menu: rubrieken, zoeken & meer

Diverse autonome regio’s in Spanje zijn begonnen met tweede vaccinatieronde

Diverse autonome regio's in Spanje zijn begonnen met tweede vaccinatieronde
Beeld: 123rf

Diverse autonome regio’s in Spanje zijn begonnen met tweede vaccinatieronde

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het corona-vaccinatieplan begon stroef net voor het einde van het jaar maar na diverse weken heeft men het ritme gevonden en worden er dagelijks tienduizenden inwoners van Spanje gevaccineerd. Dat gebeurt echter nog steeds niet overal evenredig waardoor er regio’s zijn waar heel veel en regio’s waar veel minder inwoners gevaccineerd zijn. 

Spanje bevindt zich in fase 1 van de vier fasen waarin eerst de bewoners en medisch personeel van bejaardencentra en opvanghuizen, personeel in de eerstelijnszorg en hulpbehoevende personen gevaccineerd worden.

Op het moment van schrijven zijn er in Spanje van de 1.139.400 beschikbare Pfizer (1.103.700) en Moderna (35.700) vaccins 768.950 personen gevaccineerd wat 67,5% is van alle vaccins die Spanje op dit moment ter beschikking heeft. Dit zijn cijfers van vrijdag 15 januari dus dat aantal zal op maandag 18 januari veranderen En zullen wij maandagmiddag aanpassen).

In diverse autonome regio’s is men op maandag begonnen met het toedienen van de tweede dosis want zoals bekend moeten de gevaccineerde personen met de Pfizer en Moderna vaccins twee keer gevaccineerd worden.

V-day (Día-V)

In Spanje was op 27 december 2020 de V-day (Vaccinatie-dag) want op die dag werd de 96-jarige Araceli Rosario Hidalgo als eerste inwoner van Spanje in Guadalajara (Castilla-La Mancha) gevaccineerd. Op maandag 18 januari 2021 was Araceli opnieuw de eerste inwoner van Spanje die (symbolisch) de tweede dosis kreeg toegediend.  

Deze week begint dus met het toedienen van de tweede dosis van het corona-vaccin bij duizenden inwoners van Spanje waardoor Spanje dus de eerste personen met immuniteit zal hebben.

Weliswaar is de vaccinatie goed nieuws maar dat houdt niet in dat men relaxter mag omgaan met de coronaregels zoals de mondkapjes, anderhalve meter afstand en het desinfecteren van de handen. We zullen waarschijnlijk nog het hele jaar met deze regels moeten leven.

Bevolkingsgroepen

Het speciale landelijk gecoördineerde corona-vaccinatieplan bestaat uit 15 bevolkingsgroepen. Deze worden in verschillende fasen op basis van verschillende criteria zoals het sterfterisico, blootstelling aan de ziekte, sociaaleconomische impact en overdracht van de ziekte gevaccineerd.

 1. Bewoners van zorgcentra
 2. Gezondheidspersoneel van zorgcentra
 3. Personeel van centra voor afhankelijke personen
 4. De rest van het gezondheidspersoneel
 5. Afhankelijke personen die niet in zorgcentra wonen
 6. Personen van 64 jaar en ouder
 7. Personen met een hoog, medium of laag risico
 8. Personen die in gesloten gemeenschappen/omgevingen wonen of werken
 9. Kwetsbare personen door hun sociaaleconomische situatie
 10. Personen met essentiële banen
 11. Onderwijzende personen (leerkrachten)
 12. Kinderen, adolescenten en jongeren
 13. Personen die in gebieden wonen met grote of veel voorkomende corona-uitbraken
 14. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
 15. Personen die al immuun zijn door een eerdere besmetting

Fasen

Het corona-vaccinatieplan bestaat uit vier fasen (etappes) waarbij Fase 0 gezien wordt als de ontwikkeling, toestemming en evaluatie van de corona-vaccins. 

Fase 1 begon toen de eerste vaccins eind december beschikbaar waren en vanaf 27 december toegediend worden.

Fase 2 begint wanneer er meer vaccins beschikbaar zijn en zal geleidelijk beginnen in maart, april en mei (misschien eerder). Exacte data zijn nog niet bekend. 

Fase 3 zal uiteindelijk vanaf juni beginnen wanneer alle prioriteitengroepen reeds gevaccineerd zijn en de rest van de bevolking gevaccineerd wordt. Exacte data zijn nog niet bekend. 

WEBSITE: op deze speciale website van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid kun je meer informatie lezen (in het Spaans) over het corona-vaccinatieplan etc. HIER kun je een vragen en antwoorden pagina vinden (in het Spaans).