skip to Main Content
Spaanse supermarkten en het plastic volgens Greenpeace
123rf

Spaanse supermarkten en het plastic volgens Greenpeace

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Greenpeace heeft een onderzoek gedaan naar het gebruik van plastic in de grootste en bekendste supermarkten in Spanje. Dat gebeurde tussen april en december 2018 waarna Greenpeace een ranking van de supermarkten die strijden tegen het gebruik van plastic kon samenstellen.

Greenpeace heeft gedurende enkele maanden in 2018 diverse ontmoetingen gehad met de leiding van de belangrijkste supermarkten in Spanje. Daarbij werd er gevraagd naar tien acties en/of plannen die deze supermarkten hebben om het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik tegen te gaan.

In de tabel die op deze pagina te vinden is staat een top 8 van supermarkten waaronder de Mercadona, Día, Carrefour, Eroski, El Corte Inglés, Alcampo, Lidl en Aldi. Al deze supermarkten zijn beoordeeld en hebben per onderdeel punten gekregen die weer kleuren hebben.

Donkergroen (zeer goed), licht groen (goed), geel (aan de betere kant), oranje (verbeterd maar nog niet voldoende), licht rood (onvoldoende) en donkerrood (zeer slecht). Volgens Greenpeace zijn dit de best scorende supermarkten.

Eroski

Met een eindscore van 6,2 (geel) staat Eroski bovenaan de lijst met goede scores wat betreft de toekomstplannen om eenmalig plastic te reduceren, het gebruik van herbruikbare verpakkingen te stimuleren, het aanbieden van groenten en fruit en andere producten in bulk (niet voorverpakt) en het verwijderen van wegwerp plastic tasjes.

Aldi

Als tweede op de lijst staat de Aldi met een eindscore van 5,6 (geel). Deze Duitse supermarktketen scoort goed wat betreft het stimuleren van herbruikbare verpakkingen en boodschappentassen, de stimulatie van verkoop in bulk (niet voorverpakt) en de verwijdering van eenmalig plastic bij veel producten.

Mercadona

De Spaanse supermarktketen Mercadona staat met een score van 5,1 (geel) op een derde plaats met goede scores bij een plan om eenmalig plastic in de toekomst te verwijderen, de stimulatie van herbruikbare tassen en het verwijderen van wegwerpzakken/tasjes.

Mercadona scoort echter weer slecht bij de groente en fruit en stimulatie van andere producten in bulk (niet voorverpakt) aan te bieden. Ook het verwijderen van ander eenmalig gebruik plastic wordt slecht beoordeeld bij de Mercadona net zoals de transparantie rondom het gebruik van plastic in de toekomst.

Lidl

Ondanks dat de Duitse supermarktketen Lidl sinds 1 januari dit jaar geen wegwerp zakjes meer aanbiedt in de Spaanse supermarkten vindt Greenpeace dat de Lidl meer kan doen wat betreft het plastic voor eenmalig gebruik. De Lidl staat met een 4,7 (oranje) op de vierde plaats en scoort alleen goed (groen) bij hun toekomstplan wat betreft plastic voor eenmalig gebruik, het verwijderen van wegwerpzakjes en de samenwerking met leveranciers om wegwerp plastic te reduceren.

Op de vijfde plaats staat de Spaanse keten Día met een een score van 4,6 (oranje) gevolgd door de Carrefour met een 4,2 (oranje), de Alcampo met een 3,5 (rood) en de El Corte Inglés met een 3,4 (rood) op de laatste plaats.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken