Spanje heeft meer dan 1 miljoen illegale waterputten zoals in Totalan, Málaga

Spanje heeft meer dan 1 miljoen illegale waterputten zoals in Totalan, Málaga
Beeld: RTVE

Spanje heeft meer dan 1 miljoen illegale waterputten zoals in Totalan, Málaga

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Volgens gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw zijn er in Spanje meer dan één miljoen illegale waterputten te vinden zoals de put waarin in de gemeente Totalan in de provincie Málaga een tweejarig jongetje is gevallen. Deze situatie werd in 2018 al aangekaart door Greenpeace maar gemeenten kijken vaak de andere kant op.

Buiten dat het erg is dat de tweejarige Julen in een 110 meter diepe en 25 centimeter brede waterput is kunnen vallen en dat er al dagen naar de jongen gezocht wordt, is het nog erger dat deze waterput niet afgedekt was met een steen of metalen plaat en dat deze waterput illegaal is aangelegd.

Volgens gegevens van het Ministerio de Agricultura die alweer dateren uit 2006 waren er meer dan 510.000 illegaal geboorde of geslagen waterputten in heel Spanje. Dat aantal was genoeg om 3.600 kubieke hectometer water (hm3) per jaar op te pompen om 40 miljoen mensen van water te voorzien.

Uit bijgewerkte niet officiële cijfers uit 2017 blijkt dat er inmiddels meer dan één miljoen illegale waterputten zijn aangelegd in Spanje, goed voor 7.000 hm3/per jaar, iets dat ook Greenpeace in maart 2018 op haar website plaatste.

Volgens Greenpeace kijken de autoriteiten vaak de andere kant op want ondanks dat men bij gemeenten weet dat er illegale waterputten zijn geslagen of geboord zijn er de laatste vijf jaar slechts vijf illegale putten gesloten terwijl er duizenden bij zijn gekomen.

Praktisch alle illegale waterputten worden gebruikt door de agrarische sector in Spanje, dus voor de landbouw en om de gewassen of het vee van water te voorzien. Daarnaast zijn er ook veel illegale waterputten die geboord worden bij woningen die op het platteland zijn gelegen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.