Spanje heeft meer dan 1 miljoen illegale waterputten zoals in Totalan, Málaga

Spanje heeft meer dan 1 miljoen illegale waterputten zoals in Totalan, Málaga
Beeld: RTVE

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Volgens gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw zijn er in Spanje meer dan één miljoen illegale waterputten te vinden zoals de put waarin in de gemeente Totalan in de provincie Málaga een tweejarig jongetje is gevallen. Deze situatie werd in 2018 al aangekaart door Greenpeace maar gemeenten kijken vaak de andere kant op.

Buiten dat het erg is dat de tweejarige Julen in een 110 meter diepe en 25 centimeter brede waterput is kunnen vallen en dat er al dagen naar de jongen gezocht wordt, is het nog erger dat deze waterput niet afgedekt was met een steen of metalen plaat en dat deze waterput illegaal is aangelegd.

Volgens gegevens van het Ministerio de Agricultura die alweer dateren uit 2006 waren er meer dan 510.000 illegaal geboorde of geslagen waterputten in heel Spanje. Dat aantal was genoeg om 3.600 kubieke hectometer water (hm3) per jaar op te pompen om 40 miljoen mensen van water te voorzien.

Uit bijgewerkte niet officiële cijfers uit 2017 blijkt dat er inmiddels meer dan één miljoen illegale waterputten zijn aangelegd in Spanje, goed voor 7.000 hm3/per jaar, iets dat ook Greenpeace in maart 2018 op haar website plaatste.

Volgens Greenpeace kijken de autoriteiten vaak de andere kant op want ondanks dat men bij gemeenten weet dat er illegale waterputten zijn geslagen of geboord zijn er de laatste vijf jaar slechts vijf illegale putten gesloten terwijl er duizenden bij zijn gekomen.

Praktisch alle illegale waterputten worden gebruikt door de agrarische sector in Spanje, dus voor de landbouw en om de gewassen of het vee van water te voorzien. Daarnaast zijn er ook veel illegale waterputten die geboord worden bij woningen die op het platteland zijn gelegen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
10 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Maar er is èèn ding wat ik niet begrijp: Door wie worden die putten gegraven? Als ik zie wat voor materieel er nu ingezet wordt om een put parallel aan die andere te graven en hoeveel tijd dat kost, dan vraag ik me af hoe iemand zoiets illegaal kan doen.

Ja dat begrijp ik ook niet,
het is geen werkje van een paar uurtjes…

Spanje, Als het kalf verdronken is dempt men de put!!!!!

Illegale waterputten? als gewone burger een putje heeft voor eigen gebruik in de tuin het water loopt terug naar beneden hoor het is gewoon als je betaald mag alles

Veel van die miljoen putten (het merendeel?) zullen vast ook afstammen uit de tijd dat je daarvoor helemaal geen licentie nodig had.

Er is nog geen onomstotelijk bewijs dat de put niet afgedekt was.

Jawel de gene die de put heeft gegraven heeft zelf gezegd in het nieuws dat de put was afgedekt met een grote steen, maar die steen was kenbaar niet zwaar genoeg voor de spelende kinderen.

Er gaan veel verhalen rond. Volgens de maker van de put was het afgedekt en zou je alleen met een machine het weer open krijgen. En volgens de familie van het kind was het open hadden zij het zelf afgedekt met stenen zodat er geen kinderen in konden vallen, maar het kind is tussen die stenen door de put in gezakt. Ik vind het maar een vreemd verhaal. Maar de Spaanse pers is niet heel betrouwbaar, dus geen idee hoe het echt in elkaar steekt.

De eigenaar van de put vroeg zich af van :
Hoe kan een kind van twee jaar door een opening van een pan van 20 of 25 centimeter door glijden en niet blijven steken , want de peuter had ook nog een dikke winterjas aan , dit vertelde de eigenaar allemaal zelf in een krant, hij vond het echt onmogelijk.
Dit een paar dagen te hebben gelezen dacht ik van ook wat een vreemd verhaal

Er was ook een jongere kind bij van anderhalf jaar oud, heb ik gelezen. Hoe kan een kind van anerhalf jaar oud nou alleen op een schuin aflopend berachtige heuvelweg zonder toezicht daar uberhoubt alleen samen met Yulen op zo’n schuine berachtige weg spelen? + ook nog dat zware steen verwijderen van die vreselijk gevaarlijke klote put! De put was bedekt beweerde de eigenaar, masr vreselijk wat er is gebeurd met het 2 jarige peuter! ben er echt woest over dat dus spanje vol zit met zulke gevaarlijke met veel niet afgedekte putten! wie weet wat er allemaal wel niet… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.