skip to Main Content
Wat is eigenlijk het verschil tussen Ibuprofen en paracetamol
123rf

Wat is eigenlijk het verschil tussen Ibuprofen en paracetamol

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Ibuprofen is een van de meest gebruikte medicijnen in Spanje en de 600 mg versie is alleen bij apotheken te koop. Ondanks dat de Spaanse Consumentenbond OCU klaagt over het feit dat de 600 mg versie vrij verkrijgbaar is en dus ook door personen gebruikt kan worden die eventueel last van de bijwerkingen kunnen krijgen, zijn de “ibuprofeno” tabletten/zakjes gewoon bij de “farmacia” te koop in Spanje, vaak voor minder dan 2 euro en zonder doktersrecept.

Terwijl iedereen in Spanje bij elk willekeurig pijntje meteen grijpt naar ibuprofen zou dat volgens experts niet zo moeten zijn en is paracetamol in de meeste gevallen al meer dan genoeg. De 600 mg versie van ibuprofen in zowel tabletten en zakjes is in veel gevallen zonder doktersrecept te koop bij de apotheek terwijl dat in andere landen zoals Nederland niet zo is.

Doktersrecept

Officieel mogen apotheken echter de 600 mg versie van ibuprofen niet zonder doktersrecept verkopen in Spanje terwijl dat bij de 400 mg versie wel mag. In de praktijk is dat echter anders zoals de OCU vorig jaar augustus bewees met een simpel onderzoek door bij 100 apotheken in 10 steden naar binnen te stappen en te vragen naar ibuprofen, zonder aan te geven dat ze de 600 mg versie wilden hebben.

7 van de 10 apotheken gaven automatisch de 600 mg versie terwijl men eigenlijk om een doktersrecept moet vragen. Slechts in enkele gevallen werd de 400 mg gepresenteerd waarna men vroeg naar de 600 mg versie en dat of zonder problemen kreeg of met het verzoek een doktersrecept te laten zien.

Paracetamol

Volgens deskundigen is het in de meeste gevallen bij pijn of koorts meer dan genoeg om paracetamol te gebruiken, een medicijn dat geen bijwerkingen heeft en vrij verkrijgbaar is. Het is dus vaak wijzer en beter voor de gezondheid om in plaats van ibuprofen of aspirine paracetamol te nemen.

Ibuprofen

In Spanje wordt voor volwassenen aangeraden niet meer dan 1.200 mg (2 keer 600 mg) dagelijks in te nemen, iets wat eventueel tot 3.200 mg (3 keer 800 mg) verhoogd kan worden onder toezicht van een arts. Bij kinderen wordt een dosis van 5 tot 10 mg per kilo te gebruiken over een tijdsbestek van 6 tot 8 uur en maximaal 30 mg per dag.

Het medicijn wordt in Spanje verkocht onder verschillende merknamen waaronder Advil, Brufen, Dolofin, Ibruphar, Motrin, Nuprin en Nurofen, alsmede onder de generische naam ibuprofen f, in Spanje is dat Ibuprofeno.

Verschillen

Er zijn over het algemeen twee groepen pijnstillers die bij de apotheken (farmacias) in Spanje verkocht worden. De eerste groep zijn de zogenaamde non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAID). Deze pijnstillers werken pijnstillend maar ook ontstekingsremmend en verlagen ze koorts. Voorbeelden van deze NSAID’s zijn dus ibuprofen (ibuprofeno) en aspirine (asperina).

De tweede groep bestaat eigenlijk alleen uit paracetamol, een medicijn dat uitstekend werkt tegen koorts en pijn maar niet ontstekingsremmend is maar ook minder schadelijk voor het lichaam en bijna geen bijwerkingen heeft. Als je paracetamol echter te lang gebruikt dan kunnen afwijkingen aan nieren, lever en bloed ontstaan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Het is niet goed voor het minste medicatie te slikken. ga liever enkele uurtjes naar bed tot de pijn minder is.
  Begrijp wel dat daarmee niet alle ziekten verholpen worden, maar zeker verkoudheden en gewrichtspijnen.

