Search
menu
Search

Spaanse wetenschappers ontwikkelen antimicrobiële lippenstift die virussen, bacteriën en schimmels vernietigt

Spaanse wetenschappers ontwikkelen antimicrobiële lippenstift die virussen, bacteriën en schimmels vernietigt
Beeld: Canva

Spaanse wetenschappers ontwikkelen antimicrobiële lippenstift die virussen, bacteriën en schimmels vernietigt

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Wetenschappers van het laboratorium voor bio-engineering en biomateriaal van de katholieke universiteit van Valencia hebben een antimicrobiële lippenstift ontwikkelt die beschermt tegen virussen, bacteriën en schimmels. De mensen die de lippenstift gebruiken kunnen voorkomen dat ze besmet worden en dat ze anderen besmetten. 

Deze nieuwe ontwikkeling is gebaseerd op het gebruik van bosbessenextract op een basis van crème die Shea boter, vitamine E, provitamine B5, babassu-olie en avocado-olie. Het onderzoek is uitgevoerd door een team onder leiding van professor Ángel Serrano. De twee leden van het team zijn Alberto Tuñón en Alba Cano. 

De kleur van de lippenstift is dieprood en het werkt snel. Zo kan het een virus, zowel omhuld als niet omhuld, binnen een minuut deactiveren. Bacteriën die multiresistent zijn werden gedurende de vijf uur na contact met de lippenstift gedeactiveerd. Dit geldt ook voor mycobacteriën van het tuberculosemodel en schimmels. Het onderzoek is ook gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke Amerikaanse tijdschrift ACS Applied Materials & Interfaces. 

Dit team heeft ook al eerder succes gehad. Zo ontwikkelden ze de eerste filters die het SARS-CoV-2 en het griepvirus kunnen inactiveren binnen een minuut. Dit was een revolutionaire techniek die de productie van de FFPCOVID maskers mogelijk maakte. 

Deze techniek helpt om een stap te zetten in de bescherming van onze gezondheid in de pandemie, omdat de bestaande maskers nog geen antimicrobiële eigenschappen hebben. Ze voorkomen alleen dat het virus in de luchtwegen terechtkomt. De nieuwe techniek voor de maskers van Serrano is niet alleen werkzaam bij SARS-CoV-2 en griep, maar ook bij andere virussen die niet met antibiotica bestreden kunnen worden, zoals Staphylococcus aureus en Staphylococcus epidermidis. 

Daarnaast heeft Serrano ook patenten op nieuwe biologisch afbreekbare antimicrobiële materialen voor verschillende biomedische toepassingen, zoals weefselmanipulatie om bot en andere soorten weefsel te kunnen herstellen. 

Hij heeft ook ontdekt dat koolstof nanovezels in zuivere staat of opgenomen in andere materialen zoals alginaat en PHBV antibacteriële en antivirale capaciteit hebben. Dit zijn materialen die niet giftig zijn en die wel biologisch afbreekbaar, biocompatibel en duurzaam zijn.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?