Gaat Spanje na Oostenrijk ook een vaccinatieplicht krijgen?

Gaat Spanje na Oostenrijk ook een vaccinatieplicht krijgen?
Beeld: 123rf

Gaat Spanje na Oostenrijk ook een vaccinatieplicht krijgen?

MADRID – Het is inmiddels bekend dat de regering van Oostenrijk als eerste EU-land een vaccinatieplicht gaat invoeren. Dat gebeurt vanaf 1 februari 2022 voor alle inwoners van 18 jaar en ouder. Tot die datum hebben niet-gevaccineerden de tijd om zich alsnog vrijwillig te laten vaccineren. Doen ze dat niet dan worden ze vanaf februari gedwongen om zich te laten vaccineren of een flinke boete te betalen. Maar de vraag is, kan zoiets ook gebeuren in Spanje?

Oostenrijk is het eerste EU-land met vanaf 1 februari een vaccinatieplicht voor alle inwoners van 18 jaar en ouder (eerst was dat nog 14 jaar en ouder). Ben je vanaf 1 februari niet gevaccineerd dan heb je tot maart de tijd voordat de niet-gevaccineerden een jaarlijkse boete van 3.600 euro kunnen verwachten. 

In Spanje’s buurland Frankrijk geldt geen vaccinatieplicht maar heeft de regering het afgelopen weekend wel een wet voor de invoering van een speciale vaccinatiepas aangenomen wat de normale coronapas gaat vervangen. Met dit nieuwe certificaat kun je in feite alleen nog aan het normale sociale leven meedoen als je volledig bent gevaccineerd met drie prikken of hersteld bent van een corona-besmetting met een certificaat en twee prikken.

In Italië geldt sinds 7 januari 2022 een vaccinatieplicht voor alle inwoners van 50 jaar en ouder en kunnen alleen volledig gevaccineerden of herstelde personen nog naar bars, restaurants en andere plaatsen gaan. In Griekenland moeten alle inwoners van 60 jaar en ouder zichzelf laten vaccineren willen ze boetes van 50 (in januari) of 100 euro (vanaf februari) per maand vermijden.

En Spanje?

Maar de vraag is, krijgt Spanje ook te maken met een vaccinatieplicht? Het antwoord is ronduit, nee, zoals ook vandaag nogmaals bevestigd werd door de regering woordvoerster Isabel Rodriguez. Spanje heeft het voordeel dat de bereidheid tot vaccinatie groter is dan in andere EU-landen wat resulteert in 90,4% van de inwoners vanaf 12 jaar die volledig gevaccineerd zijn (38,2 miljoen). Er is alleen een ‘kleine’ groep tussen de 20 en 40 jaar die nog niet overtuigd zijn.

Ook bij het zetten van de boosterprik is de bereidheid erg groot want er zijn inmiddels meer dan 17,2 miljoen mensen die een derde prik hebben gekregen, iets wat gebeurt bij alle inwoners vanaf 40 jaar en binnenkort vanaf 18 jaar. Het lijkt er dus op dat Spanje geen vaccinatieplicht zal krijgen en in feite ook niet nodig heeft maar er wel alles aan zal doen om de niet-gevaccineerden te overtuigen alsnog twee corona-prikken te laten plaatsen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.