 2. Beste allen,
  Ik ben geen dokter en ben nu 62. Sinds mijn 21e heb ik nierinsufficiëntie.
  Ik begrijp niet integraal de hierboven vermelde opmerkingen maar ik kan je verzekeren dat ik niet één enkele tablet Ibuprofen kan nemen of mijn nieren stoppen met werken. Daarentegen kan en mag ik wel een volledige behandeling volgen met Paracetamol.
  Gewoon ter info en echte feiten.

 3. Wat ik wel weet is dat men Ibru beter niet neemt als men Astma, hoge bloeddruk of hartziekten heeft.
  Paracetamol is zeker als je het veel gebruikt slecht voor de lever.

 4. Ik zal jullie ven uit de droom helpen:
  Het is algemeen bekend dat Ibuprofen schadelijk is voor je maag. Dus………… bij gebruik hiervan, neem je ook een maagbeschermer
  Ibuprofen stilt pijn, remt ontstekingen en verlaagt koorts. … Dan heeft u een maagbeschermer nodig. … Ibuprofen kan schadelijk zijn tijdens de zwangerschap.

 5. Paracetamol bij pijn en koorts, het reageert ook weinig met andere medicatie.

  Bij ibuprofen is dat wel anders. Als ontstekingsremmer werkt het beter dan paracetamol bij kiespijn en bij spierpijn, maar het heeft veel meer bijwerkingen en kan zoals Marian zegt ook het hart aantasten. Bovendien zijn er veel verschillende ontstekingsremmers, de kans is dus groot dat een andere beter is wanneer je een ontstekingsremmer nodig hebt.

  1. Bij inname vanaf 2400 mg/dag Ibuprofen is er een sterk verhoogd risico op een beroerte of hartaanval. Bij gebruik van Ibuprofen, hoge dosis, heb je 24% kans binnen de 3 maanden dat je een hartaanval krijgt. Bij gebruik van diclofenac heb je zelfs 55% kans op een hartaanval.
   Langdurig gebruik van Ibuprofen veroorzaakt chemische reacties in het lichaam die het hart extra belasten. Het leidt tot kortademigheid en extreme vermoeidheid en kan vooral hartproblemen veroorzaken bij patiënten met een geschiedenis van hoge bloeddruk of hartaanvallen.
   Ibuprofen kan inderdaad schadelijk zijn voor uw hart maar het is geen spierverslapper zoals Marian meldde.

 6. Wat is het verschil tussen Ibuprofen en paracetamol ? En ik maar zoeken in het artikel wat het medisch verschil is tussen die beiden. Blijkt dat er neveneffecten zijn maar welke ? Over Ibuprofen geen woord, bij paracetamol zou het minder schadelijk voor het lichaam zijn en heeft bijna geen bijwerkingen. MAAR als je paracetamol echter te lang gebruikt dan kunnen er afwijkingen aan de nieren, lever en bloed ontstaan. Dat beloofd voor Ibuprofen. De Spaanse Consumentenbond klaagt over het gebruik van Ibuprofen en experts raden aan om paracetamol in de meeste gevallen te gebruiken.
  Nu weet ik nog niets over de Ibuprofen neveneffecten.

  De bijwerkingen van Ibuprofen die het vaakst voorkomen situeren zich op het vlak van de spijsvertering. Vooral het maagslijmvlies en het darmslijmvlies worden dunner en hierdoor kunnen diverse klachten ontstaan zoals buikpijn, misselijkheid, braakneigingen, vol gevoel in de buik, maagzuur, bloed bij braaksel, zwarte stoelgang en bloederige ontlasting.
  Andere neveneffecten kunnen zijn : hoofdpijn, draaierigheid, vermoeidheid, benauwdheid, gehoorproblemen, dikke enkels en polsen, huiduitslag en jeuk.

  Ibuprofen is te gebruiken bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, jicht, griep, menstruatiepijn, migraine, hoofdpijn, neusverkoudheid en koorts.
  Nergens is aangetoond dat ibuprofen spierverslappende eigenschappen heeft.

  Raadpleeg het best een dokter.

 7. Ibuprofen is een spierverslapper, dus ook je Hartspier reageert hierbij. Dus oppassen als je hartproblemen hebt.
  Je kan dus hartfalen enz. krijgen, dus wees heel voorzichtig met Ibuprofen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken