboden omdat de agenten professioneel hebben opgetreden om zo min mogelijk mensen bij hun acties te betrekken. Helaas was het optreden van de Catalaanse Mossos d’Esquadra politie dusdanig passief dat de agenten van de Policía Nacional en Guardia Civil genoodzaakt waren om fel op te treden, aldus de minister.

De minister vindt het jammer dat het zover heeft moeten komen dat de politie op sommige plaatsen harder dan normaal moest optreden maar dat is mede te danken aan de laksheid van de Catalaanse politie en de oproep van de Catalaanse separatistische partijen en verenigingen ANC en Omnium om de stemlokalen te bezetten en menselijke ketens te vormen.

Volgens de minister troffen de agenten op sommige plaatsen honderden tot duizenden mensen (inclusief minderjarigen) aan die stemlokalen blokkeerden en zo meededen met het onwettelijk gedrag van de verantwoordelijke politici. Dit terwijl men wist dat de politie in opdracht van de rechter al het referendum materiaal in beslag moest nemen en dus confrontaties onvermijdelijk waren. De agenten moesten in opdracht van de rechters hun orders uitvoeren en de Spaanse grondwet beschermen.

Zoido zegt dat er tussen 30 september en 2 oktober 6.000 extra agenten van beide nationale politiemachten naar Catalonië zijn gestuurd. Dit aantal agenten kwam boven op de reeds in Catalonië aanwezige 3.500 agenten van de Policía Nacional en Guardia Civil. Gemiddeld waren er volgens de minister gedurende diverse weken zo’n 4.500 extra agenten in Catalonië aanwezig.

De hele operatie heeft de Spaanse regering 87 miljoen euro gekost. Daarbij moet men nog de geschatte schade van de door de separatisten verwoeste auto’s van de Guardia Civil op 20 september optellen wat een 150.000 euro extra is.

De Catalaanse PDeCAT partij heeft in een Twitterbericht gemeld dat het optreden van de politie, naast de meer dan 1.000 gewonden, ook 314.000 euro aan schade hebben veroorzaakt. Het gaat dan om schade aan stemlokalen zoals openbare plaatsen en schoolgebouwen. Volgens de politieke partij was er vor 174.000 euro schade in Barcelona, 75.000 euro in Girona, 35.000 euro in Tarragona en 30.000 in Lleida.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. De Spaanse overheden hebben – naar nu blijkt = inderdaad boter op het hoofd. Verwachtten zij nou ECHT dat de Catalaanse politie de zijde van Spanje zou kiezen ???

  DOM !!!!!

  1. En wie betalen die Catalaanse agenten?
   Precies, de rest van Spanje via de belastingen, mogen die gasten ook hun werk gewoon doen heh….

   En kennelijk hadden ze er al rekening mee gehouden, anders sturen ze niet extra agenten. Maar je mist het punt volledig. Door het illegale gedrag van de heren en dames politici, meer bepaald de Separatisten en hun leiders, heeft alleen dit ons allemaal al 87 miljoen euro gekost. Ik zou het die Puigdemont en zijn trawanten cent voor cent terug laten betalen!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken