Search
menu
Search

Wat is eigenlijk het verschil tussen Ibuprofen en paracetamol

Oeps ... foto ontbreekt!

Wat is eigenlijk het verschil tussen Ibuprofen en paracetamol

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ibuprofen is een van de meest gebruikte medicijnen in Spanje en de 600 mg versie is alleen bij apotheken te koop. Ondanks dat de Spaanse Consumentenbond OCU klaagt over het feit dat de 600 mg versie vrij verkrijgbaar is en dus ook door personen gebruikt kan worden die eventueel last van de bijwerkingen kunnen krijgen, zijn de “ibuprofeno” tabletten/zakjes gewoon bij de “farmacia” te koop in Spanje, vaak voor minder dan 2 euro en zonder doktersrecept.

Terwijl iedereen in Spanje bij elk willekeurig pijntje meteen grijpt naar ibuprofen zou dat volgens experts niet zo moeten zijn en is paracetamol in de meeste gevallen al meer dan genoeg. De 600 mg versie van ibuprofen in zowel tabletten en zakjes is in veel gevallen zonder doktersrecept te koop bij de apotheek terwijl dat in andere landen zoals Nederland niet zo is.

Doktersrecept

Officieel mogen apotheken echter de 600 mg versie van ibuprofen niet zonder doktersrecept verkopen in Spanje terwijl dat bij de 400 mg versie wel mag. In de praktijk is dat echter anders zoals de OCU vorig jaar augustus bewees met een simpel onderzoek door bij 100 apotheken in 10 steden naar binnen te stappen en te vragen naar ibuprofen, zonder aan te geven dat ze de 600 mg versie wilden hebben.

7 van de 10 apotheken gaven automatisch de 600 mg versie terwijl men eigenlijk om een doktersrecept moet vragen. Slechts in enkele gevallen werd de 400 mg gepresenteerd waarna men vroeg naar de 600 mg versie en dat of zonder problemen kreeg of met het verzoek een doktersrecept te laten zien.

Paracetamol

Volgens deskundigen is het in de meeste gevallen bij pijn of koorts meer dan genoeg om paracetamol te gebruiken, een medicijn dat geen bijwerkingen heeft en vrij verkrijgbaar is. Het is dus vaak wijzer en beter voor de gezondheid om in plaats van ibuprofen of aspirine paracetamol te nemen.

Ibuprofen

In Spanje wordt voor volwassenen aangeraden niet meer dan 1.200 mg (2 keer 600 mg) dagelijks in te nemen, iets wat eventueel tot 3.200 mg (3 keer 800 mg) verhoogd kan worden onder toezicht van een arts. Bij kinderen wordt een dosis van 5 tot 10 mg per kilo te gebruiken over een tijdsbestek van 6 tot 8 uur en maximaal 30 mg per dag.

Het medicijn wordt in Spanje verkocht onder verschillende merknamen waaronder Advil, Brufen, Dolofin, Ibruphar, Motrin, Nuprin en Nurofen, alsmede onder de generische naam ibuprofen f, in Spanje is dat Ibuprofeno.

Verschillen

Er zijn over het algemeen twee groepen pijnstillers die bij de apotheken (farmacias) in Spanje verkocht worden. De eerste groep zijn de zogenaamde non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAID). Deze pijnstillers werken pijnstillend maar ook ontstekingsremmend en verlagen ze koorts. Voorbeelden van deze NSAID’s zijn dus ibuprofen (ibuprofeno) en aspirine (asperina).

De tweede groep bestaat eigenlijk alleen uit paracetamol, een medicijn dat uitstekend werkt tegen koorts en pijn maar niet ontstekingsremmend is maar ook minder schadelijk voor het lichaam en bijna geen bijwerkingen heeft. Als je paracetamol echter te lang gebruikt dan kunnen afwijkingen aan nieren, lever en bloed ontstaan.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?