Belastingdruk op Europese salarissen vergeleken

Belastingdruk op Europese salarissen vergeleken
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Wie verdient het meeste en wie houdt het meeste of minste over? Een brutosalaris dat in een contract staat kan dan soms wel hoog zijn, dat houdt niet in dat iemand dat bedrag ook daadwerkelijk krijgt want de belastingdienst neemt een flinke hap in dat salaris, dat hoeven we natuurlijk niet uit te leggen. Maar wat zijn de landen waar men netto het meeste overhoudt?

Naast de belastingen die men heft gaan er ook sociale premies van een bruto salaris af waarna men een netto salaris overhoudt, het bedrag dat iemand daadwerkelijk op de bankrekening krijgt gestort elke maand.

Per land verschillen de tarieven voor inkomstenbelasting nogal en in een land waar het bruto loon erg hoog kan zijn, kan de belastingdruk ook giga-hoog zijn waardoor men onder de streep minder overhoudt om van te leven. In de meeste landen geldt een progressief belastingstelsel waarbij men een hoger tarief betaalt naarmate het salaris hoger is.

Uit een artikel van Business Insider uit mei 2018 konden we de volgende informatie halen over de brutosalarissen en de gemiddelde netto-inkomsten in diverse EU-landen en Zwitserland. Spanje staat in een lijstje van 10 landen op een zesde plaats zoals hieronder te zien is.

[su_table responsive=”yes”]
Land Totale belastingdruk Gemiddeld bruto loon Gemiddeld Netto loon
Denemarken 56% € 54.844 € 24.072
Zweden 52% € 39.915 € 19.111
België 45% € 40.657 € 22.361
Oostenrijk 42% € 39.075 € 22.663
Nederland 41% € 44.060 € 26.063
Spanje 30% € 26.107 € 18.275
Frankrijk 30% € 34.725 € 24.308
Duitsland 30% € 36.133 € 25.293
Portugal 29% € 15.634 € 11.179
Zwitserland 2% € 73.101 € 71.641
[/su_table]

Spanje

In Spanje heet de loonbelasting of inkomstenbelasting in het kort IRPF en in lang impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas. Dit is een persoonlijke, progressieve en directe belasting in Spanje die geheven wordt op het verkregen inkomen op jaarbasis.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Wat is de IRPF in Spanje[/su_note]

Spanje kent 5 verschillende percentages (tipo impositivo) die verdeeld zijn in schijven (tramos IRPF) die te maken hebben met het loon op jaarbasis (base liquidable general). De belastingen moeten worden afgedragen aan de Agencia Tributaria of Hacienda, de Spaanse belastingdienst.

[su_table responsive=”yes”]
0€ – 12.450€ 19%
12.450€ – 20.200€ 24%
20.200€ – 35.200€ 30%
35.200€ – 60.000€ 37%
meer dan 60.000€ 45%
[/su_table]

Volgens 1 januari 2019 zijn dit de belastingschijven in Spanje maar mocht de staatsbegroting van de huidige regering aangenomen worden dan zullen hogere inkomens boven de 130.000 euro per jaar 2% (47%) en boven de 300.000 euro 4% (49%) meer gaan afdragen aan de belastingdienst.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
15 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

De vrijstelling – of minimum belastbare som – is in Spanje veel lager dan in België. Hier in Spanje betaal ik 3000 euro per jaar belastingen op mijn (klein) pensioen, als ik terug naar België zou gaan wonen betaal ik niets, dat scheelt toch veel. Maar mijn verkeersbelasting in België kost me jaarlijks 2400 euro en in Spanje 112 euro dus zeg ik maar dat het kifkif is en in Spanje is op veel producten de BTW ook lager. Dus blijf ik lekker (met mijn kont) in de zon zitten en met vééééél minder pollutie in de lucht.

