Search
menu
Search

Waar komt de Spaanse uitdrukking ‘hace un frío que pela’ vandaan

Oeps ... foto ontbreekt!

Waar komt de Spaanse uitdrukking ‘hace un frío que pela’ vandaan

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De kou is aangekomen in Spanje en veel delen in het noordwesten, noorden en midden van het land hebben te maken met winterse temperaturen onder het vriespunt en alles is bedekt met een centimeters dikke sneeuwlaag. Ondanks het extreme weer in deze delen van het land is men wel wat gewend daar, maar dat weerhoudt de inwoners er niet van om de volgende uitdrukking te gebruiken.

Als het echt ijzig koud is dan wil een Spanjaard nog wel eens de uitdrukking ‘hace un frío que pela’ gebruiken. En ondanks dat veel mensen dit al snel zeggen als het koud is zijn er maar weinig die weten waar deze uitdrukking vandaan komt.

Je zou kunnen denken dat het te maken heeft met de handen, lippen, neus en gezicht die nog wel eens te lijden hebben tijdens winterse kou en afpellen (pelar) maar dat is niet de oorsprong van het woord ‘pela’, althans niet in deze context.

In het Nederlandse wil de Spaanse uitdrukking zeggen ‘het is zo koud dat het afpelt’ maar dat is een vreemde combinatie. Volgens deze krant is de oorsprong van de uitdrukking ‘hace un frío que pela’ te vinden in een Himalaya expeditie in 1950 in het Annapurna-massief.  

Daar kreeg een expeditie die erin slaagde de top te bereiken te maken met een onverwachte temperatuurdaling terwijl deze temperatuur al erg laag was. In een dag zakten de thermometers 15 graden waardoor de klimmers zich in een borderline-situatie bevonden. Onder deze omstandigheden was het eten van het bevroren voedsel erg moeilijk.

De expeditieleden hadden ook amandelen (almendras) meegenomen en verbazingwekkend genoeg bleek dat ondanks de kou deze almendras makkelijk met handschoenen aan te pellen (pelar) waren. 

Vandaar dat men nu de uitdrukking ‘hace un frío que pela’ gebruikt als het erg koud is.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?