Hola, Mijn zus woont en werkt al sinds jaar en dag in Zwitserland. Ik heb haar gevraagd over die rare 2% , lijkt me niet te kloppen…. Dit was haar antwoord : Lijkt me een raar percentage, 2%. Hoe je wordt aangeslagen, ligt aan je prof. situatie, of je onroerend goed hebt en in welk canton je woont (maakt ook nog verschil, waardoor de gefortuneerden vaak in andere cantons geregistreerd staan – waar ze het minst getaxeerd worden – dan waar ze werkelijk wonen, net zoals bedrijven dat doen met het verplaatsen vd hoofdzetel bijv.). We hebben 3 soorten belastingen:… Lees verder »

Wil niet pretenderen een volleerd deskundige te zijn echter ik heb begrepen dat in de Nederlandse schijf van 32% 7% daadwerkelijk belasting is en 25% zijn bijdrage aan sociale voorzieningen zoals Werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid, A.O.W. Volgens mij werkt dat niet zo in Spanje (of wel?) Daar is 30% echte belasting en betaalt men daarnaast nog de verplichte bijdrage aan de Seguridad Social voor ziektekosten, W.W. en Spaanse A.O.W. Andere vraag. Nu ik aan de Spaanse Seguridad Social afdraag en pas over 3 jaar Nederlands A.O.W. gerechtigde minus het aantal jaren buiten Nederland woon is 7×2% dus 14% minder Nederlandse AOW krijg… Lees verder »

de 1e schijf belasting vrije bedrag wordt niet vermeld

De vergelijking gaat mank. Er zijn landen met een forse wegenbelasting en er zijn landen zonder. De BTW is ook belasting, maar de verschillende tarieven worden niet meegewogen. Daarbij zijn er gemeentelijke belastingen, die staan niet op het loonstrookje. Daarbij zijn de prijsniveau’s in verschillende landen ook heel anders.
Ik zou de diverse overheden vragen om een uitgavenpatroon te hanteren als Zwitserland, daar kan de overheid blijkbaar met een minimale belasting ook uitkomen.

Bij mij wordt er 56% afgehouden en dit al jaaaren. Staat trouwens duidelijk vermeldt op mijn aanslagbiljet

Vergeten te melden: in België

Zoals gewoonlijk met dit soort studies moet men toch oppassen met deze resultaten.
Volgens de berekeningsmodule van het ACV (Christelijke vakbond) ontvangt een Belgische alleenstaande voltijdse bediende met een brutoloon van 3300€ een nettoloon van 2109 €. De inhouding betreft 729 € belastingen (22%) en 462 € sociale bijdrage (14%), wat dus neerkomt op 36% voor beiden samen. Die 45% ‘belastingdruk’ in België lijkt me dan ook zeer twijfelachtig en ik vrees hetzelfde voor de andere landen. Ik vraag me dan ook af wat de bedoeling zou kunnen zijn van deze desinformatie. Tevens verbaast het me telkens weer dat zoveel mensen dergelijke ‘onderzoeken’ slikken als zoete koek.

Waar die deze cijfers halen is voorbij een groot vraagteken !!! Maar de bonden in België leven samen met een hoop ambtenaren in een ivoren toren

Zo te zien zijn de Nederlanders veruit bij de “gelukkigen” in de EU. Waarom de Fransen klagen snap ik niet, ze houden meer over dan wij – de Belgen – en nog steeds niet klagen met gele hestjes …

Mooi staatje, Remco. Maar ik mis van de belangrijke landen uiteraard Italië. Waarom staat die er niet bij?
Zo bezien zijn de belastingen aangenaam laag in Spanje.
Kun je ook zo’n staatje maken over de vermogensbelasting ?
Door de enorme vrijstelling verwacht ik dat Spanje daar nog beter scoort.

Arme Portugezen. Dit is toch welhaast een derdewereldland met dit soort salarissen!

Beste,
Volgens mij is de belastingdruk in belgie niet juist .
Moet denk ik 53 procent zijn op jaar basis.
Mvg geert Rau

Veel dichter bij de waarheid !!! Als je dan de andere belastingen en de BTW bij telt en niet te vergeten de erfenis belastingen dan is onze ROVERSSTAAT met ongeveer 80% van ons inkomen weg

Ja, en nog is het niet genoeg, want de staatsschuld van België gaat door het dak. Zullen we eens beginnen al die geldverslindende overheden in België weg te snijden? Hoeveel regeringen heeft dit land? Krankzinnig gewoon en onbetaalbaar.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.